NRK Meny
Normal

Tallene som avslører Høgmos fiasko

Laget hans skulle angripe som Manchester City. Nå kan Per-Mathias Høgmo være ferdig som landslagssjef med et historisk lavt scoringssnitt.

Høgmo illustrasjon

SER LANGT ETTER MÅL: Norge scorer altfor sjelden under Per-Mathias Høgmo.

Foto: NTB/Scanpix Grafikk: Mari Grafsrønningen, NRK

Laster innhold, vennligst vent..

Det stormer rundt Høgmo etter katastrofestartenpå VM-kvalifiseringen. Kritikken vokste etter 0-1-tapet mot Aserbajdsjan (nr. 133 i verden).

Flere eksperter mener Høgmo må gå, og en seier mot San Marino tirsdag kveld endrer neppe situasjonen.

Selv om Høgmo har står støtt i stormen, viser tallene under hans ledelse et sørgelig faktum:

Norge har bare scoret 0,84 mål i snitt per kamp under Høgmo. Ingen andre landslagssjefer siden gullalderen på 90-tallet har hatt et så lavt snitt.

Høgmo skulle gjøre Norge til et mer spillende fotballag etter at han tok over for en sparket Egil Drillo Olsen. I januar 2014 sa han til TV2 at Norge skulle angripe som Manchester City.

Høgmo har kun hatt 0,84 mål per kamp, mot Drillos 1,9 på 90-tallet. Grafikk.
Foto: NTB Scanpix. Grafikk: Mari Grafsrønningen, NRK

Mer romantisk, mindre effektivt

Men den romantiske angrepsfilosofien har ikke ført til flere scoringer. Heller ikke flere seirer. Tvert imot.

– Jeg er tilhenger av direkte fotball. Det er ikke mange lag som er det. Leicester er et ferskt eksempel på at det fungerer. Jeg ser at tendensen i internasjonalt fotball er at man dreier seg mer i retningen av «direct play», som de sier i England, sier Drillo til NRK nå.

– Det må glede ditt fotballhjerte å se at det fungerer?

– Det er på mange måter en bekreftelse for det jeg står for. En direkte stil er mer effektiv enn en veldig omstendelig og ballbesittende.

– Ikke gode nok

Flere landslagsspillere har pekt på at landslaget ikke er gode nok offensivt, og etterlyst spillere som kan score mål. Det har skapt reaksjoner i spillergruppa.

– Vi er ikke gode nok mot etablert forsvar. Det er altfor lett å forsvare seg mot oss. Vi låser oss til å angripe på en kant og gjør det enkelt for motstanderen, sier Pål André Helland.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge har manglet det han omtaler som «de viktigste kvalitetene» i internasjonal fotball.

– Det har vært litt av akillesen til det norske landslaget hvis vi ser over tid. Vi har ikke høy nok kvalitet i avgjørende situasjoner, sier Semb, som selv hadde 1,3 mål i snitt som landslagssjef.

Høgmo har hatt 27 % andel seire som trener, størst andel hadde Drillo på 90-tallet, 52 %. Graf.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Skal evalueres

I nesten halvparten av kampene med Høgmo ved roret har det norske laget gått av banen uten scoring – nærmere bestemt 16 av 33 kamper.

Norges manglende evne til å sette ballen i mål har ført til at landslagssjefen er i en posisjon hvor han står overfor en av sine største utfordringer som landslagssjef mot lilleputten San Marino.

Fotballpresident Terje Svendsen har varslet evaluering.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
Semifinale i cupen, menn
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08