Norge fratatt VM-sølvet etter arrangørskandale: – Forbannet stusselig

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Norge ble fratatt hoppsølvet i lagkonkurransen fordi en bom ble flyttet én avsats opp i stedet for én avsats ned. Dermed ble det en skuffende fjerdeplass.

Bommen ble ikke flyttet ned slik landslagsjef Alexander Stöckl ba om under lagkonkuransen. Det gikk utover det norske laget som trodde de hadde tatt sølvmedaljer.

Norge trodde de hadde vunnet sølvmedalje i VMs lagkonkurranse. Så startet kaoset i Val di Fiemme.

Hopp Brede Bråthen

Her studerer Clas Brede Bråthen resultatlistene. Hoppsjefen ble forbannet da han fikk bekreftet at Norge mistet sølvmedaljen.

Det hersket fullstendig kaos på sletta etter lagkonkurransen, da ryktene spredte seg om at Anders Bardal hadde fått for mange poeng for sitt første hopp i VMs lagkonkurranse.

Etter mye om og men kunne sportssjef i hopplandslaget Clas Brede Bråthen bekrefte at Norge mistet sølvmedaljen.

– Det ble fjerdeplass, sier Bråthen før han lufter sin frustrasjon over arrangørenes tabbe.

– Det er forbannet stusselig. Det er en fadese, raser Bråthen.

Flyttet bommen opp i stedet for ned

Feilen oppstod da Anders Bardal skulle hoppe fra sitt første hopp.

På grunn av de gode forholdene ba landslagstrener Alexander Stöckl juryen sette ned bommen fra avsats 21 til avsats 20. Stöckl ga beskjed på normalt vis, og over walkie talkie fikk funksjonæren på toppen beskjed om at bommen skulle flyttes ned.

Så skjedde feilen: Bommen ble flyttet opp til avsats 22 i stedet for ned til avsats 20.

– Se for deg at du sitter der med øreklokker, også får du beskjed om å flytte bommen til 20. Da er det jo bare å flytte den! sier Anders Jacobsen til NRK.no.

 • Se Bardals hopp i videovinduet under:
Norge leder lagkonkurransen i Val di Fiemme. Se Anders Bardals første hopp her.

Anders Bardal smilte etter sitt førstehopp, men ble senere fratatt 6,7 poeng. Dermed mistet Norge sølvmedaljen i VMs lagkonkurranse.

Derfor hoppet Bardal fra avsats 22, men fikk 6,7 poeng ekstra fordi dommerne trodde han benyttet avsats 20. Også i de offisielle resultatlistene ble hoppet registrert fra avstats 20.

Før omgangen var slutt fikk juryen tips om at noe galt hadde skjedd, men det var vanskelig å oppdage feilen når den ikke var registrert i datasystemet.

Da feilen omsider ble oppdaget ved hjelp av videobevis, mistet Norge 6,7 poeng, tilsvarende de poengene man får ekstra ved å hoppe fra to bommer lenger ned. Dermed havnet de norske gutta bak Tyskland (2.- plass) og Polen (3.- plass) på resultatlisten.

– Tyskland varslet oss

Rennleder Walter Hofer er naturligvis lei seg for arrangørtabben.

– Vi er alle skuffet over dette. Jeg har en dårlig magefølelse, sier Hofer til NRK.no.

Han kunne fortelle at det var det tyske laget som gjorde juryen oppmerksom på at det var feil i resultatlisten, og innrømmer at han ble tipset om feilen allerede i første omgang.

– Det var videobildene som avslørte feilen. Tyskerne tok kontakt og gjorde oss oppmerksomme på hva som hadde skjedd, forklarer Hofer.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Hofer, som har vært rennleder i FIS i flere tiår.

 • Artikkelen fortsetter under videoen:
Rennlederen Walter Hofer forklarer hvorfor Norge fikk for mange poeng i lagkonkurransen.

Rennleder Walter Hofer foklarer hvorfor Norge mistet sølvet.

– Utrolig trist

Selv om Clas Brede Bråthen var forbannet over arrangørtabben, hadde han forståelse for at de innvolverte tok det hele svært tungt.

– De er nesten på gråten i rennledelsen. Det er flotte mennesker som har gjort en feil, sier Bråthen.

Han synes også synd på de norske hopperne, som uvitende jublet for det de trodde var en riktig tilkjent sølvmedalje.

– Det er utrolig trist at en så flott dag blir ødelagt av sånne ting. Men det var noen andre (Tyskland) som fortjente sølvmedaljen, avslutter hoppsjefen.

Siste nytt

 • Liverpool kom til kort

  Liverpool kom til mange sjanser på Anfield, men greide ikke å sette ballen i mål. Med 0–0 er Real Madrid klar for mesterligasemifinale mot Chelsea. Liverpool hadde to mål å hente inn etter 1-3-tapet i Madrid forrige uke og gikk offensivt til verks på egen arena, men Mohamed Salah og hans lagkamerater var ikke giftige nok i avslutningsøyeblikkene.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Jon Super / AP
 • Zuccarello med to mål i Wilds seier

  Mats Zuccarello scoret to ganger i overtallsspill da Minnesota Wild strammet grepet om 3.-plassen i sin NHL-avdeling med 5–2 over Arizona Coyotes onsdag.

  Wild har slitt i overtallsspill, men nordmannen rettet på det med sitt 7. og 8. mål for sesongen. Coyotes pådro seg bare tre utvisninger i kampen, men Wild straffet alle tre med scoring.

  – Når man ikke lykkes i power play begynner man å tvile på seg selv, men det er bare å fortsette å prøve. Da kommer det, sa Zuccarello da han ble intervjuet i første pause. Da ledet Wild 1–0 etter hans første scoring.

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Kastet stein på Real-bussen

  Det ble kastet gjenstander mot Real Madrids spillerbuss på vei til mesterligakampen på Anfield, og et vindu ble knust. Liverpool reagerer kraftig.

  – Vi fordømmer handlingene som førte til at Real Madrids spillerbuss ble skadd ved ankomst til Anfield i kveld. Det er fullstendig uakseptabel og skammelig oppførsel av noen få personer, sier en talsperson for Liverpool.

  – Vi ber oppriktig om unnskyldning til våre gjester for det de ble utsatt for. Vi vil samarbeide med Merseyside-politiet med å få fakta på bordet og identifisere de ansvarlige.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal