Hopp til innhold

Norge rundspilt av russisk stjerne: – Vi må hjem og øve på forsvar

Thorir Hergeirsson freste og mante spillerne til én ting i bronsefinalen: å stoppe den russiske stjernen Anna Vjakhireva. Det gikk ikke. Nå venter en tøff OL-kvalik for Norge.

NT2tZpSiYzk

TØRKET TÅRER: Emilie Hegh Arntzen og de andre norske spillerne måtte felle noen tårer etter å ha møtt overmakten i Russland.

Foto: Vidar Ruud

Norge - Russland 28-33

– Det er mye å jobbe med, konkluderer Silje Waade etter et mesterskap som ikke gikk helt som de norske spillerne ønsket.

Det ble nemlig ingen medalje på Norge i dette verdensmesterskapet. I bronsefinalen ble de tidvis rundspilt av Russland.

– Norge taper mot et berdre lag, helt enkelt. De hadde nok en plan for hvordan de skulle stanse dem, men Norge har ikke evner til det akkurat nå. Russland er rett og slett for gode, sier NRK-ekspert Kenneth Gabrielsen, og legger til:

– Men jeg synes Norge skal være stolte av det de har fått til. Om man kommer til en semifinale, så har man spilt et godt mesterskap.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson kan ikke annet enn å konkludere med det samme. Etter tapet mot Russland er han spesielt opptatt av forsvaret.

– Vi mangler forsvarskrefter, og er ikke tette nok. Jeg er fornøyd med «attituden» og holdningen til spillerne, men vi må hjem og øve forsvar, fastslår han.

w2xLwluGitM

De norske linjespillerne Heidi Løke og Kari Brattset fikk ikke de beste arbeidsforholdene mot Russland. Her trøster de hverandre etter kampen.

Foto: Vidar Ruud

Hergeirsson med uvanlig grep

Det var spesielt én spiller det norske forsvaret slet med, og det var den lille høyrebacken Anna Vjakhireva.

bh1oJbkerMo

Anna Vjakhireva levde opp til sitt stempel som verdens kanskje beste håndballspiller.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU

Rostov-Don-spilleren er av mange regnet som verdens beste håndballspiller, og i kampen mot Norge viste hun hvorfor. Hun scoret ni mål selv, og i angrep etter angrep greide hun å sette lagvenninnene i scoringsposisjon - og viste med det sitt store reportoar.

Til slutt var det en illsint Thorir Hergeirsson som tok timeout for å snakke med spillerne om nettopp Anna Vjakhireva. Han var klokkeklar på at om kampen skulle vinnes, måtte nettopp hun stoppes.

– Er dere redde for å ta på henne, eller? Dere må være tøffere med henne!, freste landslagssjefen.

2LMgXz9Ps4s

Hergeirsson var tidvis tydelig irritert i kampen mot Russland.

Foto: Vidar Ruud

Etterpå gjorde landslagstreneren noe han sjelden gjør. Han satte et såkalt frimerke på Vjakhireva. Camilla Herrem fikk oppgaven om å fotfølge henne slik at hun ikke skulle få tak i ballen. Men heller ikke det hjalp stort, for Vjakhireva løp seg stadig fri, det ble mer rom til de andre og Russland fortsatte det gode spillet.

– Vi hadde snakket mye om henne på forhånd, men vi greier ikke å løse det. Vi lar henne vandre for langt med ballen, og da er hun for god både til å score selv og spille den videre. Vi får ikke tak i henne, sier Waade.

Får tøff OL-kvalik

På slutten av kampen satte Vjakhireva to streker under det hele da hun to ganger på rad fintet den 23 centimeter høyere Kristine Breistøl trill rundt, og like etterpå rundlurte målvakt Silje Solberg da hun bare la en løs lobb over ansiktet hennes på et straffekast.

– Hun er en fantastisk håndballspiller. Ut fra de kampene jeg har sett i VM, så har hun vært den mest verdifulle spilleren. Mot Norge startet hun med å spille de andre gode, og da de måtte ha mål, tok hun den skjeen i egen hånd, sier Gabrielsen.

Vjakhireva ble kåret til kampens beste spiller.

Fjerdeplassen i VM betyr at Norge må spille kvalifisering for å komme til OL neste sommer. Der møter de tøff motstand i gode Romania og Montenegro, samt Nord-Korea.

De NRK snakker med, peker alle på at Norge må heve seg i forsvar til denne kvalifiseringen starter. Men verken NRK-ekspert Gabrielsen eller Camilla Herrem mener det er grunn til å bekymre seg.

– Overhodet ikke. I OL-kvaliken kommer flere av spillerne som er ute med skade nå til å være tilgjengelige. I semifinalen og bronsefinalen ser man at Norge manglet en x-faktor, og det vil man ha når man har med spillere som Nora Mørk og Amanda Kurtovic, sier Gabrielsen.

– Det kommer til å bli knalltøft, og vi må være enda tøffere i forsvar. Men jeg synes dette laget har gjort det bra, og jeg har troen på at vi skal til OL, sier Herrem.

Nederland og Spania spiller om gullet senere søndag.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal