Protesterte og vant bronsen: – Håper det går greit for dem

PYEONGCHANG (NRK): Eirik Bye og ledsager Arvid Nelson gikk først inn til den sure fjerdeplassen. Så kom kontrabeskjeden.

Norge la inn protest mot amerikanerne for skøyting. Protesten er nå tatt til følge. Bye og Nelson mottar bronsemedaljen onsdag.

Dette er noen av skøytetakene som fikk nordmennene til å protestere.

– Jeg tenkte at den ikke sikkert gikk gjennom. Det var en veldig spesiell følelse, sier Bye, som møter NRK med bronsemedaljen rundt halsen.

Bye Nelson

MEDALJEJUBEL: Eirik Bye (t.h.) og ledsager Arvid Nelson.

Foto: Geir Owe Fredheim / NTB Scanpix

Bye, som kun har ti prosents syn, hadde egentlig slått seg til ro med 4.-plassen på onsdagens sprint.

Det var fire lag i finalen, og duoen var over 20 sekunder bak bronseplassen. Gullvinnerne Brian og Robin McKeever var det ingenting å gjøre med.

Det var altså ikke snakk om en medalje som akkurat glapp, men plutselig skulle den komme et hakk nærmere.

– Håper det går greit

Trenerteamet la nemlig ned protest mot skøytetakene til amerikaneren Jake Adicoff.

Amerikaneren skal ha dratt fordel av skøytingen flere steder i løypa, som eksempelet øverst i saken.

Bye så video selv og mente det ikke var noen tvil, men han la likevel bort tankene om en mulig Paralympics-medalje.

Derfor ble overraskelsen ekstra stor.

– Vi satt til lunsj og var egentlig veldig fornøyd med dagen, så kommer «Bangen» (trener Kjell Arne Bangen Johnsen) inn med armene i været. Vi ble veldig overrasket og det var en veldig spesiell følelse, sier Bye.

Duoen håper ikke hendelsen påvirker forholdet til amerikanerne, som naturlig nok var skuffet.

– Vi har egentlig en veldig god tone med dem. Jeg håper at det er greit for dem når de får det litt på avstand, sier Nelson.

Gikk forbi ledsageren i semien

Bye kvalifiserte seg til finalen etter å ha gått forbi (!) ledsager Nelson på oppløpet. Det skulle imidlertid ikke bli noe særlig spenning i finalen sett med norske øyne.

Ikke før den var ferdig, i alle fall.

Og selv om de ikke fikk kjenne på bronsefølelsen ved målstreken, har de ingen problemer med å glede seg over medaljefangsten på overtid.

– Når vi fikk se hva som hadde skjedd, så var det ikke noe problem å være glad over denne medaljen her, smiler Nelson.

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal