Hopp til innhold

– Pass dere, vi kommer til å herje!

SOTSJI (NRK.no): De fleste idrettsutøvere prøver å dempe forventningene når de er favoritter. Den taktikken kaster de brennhete norske kombinertgutta ut vinduet.

Graabak og Moan

Gullvinner Jørgen Graabak(t.v.) og sølvvinner Magnus Moan er usedvanlig offensive i uttalelsene før lagkonkurransen.

Foto: PETER PARKS / Afp

Magnus Moan

Ikke rart Magnus Moan tør å være offensiv i intervjuer etter fullklaff i hoppbakken og sølv på tirsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hvilken beskjed har dere til de andre nasjonene?

Som regel svarer alle idrettsutøvere avvæpnende på et sånt spørsmål. De legger så mye press på seg selv i OL at de ikke vil skapte noe press utenfra i tillegg.

Standardløsningen er å skryte av sterke konkurrenter. Spesielt når man har mislyktes i flere mesterskap på rad, som de norske kombinertgutta faktisk har gjort.

Men akkurat nå er hele laget på en så rå medgangsbølge at Magnus Moan ikke greier å dy seg.

– Pass dere, vi kommer til å herje! svarer 30-åringen kontant.

  • Følg hoppdelen av lagkonkurransen og chat med Fred Børre Lundberg på NRK.no og P1 fra 09.00!

Klar beskjed

– Er dere favoritter på lagkonkurransen? spør en intetanende tysk journalist.

Sølvvinneren gliser i flere sekunder før han borrer øynene i tyskeren og svarer med dagens mest overbevisende tonefall:

– Yes!

Sterkt tysk lag

Magnus Moan

Magnus Moan (øverst), Magnus Krog og Håvard Klemetsen (t.h.) er høyt oppe om dagen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er ikke tilfeldig at det er en tysker som spør, for Tyskland er det antatt nest sterkeste laget.

De har blant annet gullvinneren fra normalbakkerennet, Eric Frenzel.

– Tyskland hadde fire mann med i tetgruppa i storbakkerennet, så jeg er overrasket om de ikke er med og kjemper. Men vi har definitivt et godt lag selv, sier gullvinner Jørgen Graabak til NRK.no.

– Samtlige blir skuffet om det ikke blir gull

For ingen er sterkere enn Norge på papiret. Norge har utrolige 15 pallplasser i verdenscupen i år, og både Graabak, Moan og Magnus Krog har tatt medaljer i Sotsji.

Det blir ikke verre av at fjerdemann på laget er sikkerheten selv. Superveteran Håvard Klemetsen (35) var med i tetgruppa hele storbakkerennet i Sotsji, og endte til slutt på niendeplass.

– Vi blir skuffet hvis vi ikke tar gull, sier Klemetsen til NRK.no, og får støtte av lagkamerat Magnus Krog.

– Jeg tror samtlige på laget synes det er skuffende hvis vi ikke tar gull. Det er offensivt å si det, men det er fire karer med mye selvtillit som stiller til start, sier Krog.

Graabak ankermann

Norge er sterkest i langrennsløypa, og har Jørgen Graabak på siste etappe. 22-åringen slo hele feltet på oppløpet da han tok gull på tirsdag.

– Han er den beste spurteren på laget, så han blir ankermann, sier Kristian Hammer til NRK.no.

Landslagstreneren er litt mer forsiktig enn utøverne i spådommene, men har ingenting imot at de aktive tør å være offensive i uttalelsene.

– Vi har hatt som mål å ta gull i lagkonkurransen hele tiden. Samtidig vet vi at det blir kjempehard kamp, Tyskland har et kjempebra lag , og Østerrike hopper godt og kan gå bra, sier Hammer.

Kombinertgutta

Alle løperne i den norske OL-troppen har vært på pallen i verdenscupen i år. Fra venstre: Magnus Krog, Håvard Klemetsen, reserve Mikko Kokslien, Jørgen Graabak og Magnus Moan. I tillegg har Jan Schmid, som ikke ble tatt ut, vært på pallen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal