Oppgitt over at VAR ikke grep inn i straffesituasjon: – Hvor går grensa?

Hele Ullevaal ropte på straffespark da Fredrik Bjørkan gikk ned i sluttminuttene, men dommeren vinket spillet videre. Hovedpersonen selv skjønner ikke hvorfor.

– Jeg føler jeg får «touchet» forbi ham, og så blir jeg truffet av hans kne. Jeg har ikke noe sjans til å holde meg stående. Jeg føler det er soleklar straffe, sier Bjørkan til NRK.

Hele stadion ropte på straffe, men dommeren vinket spillet videre.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at det blir straffe. Det er en liten skandale spør du meg, kommenterte NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Etter å ha studert reprisene slo Torp fast at «han ikke kan forstå» hvordan Norge ikke fikk straffespark.

Fotball, Nations League: Norge - Slovenia

PROTESTERTE: De norske spillerne flokket seg rundt dommeren da Bjørkan gikk i bakken.

– Hva skal man si? Når man ser på bildene er det ganske tydelig. Hvor går grensa? Den er ganske utydelig, så kan ikke si noe annet enn at det er skuffende, sier Bjørkan, samtidig som han får se straffen i reprise.

For dommeren vinket spillet videre etter at VAR sjekket situasjonen, og de norske ropene ble ikke hørt.

– Det er frustrerende og det oppsummerer kvelden. Det ville seg ikke, sier Birger Meling etter kampen.

– Tungt å se på

Og frustrasjonen var til å ta og føle på etter kampen. Et oppgjør med bøttevis av norske sjanser – og null mål – mot Slovenia på hjemmebane.

Selv om Norge løftet seg enormt etter pause, ville det seg ikke for verken Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard eller noen andre i norsk landslagsdrakt.

– Det er tungt å se på. Vi er dårlig i første omgang. 11 mot 11 i andre er vi veldig gode. Det er nok til å score ett, to eller tre mål. Men det var en av de dagene der ballen ville ikke i mål, sier Stefan Strandberg til NRK etter kampen.

NÆR: Haaland hadde flere store sjanser mot Slovenia.

For det stod verken på antall eller størrelsen på sjansene.

– Vi har mer enn nok sjanser til å ta det. Vi spiller en litt dårlig første omgang, så andre omgang er vi gode fra start til slutt. Frustrerende at vi ikke får målet vi trenger, sier Birger Meling til NRK.

11 mot 10

Straffesituasjonen i det 86. minutt var imidlertid langt fra den eneste norske muligheten til å få vinnermålet mot Slovenia. Det var nemlig et helt annet Norge som kom ut på Ullevaal i 2.-omgang.

Hjemmelaget satte i gang et 45 minutter langt stormløp mot Slovenia i 2.-omgang, men gang på gang stod stjernekeeper Jan Oblak i veien.

Norge hadde nemlig et enormt overtak etter pause, og det ble enda større da Miha Blazic så seg nødt til å felle Erling Braut Haaland på vei gjennom mot mål.

Sloveneren fratok spissen en åpenbar målsjanse, og dermed ble det rødt kort og marsjordre:

Martin Ødegaard, som skapte flere sjanser i 2.-omgang, satte det påfølgende utenfor Jan Oblaks rekkevidde – i tverrliggeren.

Andre omgang er veldig bra, og det eneste som mangler er scoring, sier Ødegaard etter kampen.

Stjernekeeper i veien

Landslagssjef Ståle Solbakken var åpenbart misfornøyd med de første 45 minuttene, og heltente spillere svarte med å skape sjanse etter sjanse på Slovenias stjernekeeper Oblak.

Oblak stod nemlig i veien for det meste.

Jubelbruset hadde allerede startet da Haaland ble spilt alene gjennom av Ødegaard, men sisteskansen avverget med et tigersprang da han hindret spissen fra å løpe rundt ham.

Både Alexander Sørloth og Kristian Thorstvedt kom inn etter sidebyttet i jakten på vinnermålet, og førstnevnte fikk en kjempesjanse i det 62. minutt. Headingen fra fem meter gikk imidlertid rett på Oblak.

qhp7VF

Startproblemer

Forventningene på Ullevaal var enorme etter to solide borteseire, men Slovenia viste raskt at de ikke ville være noen enkel nøtt å knekke.

Gjestene åpnet best, tok vare på ballen og nektet Norge rom. Erling Braut Haaland ble pakket inn av både tre og fire spillere da Norge prøvde å etablere angrep.

Solbakken

En engasjert Solbakken ga spillerne beskjed om å være tålmodig, men det ble bare nesten når det kunne blitt farlig i 1.-omgang.

Den siste pasningen ble for upresis, og da Ullevaal rakk å juble for scoring like før pause, var Joshua King noen centimeter på feil side – og målet ble annullert for offside.

Noen minutter tidligere hadde Slovenia en eventyrlig mulighet til å ta ledelsen. Et innlegg gikk via Ørjan Håskjold Nyland til Zan Celar, som traff stolpen før ballen gikk tilbake i Nyland igjen.

Det er helt utrolig at Norge ikke havner under der, kommenterte NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Solbakken svarte med å kaste innpå Alexander Sørloth og Kristian Thorstvedt for henholdsvis Joshua King og Fredrik Aursnes til 2.-omgang.

Og det ble altså en helt annen omgang fra hjemmelaget.

Sverige-problemer

Samtidig som Norge stanget mot Slovenia, hopet problemene seg opp for Sverige hjemme mot Serbia.

Først fikk både Mattias Svanberg og Kristoffer Olsson gult kort, noe som gjør at de mister kampen mot Norge på Ullevaal søndag. I tillegg ble forsvarstrøbbelet forverret da Joakim Nilsson måtte ut med skade.

Bare minutter senere tok Serbia ledelsen ved Luka Jovic, og Serbia vant til slutt 1-0.

UEFA Nations League - Group H - Sweden v Serbia

SERBISK JUBEL: Jovic og lagkameratene feiret 1-0-scoringen mot svenskene.

Derfor er kampene viktige

Nasjonsligaen er det første steget på veien mot et mulig EM-sluttspill i 2024.

Vinner Norge sin gruppe, er Ståle Solbakkens menn sikret en ekstrasjanse i playoff hvis de ikke kvalifiserer seg gjennom den ordinære EM-kvaliken i 2023.

Ikke bare det: Gode resultater kan gi en bedre seeding og dermed enklere EM-kvalik når gruppene trekkes i oktober.

Norges neste og samlingens siste kamp spilles søndag klokken 18.00. Da kommer Sverige til Ullevaal for å revansjere 2-1-tapet i Stockholm.

Nasjonsligaen avsluttes med to kamper i slutten av september mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme).

• Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

– Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

– Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

Kombinert
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

– Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

cLJZ5U40J_M
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)