Hopp til innhold

Hadde skyhøy treffprosent - tapte gullet på mareritt-skyting

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Aldri har Emil Hegle Svendsen skutt så bra som tidligere i OL. Så kom fire bom på åtte skudd - og Norge misset medaljene på stafetten.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen fortviler etter å ha skutt Norge ut av seierspallen på stafetten

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er jævlig. Jeg føler skyld overfor lagkameratene, spesielt Tarjei og Johannes. Jeg hadde veldig lyst til at også dem skulle få en medalje. Jeg føler skyld, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

Han har nettopp skutt en av sine dårligste serier som profesjonell.

Norge ledet ved alle vekslingene før han som ankermann skulle ut. Lagkameratene hadde brukt bare ett ekstraskudd på de tre første etappene. Alt var dekket for verdnes kanskje beste skiskytter, Emil Hegle Svendsen.

Så sprakk Super-Svendsen totalt.

I mann mot mann-duell mot Russland, Tyskland og Østerrike på siste skyting traff Svendsen på bare fire av åtte skudd. Han måtte ut i strafferunde, og Norge endte på fjerdeplass i rennet som Russland vant.

– Det er tøft å se på Emil nå

Midt blant jublende russere var det mange skuffede nordmenn. Lagkameratene snakket om å støtte den mest skuffede av dem alle - Emil Hegle Svendsen.

– Vi kommer til å ha noen timer nede i kveld. Vi presterte ikke så godt som lag i dag, og det vil bli litt krevende. Det må vi komme oss gjennom, sier Ole Einar Bjørndalen, som gikk den nest siste etappen.

– Det er tøft å se på Emil. Jeg ga ham en klem og en klapp på skuldra, men jeg tror han ville være litt for seg selv. For meg personlig er det synd når det endelig løsner for min del, så går det slik. Emil har gjort det bra i OL, men nå må vi huske å backe ham opp i kveld, sier Tarjei Bø, som leverte en topp førsteetappe.

– Det er ikke noe kjekt når det blinker rødt på skjermen og han i tillegg må ut i strafferunde. Det skjærer i hjertet, sier lillebror Johannes, som gikk andre etappe.

– Men dette viser at det kan skje alle. For min del er jeg veldig glad det ikke skjedde med meg, men det er ikke noe hyggelig å se på ham.

Artikkelen fortsetter under bildet

Johannes Thingnes Bø Tarjei Bø

Brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø måtte svare på spørsmål fra pressen etter det skuffende stafettresultatet

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Aldri sett ham mer skuffet

Det har vært mye opp og ned for Svendsen i dette mesterskapet. Fra å ha vært langt unna teten i starten av OL, til å komme svært sterkt tilbake og vinne fellesstarten. Han har også avgjort mixed-stafetten på den siste etappen i løpet av dagene i Sotsji.

Midt i berg- og dalbanen, og når skiene ikke har vært topp, har svendsen levert som aldri før på standplass. Før stafetten hadde han truffet 77 av 80 blinker i OL - en treffprosent på 96,2. Derfor er det enda mer paradoksalt og skuffende at nettopp skytingen ødela Norges gullsjanser på stafetten.

– Jeg har ikke sett ham så langt nede rett etter løp noen gang. Han var veldig skuffet etter de første løpene her i OL også, men det var en annen grunn - ski og sånne ting når han føler han har gått gode løp. I dag sitter han igjen med en følelse av å ha gjort et dårlig løp. Den følelsen er dårligere, sier Tarjei Bø.

Russland sikret seg en populær hjemmeseier etter å ha spurtslått Tyskland med 3,5 sekunder. Østerrike tok bronsen 29 sekunder bak, og Norge var 54 sekunder bak vinneren i mål.

Skuffet Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har hatt et bra OL så langt, og vunnet både et individuelt gull og mixed-stafetten.

I hans siste OL-konkurranse skjøt han ti treff, men fikk det tungt på den siste runden. Han ga bort 20 sekunder til Tyskland som jaget bak.

Likevel er han fornøyd med egen innsats - og han føler med Svendsen.

– Jeg har gjort det samme selv. Men vi skal hjelpe ham til å komme så raskt over dette som mulig. Han hadde utur, og han hadde rett og slett en dårlig serie. Han kan så mye bedre. Det er fortvilende når det skjer, for det er ikke bare deg selv – du tenker også på de tre andre. Og det er det som sliter.

– Emil er den ærligste mannen, og han ofrer alt for oss andre. Han har det grisetøft nå, sier Bjørndalen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

  • Verstappen vant i Kina

    Max Verstappen vant Formel-1-sprinten i Kina natt til lørdag norsk tid.

    Han slo Lewis Hamilton med 13,043 sekunder.

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal