NRK Meny
Normal

Norge reiser til VM uten målsetting: – Uvanlig i toppidrett

Etter en sportslig sett svært morsom vår og sommer med flere gode resultater, reiser Norge med den største troppen på 22 år til VM i friidrett. Men det stilles ingen resultatkrav til utøverne.

Karsten Warholm

MEDALJEHÅP: Både Jann Post og Vebjørn Rodal mener Karsten Warholm er blant Norges største medaljehåp i år. Her fra Bislett Games i juni.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fredag er det klart for friidretts-VM, og forventningene hos det norske folk er skyhøye før de tolv deltakerne skal ut i aksjon.

I 2015 hadde forbundet et klart mål om en til to finaleplasser under Beijing-VM.

Tre dager før VM i London, innrømmer imidlertid forbundet og toppidrettssjef Håvard Tjørhom at de ikke har mål om verken medaljer eller et visst antall finaler i London.

Jann Post

– UVANLIG: Jann Post synes det er rart Friidrettsforbundet ikke har satt noen krav til VM-resultater.

– Det er uvanlig å ikke ha noen målsetting i toppidrett, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Satser på Warholm

Kommentatoren sier det er vanskelig med målsettinger, men at det er viktig at utøverne har det. Derfor tror han at den enkelte utøver har satt seg egne krav, som for eksempel Karsten Warholm.

– Warholm gir blaffen i om vi har fire eller fem finaleplasser som mål, for han er sikkert målet finale og å kjempe om medalje, og det er det man bryr seg om, sier Post.

I tillegg til Warholm tror NRK-kommentatoren det er to andre utøvere som kan sette seg medaljemål: Filip Ingebrigtsen og Håvard Haukenes.

– Sistnevnte ble nummer seks i OL, og er bedre enn det nå. I tillegg har han den beste tiden i 2017, sier Post.

– To som definitivt blir skuffa

Vebjørn Rodal synes også det er merkelig at ikke forbundet stiller med mål foran årets mesterskap.

– Jeg vet om to i den troppen som definitivt blir skuffa om de ikke tar seg til finale. Det er Karsten Warholm og Filip Ingebrigtsen. Jeg tror også Karoline Bjerkeli Grøvdal blir skuffa om hun ikke kommer til finale på 5000 meter, sier Rodal.

Vebjørn Rodal vinner 800-meteren i OL

– NÅ ER DET ALVOR: Vebjørn Rodal gleder seg til årets VM i friidrett. Her fra han selv tok OL-gull i 1996.

Han mener forbundet forsøker å dempe forventningene her hjemme.

– Det har vært mye positiv omtale av norsk friidrett i år, og det med god grunn. Men nå er det alvor, det er nå man får svaret på hvor god man er.

Har eget krav

Karoline Bjerkeli Grøvdal reiser til London som den mest rutinerte av de tolv utøverne når hun nå skal delta i sitt 11. mesterskap.

Selv om forbundet ikke har noe mål for utøverne, har hun i det minste satt et selv.

– 5000 meter er hoveddistansen min, og der er det finaleplass som er målet mitt. Jeg har ikke satt meg noe resultatmål, men jeg skal kjempe om best mulig plassering, sier Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

HÅPER PÅ FINALE: Karoline Bjerkeli Grøvdal har satt seg mål om finale på 5000 meter i første omgang.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Toppidrettssjef Tjørhom innrømmer at det kan virke litt defensivt at forbundet ikke har satt et resultatmål, men at utøverne skal være optimalt forberedt og at de skal få ut sitt potensial i konkurransene.

– Det er fordi vi er utviklingsbaserte. Jeg velger å sitere Warholm, som sier at «godt gjort er bedre enn godt sagt», skriver Tjørhom i en SMS.

Tjørhom forteller at det i den daglige treningen likevel stilles krav til utøverne, da rundt forberedelsene og tilretteleggingen de selv gjør.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street