Norge reiste seg og vant etter russisk sjokkåpning

HELSINGBORG/OSLO (NRK): Russland delte ut juling i hver eneste duell, og så råsterke ut i starten. Men de norske håndballjentene ristet av seg de russiske bjørnene, og vant gruppespillets siste kamp 23–21.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena.

Stine Bredal Oftedal jubler for scoring mot Russland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Dermed tar Norge med seg full pott inn til mellomspillet. Der venter Ungarn, Tsjekkia og Danmark.

I tillegg fikk håndballjentene etterlengtet revansj. Det var nettopp Russland som sendte Norge ut av OL i august, etter en nervepirrende semifinale med ekstraomganger. Fullt like spennende var det ikke fredag kveld, og Norge var klart best mot slutten.

- Det er en litt tung dag på jobben, men desto deiligere er det at vi drar det i land, sier Stine Bredal Oftedal til NRK.

Fryktelig start

Men det startet på fryktelig vis for Norge. Den olympiske mesteren fra øst sjokkåpnet, og da de tok ledelsen 4–0 tidlig i 1. omgang valgte Thorir Hergeirsson å ta timeout.

– ​Det var litt ekkelt, men det har ikke noe å si nå, sier Oftedal til NRK.

Det tok seks minutter og 46 sekunder før Norge scoret, da Nora Mørk satte en straffe til høyre for keeper Victoriia Kalinina.

Hun sto en glimrende kamp i Russlands mål, og sørget blant annet for at Nora Mørk kun satte tre av åtte skudd i første omgang. Etter 1. omgang var det 11-11, etter 30 ekstremt intensive minutter.

Straffetrøbbel

Etter hvilen fortsatte neglebitingen i Helsingborg, og lagene fulgte hverandre som skygger. Det tok 53 minutter før Norge fikk Russland på trygg avstand. Da satte Nora Mørk en straffe som ga Norge ledelsen 22–19. Ledelsen ga de aldri fra seg.

– Forsvars- og keeperspillet var nok det som reddet oss i dag, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 like etter kampslutt.

Norge hadde mest å gi mot slutten, og våre naboer i øst hadde ikke like mye krefter på lager som håndballjentene. Særlig forsvarsspillet var glitrende, og sikret seier med 23–21.

– Vi står tett og fint, og da får ikke Russland til noe som helst, sa NRKs ekspert Øystein Havang.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ronaldo ber Messi prøve noe nytt

  Cristiano Ronaldo utfordrer sin tidligere rival, Lionel Messi, til å bytte ut spansk fotball med italiensk, skriver NTB. – Jeg ville likt om han en dag kom til Italia. Jeg håper han kan ta utfordringen, slik jeg gjorde, sier Ronaldo til italiensk presse mandag.

  Messi Ronaldo
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Klæbo tilbake i verdenscupen

  Johannes Høsflot Klæbo sto over helgens verdenscuprenn i langrenn på Beitostølen, men er tilbake i Davos kommende helg. Sprint fri teknikk samt 10 og 15 kilometer skøyting står på programmet, men Klæbo går kun sprinten. Emil Iversen går ikke i Davos.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Robben overveier karriereslutt

  Bayern München-profilen Arjen Robben vurderer å avslutte karrieren når han forlater den tyske storklubben etter inneværende sesong. Til fotballmagasinet Kicker sier 34-åringen at det «ikke er hundre prosent klart» om han fortsetter som fotballspiller.

  FBL-EUR-C1-ATHENS-BAYERN-MUNICH
  Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag