Hopp til innhold

Norge og USA deler trenings-hemmeligheter

VAL GARDENA (NRK): Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud deler sine hemmeligheter med USA for å bli enda bedre.

For å bli verdens beste fartskjørere har de norske alpinistene valgt å dele alle sine hemmeligheter med de verste konkurrentene de har - gutta fra USA. I dag var Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud best på utfortreningen i Val Gardena - med amerikanerne halsende rett bak.

DELER HEMMELIGHETER: Kjetil Jansrud og resten av det norske fartslaget har inngått samarbeid med USA.

Aksel Lund Svindal var nok en gang best under torsdagens utfortrening i Val Gardena.

32-åringen var 24 hundredeler foran lagkamerat Kjetil Jansrud, med tre amerikanere på de påfølgende plassene på lista..

Deler hemmeligheter

Det er kanskje ikke tilfeldig. Norge og USA har nemlig det siste året delt hemmeligheter i et treningssamarbeid, som skal gi de et fortrinn til de øvrige nasjonene.

Italy Alpine Skiing World Cup

GODE VENNER: Aksel Lund Svindal og Steven Nyman håper samarbeidet kan heve dem begge.

Foto: Armando Trovati / Ap

– Teorien er at vi sammen er bedre enn hva vi er alene. Så selv om det blir hardt å slå en amerikaner, så er det bedre enn at det er hardt å slå fire østerrikere, fire sveitsere og tre franskmenn, forklarer Aksel Lund Svindal til NRK.

Tredje best på torsdagens trening var Steven Nyman. Han er svært fornøyd med å få samarbeide med mannen som for tiden er verdens beste i fartsdisiplinene.

– Aksel er i fantastisk form akkurat nå, og er full i selvtillit. Hans store fordel er evnen til å fokusere. Der er han helt utrolig. Jeg tror jeg kan lære mye av å være rundt ham hele tiden, sier Nyman.

– Positivt på lang sikt

Samarbeidet innebærer blant annet at lagene kan høre på hverandres løyperapporter. NRKs alpintekspert Kjetil André Aamodt tror prosjektet er positivt på lang sikt, men er litt mer bekymret for den kortsiktige effekten.

– På lengre sikt tror jeg det er en fordel for Norge å samarbeide med USA som har gode løpere, gode holdninger og et stort støtteapparat. Men denne helgen kan det jo ende med at Steven Nyman stjeler seieren fra Aksel Lund Svindal eller Kjetil Jansrud ettersom han er veldig god i denne løypen, og har vunnet utforen her tre ganger tidligere, sier Aamodt.

Det er uansett ingen tvil om at det er Lund Svindal som må bære favorittstempelet denne helgen - noe han lever fint med.

– Om jeg ikke tåler favorittstempelet nå, får jeg bare dra hjem. Sånn er det. Det må jeg tåle, sier han.

Italy Alpine Skiing World Cup

GOD STEMNING: Både det norske og det amerikanske laget hadde god grunn til å smile etter torsdagens utfortrening.

Foto: Armando Trovati / Ap

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med Feyenoord som går ut sommeren 2026.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal