Hopp til innhold

Norge rotet bort semifinaleplass: – Føles som vi har kastet bort fire uker av livet

Norge så ut til å cruise inn mot semifinaleplass i håndball-EM. I stedet raknet det helt i andre omgang, og Sverige avanserte.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Sweden v Norway

SKUFFELSE: Harald Reinkind var en av Norges beste, men var langt fra fornøyd da kampen var avgjort.

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

Norge gikk til pause med femmålsledelse, og mye tydet på at den andre strake EM-semifinalen var i boks for håndballherrene.

Men svenskene svarte rett etter hvilen og etter halvspilt omgang var luka kuttet til ett mål. Norge så likevel lenge ut til å holde unna og ledet tidvis med både tre og fire mål. Men på slutten var de gule og blå best. 15 sekunder før slutt satte Valter Chrintz vinnermålet fra straffemerket.

Chrintz' mål var forskjellen mellom norsk suksess og fiasko. Med uavgjort hadde nemlig Norge tatt andreplassen i gruppa foran Sverige på målforskjell. Det hadde gitt norsk semifinalebillett.

– Hvordan rotet man bort dette her, da? undret NRKs kommentator Patrick Rowlands etter at tapet var et faktum.

– Vi ødelegger for oss selv. Vi spiller ingen god andre omgang, og vi gir bort initiativet for enkelt. Det er skikkelig skuffende, sier Norges Christian O'Sullivan til arrangøren etter kampen.

– Det føles som vi har kastet bort fire uker av livet vårt nå. Vi får det som vi vil i første omgang, men så graver vi et sinnssykt dypt hull som vi aldri kommer oss bort fra, sa Harald Reinkind etter kampen.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

NEDTUR: Alexander Blond, Jonas Wille og Sander Sagosen.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Scorer knapt mål

O'Sullivan mener angrepsspillet er det som svikter for Norge.

– Det er ikke bra nok. Vet ikke hvor mye vi scorer i andre omgang, men det er mye mindre enn vi skal. I dag er det lett å skylde på angrepsspillet, sa han.

– Vi scorer knapt mål. Vi scorer vel ni mål i andre omgang, og det er altfor lite, sier keeper Torbjørn Bergerud til NRK.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

NEDTUR: Landslagstrener Christian Berge.

Foto: Annika Byrde / NTB

Landslagstrener Christian Berge mener de norske gutta ble for stresset i andre omgang.

– Vi har momentumet, og så er det matchavgjørende øyeblikk. Vi får kontra mot oss, og Sverige er der og biter. Vi klarer ikke å henge med, sier han til NRK.

– De små detaljene må sitte

NRKs ekspert Håvard Tvedten mener Norge både kom til for dårlige muligheter og at avslutningene var for svake.

– Vi spiller ikke ut forsvaret til Sverige, og da knapper de innpå. Vi scorer ikke mål de siste seks minuttene, og da blir det vanskelig. Sånn blir det i nervepirrende kamper som dette. Skal man slåss om semifinale, er det de små detaljene som må sitte, sier Tvedten.

Nå venter kamp om femteplass i EM for de norske herrene. Der blir Frankrike eller Island motstander.

– Vi må samle oss og prøve å ta femteplassen. Vi vil vinne hver kamp vi spiller, men det er tøft i dag. Vi spiller ikke bra i andre omgang, og de slår oss til slutt, sier O'Sullivan.

Gode sisteskanser

Keeperne ble helt avgjørende i kampen. Kristian Sæverås framsto som Norges virkelige lederstjerne før pause og var helt avgjørende for at Norge ledet 14–9 da kampen var halvspilt.

– Vi får en ny redning av Kristian Sæverås. Vi trenger en leder i denne kampen. Norges Winston Churchill står der som den store lederen, sa kommentator Patrick Sten Rowlands på NRKs radiosending.

Håndball-EM herrer 2022: Sverige - Norge

STORSPILTE: Keeper Kristian Sæverås.

Foto: Annika Byrde / NTB

Men etter pause var det svenskenes målvakt som ble avgjørende. For samtidig som Norges angrep sviktet, leverte Peter Johannesson keeperspill av høy klasse.

– Statistikken taler for seg. Det er en svensk keeper som matcher den norske i andre omgang og gjør det minst like bra. Vi blir for lette å lese ute i andre omgang, sa ekspert Håvard Tvedten på NRKs sending.

– Vi må bare berømme Sverige. De var utrolig gode i forsvar det siste kvarteret. Det er sjeldent vi har sett så bra forsvarsspill, fortsatte den tidligere landslagskjempen.

Nordmann i semifinale

For Sverige er nå semifinale neste stopp. Og til tross for at de norske herrene sviktet, kunne én nordmann juble etter kampen.

Glenn Solberg er nemlig svensk landslagstrener.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Sweden v Norway

NORSK JUBEL: Sveriges landslagssjef Glenn Solberg.

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

– Jeg er glad og stolt over laget, og for en lagmoral vi har. Jeg er rørt, sier han til NRK.

– Først og fremst fortsetter vi å spille forsvar som vi har hatt hele turneringen. Vi får flere kontringer og flere melder seg på i angrep. Det er en fantastisk lagmoral. Vi går av banen med seier og semifinale, og det er stort, sier han.

Sverige går til semifinalen sammen med Spania fra Norges gruppe. I den andre gruppa, som avgjøres onsdag, er Danmark allerede semifinaleklar, mens Frankrike og Island kjemper om den siste plassen.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal