NRK Meny
Normal

Tallene som avslører Høgmos fiasko

Laget hans skulle angripe som Manchester City. Nå kan Per-Mathias Høgmo være ferdig som landslagssjef med et historisk lavt scoringssnitt.

Høgmo illustrasjon

SER LANGT ETTER MÅL: Norge scorer altfor sjelden under Per-Mathias Høgmo.

Foto: NTB/Scanpix Grafikk: Mari Grafsrønningen, NRK

Laster innhold, vennligst vent..

Det stormer rundt Høgmo etter katastrofestartenpå VM-kvalifiseringen. Kritikken vokste etter 0-1-tapet mot Aserbajdsjan (nr. 133 i verden).

Flere eksperter mener Høgmo må gå, og en seier mot San Marino tirsdag kveld endrer neppe situasjonen.

Selv om Høgmo har står støtt i stormen, viser tallene under hans ledelse et sørgelig faktum:

Norge har bare scoret 0,84 mål i snitt per kamp under Høgmo. Ingen andre landslagssjefer siden gullalderen på 90-tallet har hatt et så lavt snitt.

Høgmo skulle gjøre Norge til et mer spillende fotballag etter at han tok over for en sparket Egil Drillo Olsen. I januar 2014 sa han til TV2 at Norge skulle angripe som Manchester City.

Høgmo har kun hatt 0,84 mål per kamp, mot Drillos 1,9 på 90-tallet. Grafikk.
Foto: NTB Scanpix. Grafikk: Mari Grafsrønningen, NRK

Mer romantisk, mindre effektivt

Men den romantiske angrepsfilosofien har ikke ført til flere scoringer. Heller ikke flere seirer. Tvert imot.

– Jeg er tilhenger av direkte fotball. Det er ikke mange lag som er det. Leicester er et ferskt eksempel på at det fungerer. Jeg ser at tendensen i internasjonalt fotball er at man dreier seg mer i retningen av «direct play», som de sier i England, sier Drillo til NRK nå.

– Det må glede ditt fotballhjerte å se at det fungerer?

– Det er på mange måter en bekreftelse for det jeg står for. En direkte stil er mer effektiv enn en veldig omstendelig og ballbesittende.

– Ikke gode nok

Flere landslagsspillere har pekt på at landslaget ikke er gode nok offensivt, og etterlyst spillere som kan score mål. Det har skapt reaksjoner i spillergruppa.

– Vi er ikke gode nok mot etablert forsvar. Det er altfor lett å forsvare seg mot oss. Vi låser oss til å angripe på en kant og gjør det enkelt for motstanderen, sier Pål André Helland.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge har manglet det han omtaler som «de viktigste kvalitetene» i internasjonal fotball.

– Det har vært litt av akillesen til det norske landslaget hvis vi ser over tid. Vi har ikke høy nok kvalitet i avgjørende situasjoner, sier Semb, som selv hadde 1,3 mål i snitt som landslagssjef.

Høgmo har hatt 27 % andel seire som trener, størst andel hadde Drillo på 90-tallet, 52 %. Graf.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Skal evalueres

I nesten halvparten av kampene med Høgmo ved roret har det norske laget gått av banen uten scoring – nærmere bestemt 16 av 33 kamper.

Norges manglende evne til å sette ballen i mål har ført til at landslagssjefen er i en posisjon hvor han står overfor en av sine største utfordringer som landslagssjef mot lilleputten San Marino.

Fotballpresident Terje Svendsen har varslet evaluering.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Arsenal seiret mot erkerivalen

  Arsenal slo Tottenham 2-0 i dagens kamp mellom rivalene. Shkodran Mustafi og Alexis Sánchez scoret målene. Det er uhyre tett mellom de beste lagene bak Manchester City for øyeblikket.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Lorentzen 3 hundredeler unna pallen

  Håvard Holmefjord Lorentzen var bare 17 hundredeler bak Ronald Mulder, men siden det er så jevnt i toppen, holder 34,79 «bare» til 6.-plass. Daichi Yamanaka tar 2.-plassen med 34,65, mens Hein Otterspeer sikrer en pallplass med 34,76. Lorentzen var åpenbart preget av å ha gått 1500 meter i B-gruppen tidligere lørdag.

  Håvard Lorentzen
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Rød med brudd i hånden

  Magnus Abelvik Rød står i fare for å miste håndball-EM i Kroatia i januar etter å gjennomgått en operasjon for et brudd i hånden. 20-åringen er ute i åtte uker.

  Firenasjonersturnering i håndball for menn
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup hopp: Laghopp
Cupfinale: Avaldsnes - Vålerenga
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup hopp: Laghopp
4-4-2 med Schau og Aune
Sport i dag
Sport i dag
4-4-2 med Schau og Aune
V-cup fristil: Big Air
V-cup fristil: Big Air, Milano