Hopp til innhold

Norge rotet bort semifinaleplass: – Føles som vi har kastet bort fire uker av livet

Norge så ut til å cruise inn mot semifinaleplass i håndball-EM. I stedet raknet det helt i andre omgang, og Sverige avanserte.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Sweden v Norway

SKUFFELSE: Harald Reinkind var en av Norges beste, men var langt fra fornøyd da kampen var avgjort.

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

Norge gikk til pause med femmålsledelse, og mye tydet på at den andre strake EM-semifinalen var i boks for håndballherrene.

Men svenskene svarte rett etter hvilen og etter halvspilt omgang var luka kuttet til ett mål. Norge så likevel lenge ut til å holde unna og ledet tidvis med både tre og fire mål. Men på slutten var de gule og blå best. 15 sekunder før slutt satte Valter Chrintz vinnermålet fra straffemerket.

Chrintz' mål var forskjellen mellom norsk suksess og fiasko. Med uavgjort hadde nemlig Norge tatt andreplassen i gruppa foran Sverige på målforskjell. Det hadde gitt norsk semifinalebillett.

– Hvordan rotet man bort dette her, da? undret NRKs kommentator Patrick Rowlands etter at tapet var et faktum.

– Vi ødelegger for oss selv. Vi spiller ingen god andre omgang, og vi gir bort initiativet for enkelt. Det er skikkelig skuffende, sier Norges Christian O'Sullivan til arrangøren etter kampen.

– Det føles som vi har kastet bort fire uker av livet vårt nå. Vi får det som vi vil i første omgang, men så graver vi et sinnssykt dypt hull som vi aldri kommer oss bort fra, sa Harald Reinkind etter kampen.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

NEDTUR: Alexander Blond, Jonas Wille og Sander Sagosen.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Scorer knapt mål

O'Sullivan mener angrepsspillet er det som svikter for Norge.

– Det er ikke bra nok. Vet ikke hvor mye vi scorer i andre omgang, men det er mye mindre enn vi skal. I dag er det lett å skylde på angrepsspillet, sa han.

– Vi scorer knapt mål. Vi scorer vel ni mål i andre omgang, og det er altfor lite, sier keeper Torbjørn Bergerud til NRK.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

NEDTUR: Landslagstrener Christian Berge.

Foto: Annika Byrde / NTB

Landslagstrener Christian Berge mener de norske gutta ble for stresset i andre omgang.

– Vi har momentumet, og så er det matchavgjørende øyeblikk. Vi får kontra mot oss, og Sverige er der og biter. Vi klarer ikke å henge med, sier han til NRK.

– De små detaljene må sitte

NRKs ekspert Håvard Tvedten mener Norge både kom til for dårlige muligheter og at avslutningene var for svake.

– Vi spiller ikke ut forsvaret til Sverige, og da knapper de innpå. Vi scorer ikke mål de siste seks minuttene, og da blir det vanskelig. Sånn blir det i nervepirrende kamper som dette. Skal man slåss om semifinale, er det de små detaljene som må sitte, sier Tvedten.

Nå venter kamp om femteplass i EM for de norske herrene. Der blir Frankrike eller Island motstander.

– Vi må samle oss og prøve å ta femteplassen. Vi vil vinne hver kamp vi spiller, men det er tøft i dag. Vi spiller ikke bra i andre omgang, og de slår oss til slutt, sier O'Sullivan.

Gode sisteskanser

Keeperne ble helt avgjørende i kampen. Kristian Sæverås framsto som Norges virkelige lederstjerne før pause og var helt avgjørende for at Norge ledet 14–9 da kampen var halvspilt.

– Vi får en ny redning av Kristian Sæverås. Vi trenger en leder i denne kampen. Norges Winston Churchill står der som den store lederen, sa kommentator Patrick Sten Rowlands på NRKs radiosending.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

STORSPILTE: Keeper Kristian Sæverås.

Foto: Annika Byrde / NTB

Men etter pause var det svenskenes målvakt som ble avgjørende. For samtidig som Norges angrep sviktet, leverte Peter Johannesson keeperspill av høy klasse.

– Statistikken taler for seg. Det er en svensk keeper som matcher den norske i andre omgang og gjør det minst like bra. Vi blir for lette å lese ute i andre omgang, sa ekspert Håvard Tvedten på NRKs sending.

– Vi må bare berømme Sverige. De var utrolig gode i forsvar det siste kvarteret. Det er sjeldent vi har sett så bra forsvarsspill, fortsatte den tidligere landslagskjempen.

Nordmann i semifinale

For Sverige er nå semifinale neste stopp. Og til tross for at de norske herrene sviktet, kunne én nordmann juble etter kampen.

Glenn Solberg er nemlig svensk landslagstrener.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Sweden v Norway

NORSK JUBEL: Sveriges landslagssjef Glenn Solberg.

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

– Jeg er glad og stolt over laget, og for en lagmoral vi har. Jeg er rørt, sier han til NRK.

– Først og fremst fortsetter vi å spille forsvar som vi har hatt hele turneringen. Vi får flere kontringer og flere melder seg på i angrep. Det er en fantastisk lagmoral. Vi går av banen med seier og semifinale, og det er stort, sier han.

Sverige går til semifinalen sammen med Spania fra Norges gruppe. I den andre gruppa, som avgjøres onsdag, er Danmark allerede semifinaleklar, mens Frankrike og Island kjemper om den siste plassen.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • PSG-spiller kritiseres for å ha stått over kamp og markering mot homofobi

  Idrissa Gueye får tøff medfart i Frankrike etter at han for andre år på rad sto over et oppgjør der spillerne hadde regnbuefargede tall på ryggen.

  Senegaleseren reiste med Paris Saint-Germain til bortemøtet mot Montpellier i Ligue 1 sist helg, men var ikke i kamptroppen. Det ble fra klubbhold opplyst at han uteble av «personlige årsaker».

  Ifølge radiostasjonen RMC ville ikke Gueye spille i en drakt med regnbuefargede siffer og ta del i fransk fotballs årlige markering mot homofobi. Han var heller ikke med i en tilsvarende kamp forrige sesong. Saken har skapt sterke reaksjoner.

  Rouge Direct jobber for å motvirke homohat i fotballen, og organisasjonen ber PSG og ligaen kreve at Gueye forklarer seg. Den åpner også for at midtbanespilleren bør bli straffet.

  «Homofobi er ikke en mening, men en forbrytelse», skriver Rouge Direct på Twitter.

  Idrissa Gueye
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Vindheim ferdig i Schalke

  Andreas Vindheim (26) er ferdig i Schalke etter å ha rykket opp til Bundesliga med den tyske storklubben.

  – Det var ingen enkel beslutning, spesielt etter et så suksessrikt år med opprykk og seriemesterskap i 2. Bundesliga, sier Schalke-direktør Rouven Schröder i en pressemelding.

  Vindheim vender tilbake til Sparta Praha. Bergenseren dro på lån i januar og spilte syv kamper for Schalke. Store deler av våren ble ødelagt av en skade i leggen.

  Vindheim
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste