NRK Meny
Normal

Norge reiste seg og vant etter russisk sjokkåpning

HELSINGBORG/OSLO (NRK): Russland delte ut juling i hver eneste duell, og så råsterke ut i starten. Men de norske håndballjentene ristet av seg de russiske bjørnene, og vant gruppespillets siste kamp 23–21.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena.

Stine Bredal Oftedal jubler for scoring mot Russland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Dermed tar Norge med seg full pott inn til mellomspillet. Der venter Ungarn, Tsjekkia og Danmark.

I tillegg fikk håndballjentene etterlengtet revansj. Det var nettopp Russland som sendte Norge ut av OL i august, etter en nervepirrende semifinale med ekstraomganger. Fullt like spennende var det ikke fredag kveld, og Norge var klart best mot slutten.

- Det er en litt tung dag på jobben, men desto deiligere er det at vi drar det i land, sier Stine Bredal Oftedal til NRK.

Fryktelig start

Men det startet på fryktelig vis for Norge. Den olympiske mesteren fra øst sjokkåpnet, og da de tok ledelsen 4–0 tidlig i 1. omgang valgte Thorir Hergeirsson å ta timeout.

– ​Det var litt ekkelt, men det har ikke noe å si nå, sier Oftedal til NRK.

Det tok seks minutter og 46 sekunder før Norge scoret, da Nora Mørk satte en straffe til høyre for keeper Victoriia Kalinina.

Hun sto en glimrende kamp i Russlands mål, og sørget blant annet for at Nora Mørk kun satte tre av åtte skudd i første omgang. Etter 1. omgang var det 11-11, etter 30 ekstremt intensive minutter.

Straffetrøbbel

Etter hvilen fortsatte neglebitingen i Helsingborg, og lagene fulgte hverandre som skygger. Det tok 53 minutter før Norge fikk Russland på trygg avstand. Da satte Nora Mørk en straffe som ga Norge ledelsen 22–19. Ledelsen ga de aldri fra seg.

– Forsvars- og keeperspillet var nok det som reddet oss i dag, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 like etter kampslutt.

Norge hadde mest å gi mot slutten, og våre naboer i øst hadde ikke like mye krefter på lager som håndballjentene. Særlig forsvarsspillet var glitrende, og sikret seier med 23–21.

– Vi står tett og fint, og da får ikke Russland til noe som helst, sa NRKs ekspert Øystein Havang.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Rumlemage intet hinder for Djokovic

  Novak Djokovic gikk videre til tredje runde i Cincinnati Masters tross rumlete mage etter 2-1-seier mot Adrian Mannarino.

  Djokovic tapte første sett 4-6, men måtte ha legehjelp under andre sett. Han valgte likevel å fortsette, og vant de neste settene 6-2, 6-1.

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Sandvolleyball, finale for menn