Flugstad Østberg prøvde å gi vekk ankeretappen: – Jeg ble nesten litt sint

ULRICEHAMN/OSLO (NRK): Ingvild Flugstad Østberg hadde null problemer med å holde på ledelsen på ankeretappen, men hun innrømmer at presset nesten er for mye for henne.

Verdenscup i langrenn i Otepää.

SINT: – Jeg ble litt sint, sier Ingvild Flugstad Østberg, som måtte stå å vente på å ta fatt på sisteetappen i Ulricehamn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge taper ikke i stafett, enkelt og greit. Det har de ikke gjort i verdenscupen siden 2009, og dagens stafett i Ulricehamn var intet unntak.

Men ankerkvinne Ingvild Flugstad Østberg var ikke særlig fornøyd med å få presset lagt på sine skuldre igjen.

– Det føles så vondt inni meg. Jeg ble nesten litt sint, for det er så fælt å stå å vente. Jeg tenkte at noen andre kunne ta ankeretappen i dag, det var liksom taktikken min, men det hørte de ikke på, sier hun.

Vil ikke ha ankeretappen i VM

Men akkurat i dag var det lite å være nervøs for, for hun hadde 21 sekunder ned til neste kvinne da hun fikk klapset fra Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg trodde ikke at det skulle bli sånn, akkurat. Jeg hadde forberedt meg på å gå samlet inn til en spurt. Så jeg slapp det da, og det er jeg glad for. Det er jo gøy å gå Norge inn til seier også, sier Flugstad Østberg.

Nå er hun redd for at hun må gjøre det igjen da det gjelder som mest, i VM.

– Det dumme nå er at jeg kanskje må gå den sisteetappen i VM, jeg vet ikke om jeg har veldig lyst til det. Jeg prøver å tenke minst mulig på det, men jeg må nok være forberedt på å gå den, sier hun.

Therese Johaug forstår lagvenninnen godt.

– Hun er veldig nervøs, og jeg skjønner det kjempegodt. Hvis hun skal havne i en spurt, så føler hun jo at presset ligger på skuldrene hennes. Men jeg tror nok hun egentlig har lyst til å gå i VM, sier hun.

FIS Cross-Country World Cup

SIKRET SEIEREN: Gårsdagens 1. og 2. plass, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, sikret seieren på stafetten.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Uhrenholdt Jacobsen: – Jeg kan ta den

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som har vist slående form den siste tiden, er åpen for å ta på seg ansvaret om Flugstad Østberg setter seg på bakbeina.

– Det er litt ekstra spenning til den siste etappen, som gjør det ganske ubehagelig. Men jeg sa ja til den jobben da jeg knapt hadde fylt 20 år og ikke kunne skøyte, så om jeg får den nå skal jeg selvfølgelig gjøre mitt beste, men det er ikke sikkert jeg er best egnet, sier hun.

Stafetten hun viser til er VM-stafetten i Sapporo i 2007. Det endte med bronse. Omtrent i samtlige stafetter siden er det Marit Bjørgen som har hatt ansvaret for ankeretappen, men i år har det norske landslaget blitt tvunget til å tenke nytt.

– Marit har jo vært den soleklare i alle år, så det er litt merkelig. Jeg tror det norske folk savner Marit, sier Flugstad Østberg.

Uansett om det blir Ingvild, Astrid, eller noen andre, så er Uhrenholdt Jacobsen klar på at det er et felles ansvar:

– Det er jo et kjempepress, men alle etappene er viktige. Det er jo ikke sånn at alt er sistemann sitt ansvar. Det er summen av alle fire som gir resultatet, ikke den siste, sier hun.

Verdenscup langrenn kvinner 4x5km stafett

TOPPEN: Norge kunne tre opp på toppen av seierspallen i Sverige, som de har gjort utallige ganger før.

Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB scanpix

Trøbbel for Weng

Og den summen kunne sett annerledes ut om Heidi Weng hadde gått i bakken på første etappe. Hun bommet litt i en sving halvveis ut på etappen, men klarte heldigvis holde seg på beina.

