Norge reiste seg og vant etter russisk sjokkåpning

HELSINGBORG/OSLO (NRK): Russland delte ut juling i hver eneste duell, og så råsterke ut i starten. Men de norske håndballjentene ristet av seg de russiske bjørnene, og vant gruppespillets siste kamp 23–21.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena.

Stine Bredal Oftedal jubler for scoring mot Russland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Dermed tar Norge med seg full pott inn til mellomspillet. Der venter Ungarn, Tsjekkia og Danmark.

I tillegg fikk håndballjentene etterlengtet revansj. Det var nettopp Russland som sendte Norge ut av OL i august, etter en nervepirrende semifinale med ekstraomganger. Fullt like spennende var det ikke fredag kveld, og Norge var klart best mot slutten.

- Det er en litt tung dag på jobben, men desto deiligere er det at vi drar det i land, sier Stine Bredal Oftedal til NRK.

Fryktelig start

Men det startet på fryktelig vis for Norge. Den olympiske mesteren fra øst sjokkåpnet, og da de tok ledelsen 4–0 tidlig i 1. omgang valgte Thorir Hergeirsson å ta timeout.

– ​Det var litt ekkelt, men det har ikke noe å si nå, sier Oftedal til NRK.

Det tok seks minutter og 46 sekunder før Norge scoret, da Nora Mørk satte en straffe til høyre for keeper Victoriia Kalinina.

Hun sto en glimrende kamp i Russlands mål, og sørget blant annet for at Nora Mørk kun satte tre av åtte skudd i første omgang. Etter 1. omgang var det 11-11, etter 30 ekstremt intensive minutter.

Straffetrøbbel

Etter hvilen fortsatte neglebitingen i Helsingborg, og lagene fulgte hverandre som skygger. Det tok 53 minutter før Norge fikk Russland på trygg avstand. Da satte Nora Mørk en straffe som ga Norge ledelsen 22–19. Ledelsen ga de aldri fra seg.

– Forsvars- og keeperspillet var nok det som reddet oss i dag, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 like etter kampslutt.

Norge hadde mest å gi mot slutten, og våre naboer i øst hadde ikke like mye krefter på lager som håndballjentene. Særlig forsvarsspillet var glitrende, og sikret seier med 23–21.

– Vi står tett og fint, og da får ikke Russland til noe som helst, sa NRKs ekspert Øystein Havang.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Australia til etterlengtet finale

  Australias tenniskvinner skal spille finale i Fed Cup-finale for første gang siden 1993. Søndag ble Hviterussland slått 3-2 i Brisbane.

  Den dramatiske semifinalen ble avgjort med en tresetts doublekamp etter at det sto 2-2 etter singlekampene.

  (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Lynne Sladky / AP
 • Ødegaard med tre målgivende

  Vitesse vant 4-1 over Zwolle i den nederlandske æresdivisjonen lørdag og kampen ble avgjort med tre hjørnespark – alle tre signert Martin Ødegaard. Alle hjørnesparkene havnet hos Bryan Linssen som satte inn tre mål. Dauda Mohammed scoret det fjerde.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
 • Carlsen med sliteseier mot 14-åring

  Magnus Carlsen fikk det tøft i åpningen av storturneringen i Karlsruhe lørdag. Han møtte 14 år gamle Vincent Keymer fra Tyskland, og det tok nesten syv timer og 81 trekk før Carlsen klarte å slå unggutten.

  Magnus Carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal