NRK Meny
Normal

Norge reiste seg og vant etter russisk sjokkåpning

HELSINGBORG/OSLO (NRK): Russland delte ut juling i hver eneste duell, og så råsterke ut i starten. Men de norske håndballjentene ristet av seg de russiske bjørnene, og vant gruppespillets siste kamp 23–21.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena.

Stine Bredal Oftedal jubler for scoring mot Russland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Dermed tar Norge med seg full pott inn til mellomspillet. Der venter Ungarn, Tsjekkia og Danmark.

I tillegg fikk håndballjentene etterlengtet revansj. Det var nettopp Russland som sendte Norge ut av OL i august, etter en nervepirrende semifinale med ekstraomganger. Fullt like spennende var det ikke fredag kveld, og Norge var klart best mot slutten.

- Det er en litt tung dag på jobben, men desto deiligere er det at vi drar det i land, sier Stine Bredal Oftedal til NRK.

Fryktelig start

Men det startet på fryktelig vis for Norge. Den olympiske mesteren fra øst sjokkåpnet, og da de tok ledelsen 4–0 tidlig i 1. omgang valgte Thorir Hergeirsson å ta timeout.

– ​Det var litt ekkelt, men det har ikke noe å si nå, sier Oftedal til NRK.

Det tok seks minutter og 46 sekunder før Norge scoret, da Nora Mørk satte en straffe til høyre for keeper Victoriia Kalinina.

Hun sto en glimrende kamp i Russlands mål, og sørget blant annet for at Nora Mørk kun satte tre av åtte skudd i første omgang. Etter 1. omgang var det 11-11, etter 30 ekstremt intensive minutter.

Straffetrøbbel

Etter hvilen fortsatte neglebitingen i Helsingborg, og lagene fulgte hverandre som skygger. Det tok 53 minutter før Norge fikk Russland på trygg avstand. Da satte Nora Mørk en straffe som ga Norge ledelsen 22–19. Ledelsen ga de aldri fra seg.

– Forsvars- og keeperspillet var nok det som reddet oss i dag, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 like etter kampslutt.

Norge hadde mest å gi mot slutten, og våre naboer i øst hadde ikke like mye krefter på lager som håndballjentene. Særlig forsvarsspillet var glitrende, og sikret seier med 23–21.

– Vi står tett og fint, og da får ikke Russland til noe som helst, sa NRKs ekspert Øystein Havang.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal