Norge reiste seg og vant etter russisk sjokkåpning

HELSINGBORG/OSLO (NRK): Russland delte ut juling i hver eneste duell, og så råsterke ut i starten. Men de norske håndballjentene ristet av seg de russiske bjørnene, og vant gruppespillets siste kamp 23–21.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena.

Stine Bredal Oftedal jubler for scoring mot Russland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Dermed tar Norge med seg full pott inn til mellomspillet. Der venter Ungarn, Tsjekkia og Danmark.

I tillegg fikk håndballjentene etterlengtet revansj. Det var nettopp Russland som sendte Norge ut av OL i august, etter en nervepirrende semifinale med ekstraomganger. Fullt like spennende var det ikke fredag kveld, og Norge var klart best mot slutten.

- Det er en litt tung dag på jobben, men desto deiligere er det at vi drar det i land, sier Stine Bredal Oftedal til NRK.

Fryktelig start

Men det startet på fryktelig vis for Norge. Den olympiske mesteren fra øst sjokkåpnet, og da de tok ledelsen 4–0 tidlig i 1. omgang valgte Thorir Hergeirsson å ta timeout.

– ​Det var litt ekkelt, men det har ikke noe å si nå, sier Oftedal til NRK.

Det tok seks minutter og 46 sekunder før Norge scoret, da Nora Mørk satte en straffe til høyre for keeper Victoriia Kalinina.

Hun sto en glimrende kamp i Russlands mål, og sørget blant annet for at Nora Mørk kun satte tre av åtte skudd i første omgang. Etter 1. omgang var det 11-11, etter 30 ekstremt intensive minutter.

Straffetrøbbel

Etter hvilen fortsatte neglebitingen i Helsingborg, og lagene fulgte hverandre som skygger. Det tok 53 minutter før Norge fikk Russland på trygg avstand. Da satte Nora Mørk en straffe som ga Norge ledelsen 22–19. Ledelsen ga de aldri fra seg.

– Forsvars- og keeperspillet var nok det som reddet oss i dag, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 like etter kampslutt.

Norge hadde mest å gi mot slutten, og våre naboer i øst hadde ikke like mye krefter på lager som håndballjentene. Særlig forsvarsspillet var glitrende, og sikret seier med 23–21.

– Vi står tett og fint, og da får ikke Russland til noe som helst, sa NRKs ekspert Øystein Havang.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Sterk spurt gav Everton-siger

  Everton slo Crystal Palace og tok sin tredje strake siger i Premier League. Begge måla kom i kampens tre siste ordinære minutt, ved innbytarane Dominic Calvert-Lewin og Cenk Tosun.

  Tidleg i andre omgang redda keeper Jordan Pickford straffe.

  Jordan Pickford
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Ti mål på ni kamper for Hegerberg

  Ada Hegerberg fastsatte sluttresultatet til 3-0 mot Bordeaux søndag. Seieren er Lyons sjuende strake i serien. Hegerberg har spilt seks av kampene og scoret sju mål. I tillegg har den norske spissen tre scoringer på tre kamper i mesterligaen.

  SOCCER-CHAMPIONS/WOMEN
  Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters
 • Ciljan-assist i poengdeling

  Per Ciljan Skjelbred var nest sist på ballen då Hertha Berlin tok leiinga mot Freiburg i kampen i ettermiddag. Ondrej Duda scora. Men Freiburg utlikna, og det enda 1-1.

  Hertha er nr 5 på tabellen. Både Skjelbred og keeper Rune Almenning Skarstein spela heile kampen.

  Hertha Berlin
  Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Stabæk - Brann