NRK Meny
Normal

Tallene som avslører Høgmos fiasko

Laget hans skulle angripe som Manchester City. Nå kan Per-Mathias Høgmo være ferdig som landslagssjef med et historisk lavt scoringssnitt.

Høgmo illustrasjon

SER LANGT ETTER MÅL: Norge scorer altfor sjelden under Per-Mathias Høgmo.

Foto: NTB/Scanpix Grafikk: Mari Grafsrønningen, NRK

Laster innhold, vennligst vent..

Det stormer rundt Høgmo etter katastrofestartenpå VM-kvalifiseringen. Kritikken vokste etter 0-1-tapet mot Aserbajdsjan (nr. 133 i verden).

Flere eksperter mener Høgmo må gå, og en seier mot San Marino tirsdag kveld endrer neppe situasjonen.

Selv om Høgmo har står støtt i stormen, viser tallene under hans ledelse et sørgelig faktum:

Norge har bare scoret 0,84 mål i snitt per kamp under Høgmo. Ingen andre landslagssjefer siden gullalderen på 90-tallet har hatt et så lavt snitt.

Høgmo skulle gjøre Norge til et mer spillende fotballag etter at han tok over for en sparket Egil Drillo Olsen. I januar 2014 sa han til TV2 at Norge skulle angripe som Manchester City.

Høgmo har kun hatt 0,84 mål per kamp, mot Drillos 1,9 på 90-tallet. Grafikk.
Foto: NTB Scanpix. Grafikk: Mari Grafsrønningen, NRK

Mer romantisk, mindre effektivt

Men den romantiske angrepsfilosofien har ikke ført til flere scoringer. Heller ikke flere seirer. Tvert imot.

– Jeg er tilhenger av direkte fotball. Det er ikke mange lag som er det. Leicester er et ferskt eksempel på at det fungerer. Jeg ser at tendensen i internasjonalt fotball er at man dreier seg mer i retningen av «direct play», som de sier i England, sier Drillo til NRK nå.

– Det må glede ditt fotballhjerte å se at det fungerer?

– Det er på mange måter en bekreftelse for det jeg står for. En direkte stil er mer effektiv enn en veldig omstendelig og ballbesittende.

– Ikke gode nok

Flere landslagsspillere har pekt på at landslaget ikke er gode nok offensivt, og etterlyst spillere som kan score mål. Det har skapt reaksjoner i spillergruppa.

– Vi er ikke gode nok mot etablert forsvar. Det er altfor lett å forsvare seg mot oss. Vi låser oss til å angripe på en kant og gjør det enkelt for motstanderen, sier Pål André Helland.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge har manglet det han omtaler som «de viktigste kvalitetene» i internasjonal fotball.

– Det har vært litt av akillesen til det norske landslaget hvis vi ser over tid. Vi har ikke høy nok kvalitet i avgjørende situasjoner, sier Semb, som selv hadde 1,3 mål i snitt som landslagssjef.

Høgmo har hatt 27 % andel seire som trener, størst andel hadde Drillo på 90-tallet, 52 %. Graf.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Skal evalueres

I nesten halvparten av kampene med Høgmo ved roret har det norske laget gått av banen uten scoring – nærmere bestemt 16 av 33 kamper.

Norges manglende evne til å sette ballen i mål har ført til at landslagssjefen er i en posisjon hvor han står overfor en av sine største utfordringer som landslagssjef mot lilleputten San Marino.

Fotballpresident Terje Svendsen har varslet evaluering.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale