NRK Meny
Normal

Norge sikret VM-bronsen

VM-gullet glapp, men håndballjentene er nok en gang blitt bronsejenter etter seieren over Spania.

Norge - Spania

Norge tok VM-bronsen etter seier over Spania.

Foto: Scanpix

Norge - Spania: 31 - 26

Jubelen stod ikke i taket over seieren, men det var likevel et tilsynelatende fornøyd landslag som gikk av banen med femmålsseier over Spania.

Alt om håndball-VM

Katrine Lunde Haraldsen

Katrine Lunde Haraldsen spilte glimrende.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Norge ledet gjennom hele kampen, og det var en fortjent seier til håndballjentene. Det stod 15 - 9 ved pause.

Strålende keeperarbeid

Med aggressivt forsvar og en kjempegod keeper avgjorde Norge før pause. Lunde Haraldsen skuffet stort mot Russland da semifinalen ble tapt fredag. Nå var hun tilbake i sprudlende form. Det ga 11 redninger på 18 skudd i første omgang.

Spanias formkurve var igjen som ventet. Det tok bare noen minutter før de spilte som med såpe på hendene. Slik var det i vel et kvarter. Det ga ti tekniske feil, masse bomskudd og dårlig rytme i angrep.

Samtidig åpnet det for Norges beste våpen: Kontringene. Åtte ganger ble ballen omtrent løp i mål. Norge gikk fra 3-4 til 11-4 på bare åtte minutter.

Ny medalje

Spania var oppe på 20-24 i annen omgang. Da kom Lunde Haraldsen inn igjen etter en pause. Det ga viktige redninger.

Dermed sikret Norge den 16. medaljen på sine 21 siste mesterskap. Men det er fortsatt bare blitt en VM-tittel (1999). Neste sjanse kommer i Brasil i 2011.

Tredjeplassen er ikke noen dårlig prestasjon. Trener Thorir Hergeirsson har mange nye og yngre spillere med seg. Sentrale folk er borte, og Tonje Larsen og Kristine Lunde-Borgersen (god søndag) har opplevd en meget kronglete oppkjøring til VM.

Mesterskapet avslørte likevel, ikke overraskende, at Norge har en stor jobb å gjøre. Skal det bli gull framover, må det etablerte angrepsspillet utvikles mye. Det holder ikke lenger å løpe kontringer mot de aller beste. Den koden er knekt av flere.

Suksess

Camilla Herrem fikk sitt store gjennombrudd i VM. Hun er førstevalg på venstrekanten nå. Tine Stanges voldsomme skuddarm har potensial i verdensklasse. Men uttellingen må opp et hakk. Norge spiller EM delvis på hjemmebane (sluttkamper i Danmark) om et snaut år.

Melder Gro Hammerseng og Katja Nyberg seg til tjeneste der sammen med skadefrie utgaver av Larsen og Lunde-Borgersen, kan det absolutt ende i gull. Forblir situasjonen som nå blant bakspillerne, ser det ikke like lyst ut.

Siste nytt

 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg