Hadde skyhøy treffprosent - tapte gullet på mareritt-skyting

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Aldri har Emil Hegle Svendsen skutt så bra som tidligere i OL. Så kom fire bom på åtte skudd - og Norge misset medaljene på stafetten.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen fortviler etter å ha skutt Norge ut av seierspallen på stafetten

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er jævlig. Jeg føler skyld overfor lagkameratene, spesielt Tarjei og Johannes. Jeg hadde veldig lyst til at også dem skulle få en medalje. Jeg føler skyld, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

Han har nettopp skutt en av sine dårligste serier som profesjonell.

Norge ledet ved alle vekslingene før han som ankermann skulle ut. Lagkameratene hadde brukt bare ett ekstraskudd på de tre første etappene. Alt var dekket for verdnes kanskje beste skiskytter, Emil Hegle Svendsen.

Så sprakk Super-Svendsen totalt.

I mann mot mann-duell mot Russland, Tyskland og Østerrike på siste skyting traff Svendsen på bare fire av åtte skudd. Han måtte ut i strafferunde, og Norge endte på fjerdeplass i rennet som Russland vant.

– Det er tøft å se på Emil nå

Midt blant jublende russere var det mange skuffede nordmenn. Lagkameratene snakket om å støtte den mest skuffede av dem alle - Emil Hegle Svendsen.

– Vi kommer til å ha noen timer nede i kveld. Vi presterte ikke så godt som lag i dag, og det vil bli litt krevende. Det må vi komme oss gjennom, sier Ole Einar Bjørndalen, som gikk den nest siste etappen.

– Det er tøft å se på Emil. Jeg ga ham en klem og en klapp på skuldra, men jeg tror han ville være litt for seg selv. For meg personlig er det synd når det endelig løsner for min del, så går det slik. Emil har gjort det bra i OL, men nå må vi huske å backe ham opp i kveld, sier Tarjei Bø, som leverte en topp førsteetappe.

– Det er ikke noe kjekt når det blinker rødt på skjermen og han i tillegg må ut i strafferunde. Det skjærer i hjertet, sier lillebror Johannes, som gikk andre etappe.

– Men dette viser at det kan skje alle. For min del er jeg veldig glad det ikke skjedde med meg, men det er ikke noe hyggelig å se på ham.

Artikkelen fortsetter under bildet

Johannes Thingnes Bø Tarjei Bø

Brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø måtte svare på spørsmål fra pressen etter det skuffende stafettresultatet

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Aldri sett ham mer skuffet

Det har vært mye opp og ned for Svendsen i dette mesterskapet. Fra å ha vært langt unna teten i starten av OL, til å komme svært sterkt tilbake og vinne fellesstarten. Han har også avgjort mixed-stafetten på den siste etappen i løpet av dagene i Sotsji.

Midt i berg- og dalbanen, og når skiene ikke har vært topp, har svendsen levert som aldri før på standplass. Før stafetten hadde han truffet 77 av 80 blinker i OL - en treffprosent på 96,2. Derfor er det enda mer paradoksalt og skuffende at nettopp skytingen ødela Norges gullsjanser på stafetten.

– Jeg har ikke sett ham så langt nede rett etter løp noen gang. Han var veldig skuffet etter de første løpene her i OL også, men det var en annen grunn - ski og sånne ting når han føler han har gått gode løp. I dag sitter han igjen med en følelse av å ha gjort et dårlig løp. Den følelsen er dårligere, sier Tarjei Bø.

Russland sikret seg en populær hjemmeseier etter å ha spurtslått Tyskland med 3,5 sekunder. Østerrike tok bronsen 29 sekunder bak, og Norge var 54 sekunder bak vinneren i mål.

Skuffet Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har hatt et bra OL så langt, og vunnet både et individuelt gull og mixed-stafetten.

I hans siste OL-konkurranse skjøt han ti treff, men fikk det tungt på den siste runden. Han ga bort 20 sekunder til Tyskland som jaget bak.

Likevel er han fornøyd med egen innsats - og han føler med Svendsen.

– Jeg har gjort det samme selv. Men vi skal hjelpe ham til å komme så raskt over dette som mulig. Han hadde utur, og han hadde rett og slett en dårlig serie. Han kan så mye bedre. Det er fortvilende når det skjer, for det er ikke bare deg selv – du tenker også på de tre andre. Og det er det som sliter.

– Emil er den ærligste mannen, og han ofrer alt for oss andre. Han har det grisetøft nå, sier Bjørndalen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

 • Norsk tap i Davis Cup

  Det norske laget gikk på et tap i helgens tredje kamp mot Usbekistan i Davis Cup på hjemmebane. Casper Ruud og Viktor Durasovic ble slått av Denis Istomin og Sanjar Fayziev i double med settsifrene 5–7, 3–6.

  Norge leder landskampen sammenlagt 2–1 etter tre oppgjør. Ruud og Durasovic vant sine første single-kamper fredag. Formatet er best av fem. To single-matcher gjenstår lørdag.

  Davis Cup regnes som et verdensmesterskap i tennis. Hvert år møtes de beste nasjonene i et sluttspill mot slutten av sesongen.

  En seier mot Usbekistan vil ta Norge ett steg nærmere sluttspillet i 2022, hvor kun 16 nasjoner slipper til. En ny seier i november vil sikre plass i vårens kvalifisering. Der møtes 24 landslag i avgjørende kamp om tolv sluttspillplasser.

  De øvrige fire plassene går til årets to finalister, samt at det deles ut to wildcard til tapende nasjoner fra kvalifiseringen. Det norske laget består av Ruud, Durasovic, Simen Sunde Bratholm, Andreja Petrovic og Felix Nordby.

  Davis Cup:Norge - Usbekistan
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Ajer og Brentford vant med ti mann

  Nyopprykkede Brentford har startet Premier League-sesongen friskt, og borte mot Wolverhampton sikret de sesongens andre seier.

  Ivan Toney sendte gjestene opp i ledelsen etter 28 minutter, før han også serverte Bryan Mbeumbo til 2-0 noen få minutter senere.

  Brentford gikk til pause med ledelse, men etter 64 minutter gikk de på en smell. Shandon Baptiste dro på seg sitt andre gule kort og måtte gå i garderoben. Men gjestene holdt unna ut kampen.

  Kristoffer Ajer spilte hele kampen for Brentford og hadde flere viktige defensive innvolveringer mot slutten av kampen.

  Premier League - Wolverhampton Wanderers v Brentford
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters
 • Falch norgesmester for tredje gang

  Forhåndsfavoritt Runa Skrove Falch (31) vant kvinneklassen på halvmaraton under Oslo maraton med tiden 1.14,42. Falch ble norgesmester også i 2017 og 2018.

  – Det kostet på slutten der, men det var helt garantert verdt det, sa NRKs kommentator Jann Post i det Falch krysset målstreken.

  – Jeg lå bare i rygg på en veldig god hare, så det var en enkel reise. Jeg slapp å tenke så mye, bare hang på, sier Falch til NRK.

  Sigrun Gjølberg kom på andreplass, 1,15 minutter bak vinneren. Maren Lie ble nummer tre, 2,43 bak.

  Runa Skrove Falch

Sendeplan

Kl. Program Kanal