– Jeg må lære meg å kjøre svinger, for plutselig var jeg sist. Så måtte jeg gå litt i løssnøen, så det var godt de hadde åpna der, så jeg kunne komme meg forbi, sier Weng etter etappen.

Men hun kom seg opp i tet igjen, og til veksling var det bare Russland som hadde en liten luke.

– Jeg så ikke Therese (Johaug) på vekslingsfeltet, så da ble det en liten luke, men jeg fant henne til slutt, sier Weng.

Johaug dundret til i snøen

For Therese Johaug var planen klar: Full gass, selv om det var lettere sagt enn gjort i det tette snøværet.

– Jeg følte meg som en plog. Det var så mye snø i sporet i dag, og det er tungt å gå først da. Men jobben på en andreetappe er å gi alt fra start til mål. Det er ikke noe lureløp da, sier Johaug.

Og det gjorde hun. Det var kun russiske Natalja Neprjajeva som til en viss grad klarte å holde følge, men Johaug hadde ni sekunders forsprang da hun ga stafettpinnen videre til Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Verdenscup langrenn kvinner 4x5km stafett

PLOG: Therese Johaug slet med å skaffe seg en stor luke under tunge forhold.

Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB scanpix

– Det var krevende

Uhrenholdt Jacobsen viste strålende form på 10-kilometeren i går, og på sin etappe gjorde hun kort prosess av konkurrentene. Hun slo knockout på Russland, og det var svenskene som var nærmest da Ingvild Flugstad Østberg satte ut på ankeretappen.

kalla

OVERRASKET: Uhrenholdt Jacobsen trodde Charlotte Kalla ville komme nærmere, men den svenske kvinnen vekslet 21 sekunder bak.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall / AFP

Uhrenholdt Jacobsen ble overrasket over at ikke Charlotte Kalla kom noe nærmere enn 21 sekunder.

– Det var krevende, men formen min er solid. Men det må ha vært 45 minutter siden noen skøytet i de løypene der, så Charlotte (Kalla) må ha starta litt for hardt, for hun burde tatt innpå mer bakfra, sier hun.

På ankeretappen var Ingvild Flugstad Østberg aldri truet. Jonna Sundling prøvde å gi alt for å gi Sverige en vinnersjanse på hjemmebane, men de tjue sekundene opp til Østberg bare økte, og Norge vant overlegent.

Dette var den siste stafetten før VM-stafetten i Seefeld i februar.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Ronaldo passerte Messi

  Cristiano Ronaldo topper Forbes' ranking over verdens best betalte fotballspillere. Han jekket stjernerivalen Lionel Messi ned fra førsteplassen.

  Det amerikanske finansmagasinet Forbes lager hvert år en topp-ti-liste over fotballens mest gasjerte spillere.

  Ifølge Forbes tjener Ronaldo 125 millioner dollar (1,08 milliarder kroner) i året etter skiftet fra Juventus til Manchester United. Han inntar tetposisjonen selv om han gikk med på et markant lønnskutt før England-comebacket. 44 prosent av summen utgjør andre inntekter enn spillerlønn.

  Messi er oppført med høyere lønn, men har mindre sponsorutbetalinger enn Ronaldo. Totalt mener Forbes at han nå har en årsinntekt på 110 millioner dollar (953 millioner kroner).

  Argentineren ville fortsatt toppet rangeringen om han kunne spilt videre i Barcelona og håvet inn like mye som før. I august ble han Paris Saint-Germain-spiller for de neste to sesongene.

  Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters
 • Sender kontrollører til OL

  Antidoping Norge opplyser at de vil sende kontrollører til OL i Beijing og Paralympics etter at kvaliteten på kontrollarbeidet er blitt bedre. Det sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.

  – Vi har latt være å sende kontrollører fordi vi opplevde at kvaliteten på kontrollene ikke var god nok i 2014 i Sotsji og i 2016 i Rio de Janeiro, sier Solheim.

  Han opplyser at ITA (International Testing Agency) har innført en egen sertifiseringsordning for internasjonale kontrollører og at de har tatt over det overordnede ansvaret for testingen under OL.

  Håpet er at dette skal heve kvaliteten på kontrollarbeidet.

  Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal