Hopp til innhold

Norge rotet bort semifinaleplass: – Føles som vi har kastet bort fire uker av livet

Norge så ut til å cruise inn mot semifinaleplass i håndball-EM. I stedet raknet det helt i andre omgang, og Sverige avanserte.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Sweden v Norway

SKUFFELSE: Harald Reinkind var en av Norges beste, men var langt fra fornøyd da kampen var avgjort.

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

Norge gikk til pause med femmålsledelse, og mye tydet på at den andre strake EM-semifinalen var i boks for håndballherrene.

Men svenskene svarte rett etter hvilen og etter halvspilt omgang var luka kuttet til ett mål. Norge så likevel lenge ut til å holde unna og ledet tidvis med både tre og fire mål. Men på slutten var de gule og blå best. 15 sekunder før slutt satte Valter Chrintz vinnermålet fra straffemerket.

Chrintz' mål var forskjellen mellom norsk suksess og fiasko. Med uavgjort hadde nemlig Norge tatt andreplassen i gruppa foran Sverige på målforskjell. Det hadde gitt norsk semifinalebillett.

– Hvordan rotet man bort dette her, da? undret NRKs kommentator Patrick Rowlands etter at tapet var et faktum.

– Vi ødelegger for oss selv. Vi spiller ingen god andre omgang, og vi gir bort initiativet for enkelt. Det er skikkelig skuffende, sier Norges Christian O'Sullivan til arrangøren etter kampen.

– Det føles som vi har kastet bort fire uker av livet vårt nå. Vi får det som vi vil i første omgang, men så graver vi et sinnssykt dypt hull som vi aldri kommer oss bort fra, sa Harald Reinkind etter kampen.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

NEDTUR: Alexander Blond, Jonas Wille og Sander Sagosen.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Scorer knapt mål

O'Sullivan mener angrepsspillet er det som svikter for Norge.

– Det er ikke bra nok. Vet ikke hvor mye vi scorer i andre omgang, men det er mye mindre enn vi skal. I dag er det lett å skylde på angrepsspillet, sa han.

– Vi scorer knapt mål. Vi scorer vel ni mål i andre omgang, og det er altfor lite, sier keeper Torbjørn Bergerud til NRK.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

NEDTUR: Landslagstrener Christian Berge.

Foto: Annika Byrde / NTB

Landslagstrener Christian Berge mener de norske gutta ble for stresset i andre omgang.

– Vi har momentumet, og så er det matchavgjørende øyeblikk. Vi får kontra mot oss, og Sverige er der og biter. Vi klarer ikke å henge med, sier han til NRK.

– De små detaljene må sitte

NRKs ekspert Håvard Tvedten mener Norge både kom til for dårlige muligheter og at avslutningene var for svake.

– Vi spiller ikke ut forsvaret til Sverige, og da knapper de innpå. Vi scorer ikke mål de siste seks minuttene, og da blir det vanskelig. Sånn blir det i nervepirrende kamper som dette. Skal man slåss om semifinale, er det de små detaljene som må sitte, sier Tvedten.

Nå venter kamp om femteplass i EM for de norske herrene. Der blir Frankrike eller Island motstander.

– Vi må samle oss og prøve å ta femteplassen. Vi vil vinne hver kamp vi spiller, men det er tøft i dag. Vi spiller ikke bra i andre omgang, og de slår oss til slutt, sier O'Sullivan.

Gode sisteskanser

Keeperne ble helt avgjørende i kampen. Kristian Sæverås framsto som Norges virkelige lederstjerne før pause og var helt avgjørende for at Norge ledet 14–9 da kampen var halvspilt.

– Vi får en ny redning av Kristian Sæverås. Vi trenger en leder i denne kampen. Norges Winston Churchill står der som den store lederen, sa kommentator Patrick Sten Rowlands på NRKs radiosending.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

STORSPILTE: Keeper Kristian Sæverås.

Foto: Annika Byrde / NTB

Men etter pause var det svenskenes målvakt som ble avgjørende. For samtidig som Norges angrep sviktet, leverte Peter Johannesson keeperspill av høy klasse.

– Statistikken taler for seg. Det er en svensk keeper som matcher den norske i andre omgang og gjør det minst like bra. Vi blir for lette å lese ute i andre omgang, sa ekspert Håvard Tvedten på NRKs sending.

– Vi må bare berømme Sverige. De var utrolig gode i forsvar det siste kvarteret. Det er sjeldent vi har sett så bra forsvarsspill, fortsatte den tidligere landslagskjempen.

Nordmann i semifinale

For Sverige er nå semifinale neste stopp. Og til tross for at de norske herrene sviktet, kunne én nordmann juble etter kampen.

Glenn Solberg er nemlig svensk landslagstrener.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Sweden v Norway

NORSK JUBEL: Sveriges landslagssjef Glenn Solberg.

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

– Jeg er glad og stolt over laget, og for en lagmoral vi har. Jeg er rørt, sier han til NRK.

– Først og fremst fortsetter vi å spille forsvar som vi har hatt hele turneringen. Vi får flere kontringer og flere melder seg på i angrep. Det er en fantastisk lagmoral. Vi går av banen med seier og semifinale, og det er stort, sier han.

Sverige går til semifinalen sammen med Spania fra Norges gruppe. I den andre gruppa, som avgjøres onsdag, er Danmark allerede semifinaleklar, mens Frankrike og Island kjemper om den siste plassen.

Siste nytt

 • Medier: Sheffield United klar til å gjøre sesongens første Premier League-sparking

  Paul Heckingbottom ligger an til å miste managerjobben i Sheffield United, erfarer The Athletic. Han tok klubben tilbake til øverste nivå i engelsk fotball.

  Ifølge det velinformerte nettstedet er Sheffield United ventet å bekrefte avgangen innen kort tid. Laget tapte i helgen 0-5 for bunnrival Burnley og har stått tomhendt igjen i 11 av sine 14 første kamper i Premier League-comebacket.

  Ingen har sluppet inn mer enn Sheffield-klubbens 39 mål. Det gir et snitt på 2,78 baklengs per kamp og jumboplass på tabellen.

  Heckingbottom har vært ansatt i Sheffield United siden sommeren 2020. Han ble hentet dit som U23-trener, men fikk året etter midlertidig ansvaret for hovedlaget. Senere fikk han jobben permanent.

  Sist sesong ledet han laget til en sikker 2.-plass i mesterskapsserien. Det ga opprykk.

  Daily Telegraph melder også at Heckingbottoms tid på Bramall Lane er over. Inntil nå har ingen managere i PL-sesongen 2022/23 fått fyken.

  (NTB)

  Sheffield United-spiller Gustavo Hamer.
  Foto: AP
 • Pattynama tapt for Viking

  Venstrebacken Shayne Pattynama (25) forlater Viking ettersom kontrakten hans går ut ved nyttår, melder Stavanger Aftenblad.

  Den indonesiske landslagsspilleren hadde tilbud om fornyet kontrakt i Stavanger, men velger å dra videre. Han hevder selv at det er interesse for ham fra klubber i Europa, Asia og USA.

  – Dette var mitt farvel. Jeg drar videre, sa Pattynama til Aftenbladet etter siste seriekamp mot Rosenborg.

  – Sånn er fotballen. Jeg har hatt en god sesong, kontrakten min går ut og jeg vil utnytte det og finne nye utfordringer. Det er mye som skjer, legger han til.

  Pattynama spilte 28 eliteseriekamper for Viking i år, og 27 av dem var fra start. Han kom til klubben fra nederlandske Telstar våren 2021 og ble en sentral figur i laget.

  – Jeg tar med meg både oppturer og nedturer fra tiden min i Viking. Det er ingen tvil om at det var en perfekt timing å komme hit. Jeg flyttet for meg selv, lærte meg å bo alene borte fra familien og å stå opp for meg selv, sier han.

  Viking endte på 4.-plass i Eliteserien etter 1-5-tap for Rosenborg søndag.

  (©NTB)

  o9dHQv-A26k
  Foto: NTB
 • Publikumshopp i Eliteserien: 14 av 16 lag har fått flere tilskuere

  Eliteserien i fotball for menn kan vise til de høyeste tilskuertallene siden 2011. For de aller fleste lagene har publikumsoppmøtet økt siden i fjor.

  Det rapporterer ligaforeningen Norsk Toppfotball (NTF) , som mandag la fram tilskuerstatistikk for Eliteserien og 1. divisjon i 2023.

  Hovedfunnene er at det totale tilskuertallet i Eliteserien har økt med 27 prosent til 1,74 millioner fra 2022 til i år. 1. divisjon har hatt nedgang – mye fordi Brann rykket opp i fjor – men totaltallene for toppfotballen på herresiden er de høyeste på tolv år.

  Totalt lokket Eliteserien og 1. divisjon 2.179.577 tilskuere til tribunene i seriespillet i år. I årene fra 2009 til 2011 var man over 2,2 millioner hvert år, men siden har tallene vært lavere. I fjor lå det på 1,87 millioner.

  (NTB)

  uA2qSMPfR-8
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal