Hopp til innhold

Flugstad Østberg prøvde å gi vekk ankeretappen: – Jeg ble nesten litt sint

ULRICEHAMN/OSLO (NRK): Ingvild Flugstad Østberg hadde null problemer med å holde på ledelsen på ankeretappen, men hun innrømmer at presset nesten er for mye for henne.

Verdenscup i langrenn i Otepää.

SINT: – Jeg ble litt sint, sier Ingvild Flugstad Østberg, som måtte stå å vente på å ta fatt på sisteetappen i Ulricehamn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge taper ikke i stafett, enkelt og greit. Det har de ikke gjort i verdenscupen siden 2009, og dagens stafett i Ulricehamn var intet unntak.

Men ankerkvinne Ingvild Flugstad Østberg var ikke særlig fornøyd med å få presset lagt på sine skuldre igjen.

– Det føles så vondt inni meg. Jeg ble nesten litt sint, for det er så fælt å stå å vente. Jeg tenkte at noen andre kunne ta ankeretappen i dag, det var liksom taktikken min, men det hørte de ikke på, sier hun.

Vil ikke ha ankeretappen i VM

Men akkurat i dag var det lite å være nervøs for, for hun hadde 21 sekunder ned til neste kvinne da hun fikk klapset fra Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg trodde ikke at det skulle bli sånn, akkurat. Jeg hadde forberedt meg på å gå samlet inn til en spurt. Så jeg slapp det da, og det er jeg glad for. Det er jo gøy å gå Norge inn til seier også, sier Flugstad Østberg.

Nå er hun redd for at hun må gjøre det igjen da det gjelder som mest, i VM.

– Det dumme nå er at jeg kanskje må gå den sisteetappen i VM, jeg vet ikke om jeg har veldig lyst til det. Jeg prøver å tenke minst mulig på det, men jeg må nok være forberedt på å gå den, sier hun.

Therese Johaug forstår lagvenninnen godt.

– Hun er veldig nervøs, og jeg skjønner det kjempegodt. Hvis hun skal havne i en spurt, så føler hun jo at presset ligger på skuldrene hennes. Men jeg tror nok hun egentlig har lyst til å gå i VM, sier hun.

FIS Cross-Country World Cup

SIKRET SEIEREN: Gårsdagens 1. og 2. plass, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, sikret seieren på stafetten.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Uhrenholdt Jacobsen: – Jeg kan ta den

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som har vist slående form den siste tiden, er åpen for å ta på seg ansvaret om Flugstad Østberg setter seg på bakbeina.

– Det er litt ekstra spenning til den siste etappen, som gjør det ganske ubehagelig. Men jeg sa ja til den jobben da jeg knapt hadde fylt 20 år og ikke kunne skøyte, så om jeg får den nå skal jeg selvfølgelig gjøre mitt beste, men det er ikke sikkert jeg er best egnet, sier hun.

Stafetten hun viser til er VM-stafetten i Sapporo i 2007. Det endte med bronse. Omtrent i samtlige stafetter siden er det Marit Bjørgen som har hatt ansvaret for ankeretappen, men i år har det norske landslaget blitt tvunget til å tenke nytt.

– Marit har jo vært den soleklare i alle år, så det er litt merkelig. Jeg tror det norske folk savner Marit, sier Flugstad Østberg.

Uansett om det blir Ingvild, Astrid, eller noen andre, så er Uhrenholdt Jacobsen klar på at det er et felles ansvar:

– Det er jo et kjempepress, men alle etappene er viktige. Det er jo ikke sånn at alt er sistemann sitt ansvar. Det er summen av alle fire som gir resultatet, ikke den siste, sier hun.

Verdenscup langrenn kvinner 4x5km stafett

TOPPEN: Norge kunne tre opp på toppen av seierspallen i Sverige, som de har gjort utallige ganger før.

Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB scanpix

Trøbbel for Weng

Og den summen kunne sett annerledes ut om Heidi Weng hadde gått i bakken på første etappe. Hun bommet litt i en sving halvveis ut på etappen, men klarte heldigvis holde seg på beina.

– Jeg må lære meg å kjøre svinger, for plutselig var jeg sist. Så måtte jeg gå litt i løssnøen, så det var godt de hadde åpna der, så jeg kunne komme meg forbi, sier Weng etter etappen.

Men hun kom seg opp i tet igjen, og til veksling var det bare Russland som hadde en liten luke.

– Jeg så ikke Therese (Johaug) på vekslingsfeltet, så da ble det en liten luke, men jeg fant henne til slutt, sier Weng.

Johaug dundret til i snøen

For Therese Johaug var planen klar: Full gass, selv om det var lettere sagt enn gjort i det tette snøværet.

– Jeg følte meg som en plog. Det var så mye snø i sporet i dag, og det er tungt å gå først da. Men jobben på en andreetappe er å gi alt fra start til mål. Det er ikke noe lureløp da, sier Johaug.

Og det gjorde hun. Det var kun russiske Natalja Neprjajeva som til en viss grad klarte å holde følge, men Johaug hadde ni sekunders forsprang da hun ga stafettpinnen videre til Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Verdenscup langrenn kvinner 4x5km stafett

PLOG: Therese Johaug slet med å skaffe seg en stor luke under tunge forhold.

Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB scanpix

– Det var krevende

Uhrenholdt Jacobsen viste strålende form på 10-kilometeren i går, og på sin etappe gjorde hun kort prosess av konkurrentene. Hun slo knockout på Russland, og det var svenskene som var nærmest da Ingvild Flugstad Østberg satte ut på ankeretappen.

kalla

OVERRASKET: Uhrenholdt Jacobsen trodde Charlotte Kalla ville komme nærmere, men den svenske kvinnen vekslet 21 sekunder bak.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall / AFP

Uhrenholdt Jacobsen ble overrasket over at ikke Charlotte Kalla kom noe nærmere enn 21 sekunder.

– Det var krevende, men formen min er solid. Men det må ha vært 45 minutter siden noen skøytet i de løypene der, så Charlotte (Kalla) må ha starta litt for hardt, for hun burde tatt innpå mer bakfra, sier hun.

På ankeretappen var Ingvild Flugstad Østberg aldri truet. Jonna Sundling prøvde å gi alt for å gi Sverige en vinnersjanse på hjemmebane, men de tjue sekundene opp til Østberg bare økte, og Norge vant overlegent.

Dette var den siste stafetten før VM-stafetten i Seefeld i februar.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Skotheim knuste den norske rekorden i tikamp

  Sander Aae Skotheim (20) knuste Markus Rooths norske rekord i tikamp da han fikk 8590 poeng i et stevne i østerrikske Götzis i helgen.

  Rooths bestenotering er på 8307 poeng og ble satt i Italia for litt over ett år siden. Da endte Tjalve-kamerat Skotheim bare ni poeng bak.

  Skotheim satte personlig bestenotering i fire øvelser på vei mot rekord i helgens tikamp i Østerrike. Med det er han også kvalifisert til VM i Budapest i august. Kravet lyder på 8460 poeng. Skotheim ble nummer tre totalt bak canadierne Pierce Lepage (8700 poeng) og Damian Warner (8619).

  Skotheim, som fyller 21 år om noen dager, satte personlig bestetid på 100 meter med 10,76 sekunder. Den tidligere var på 10,88. Også på 400 meter kunne han juble da han løp inn til 47,64. Med det knuste han egen bestetid som var 48,27 før helgen.

  På 110 meter hekk forbedret han seg med 36/100 sekund da klokken stoppet på 14,16. Til slutt knuste han 1500-metertiden sin med sju sekunder da han løp inn til 4.19,39. Han var best av alle i den øvelsen.

  I høyde manglet han bare to centimeter for å tangere sin personlige rekord, men han vant likevel øvelsen klart med et hopp på 2,15 meter. (NTB)

  Friidrett, EM i München
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Stockholm-derby avbrutt etter skandalescener: – En fullstendig jævla katastrofe

  Det ble hett både på banen og på tribunen da Djurgården tok imot byrival AIK søndag kveld. Kampen ble midlertidig stanset i en time.

  Det var kort tid etter at Martin Danielson satte inn 1-0 for vertene, at skandalescenene utspant seg i Stockholm.

  Først fyrte AIK-supporterne av rundt ti knallskudd, før det eskalerte ytterligere da AIKs Axel Björnström fikk rødt kort tre minutter på overtid.

  Flere knallskudd smalt på arenaen, og et dusin bluss ble kastet på gressmatten. Politiet måtte dermed ta seg ut på banen og sto mannsterke foran AIK-supporterne.

  – Det er en fullstendig jævla katastrofe at det ser slik ut, sa fotballekspert Irma Helin Zibanejad på Discovery.

  AIKs Erick Otieno ble også utvist, og lagets ni mann klarte ikke å utligne da kampen startet igjen. Djurgården klatrer dermed opp på 4.-plass på tabellen, sju poeng bak serieleder Malmö, skriver NTB.

  Tribunebråk, Stockholm
  Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB
 • Antony kan rekke FA-cupfinalen

  Manchester United-ving Antony blir trolig klar til neste helgs FA-cupfinale mot Manchester City, opplyser manager Erik ten Hag.

  Brasilianeren måtte ha hjelp av båre for å komme seg av banen etter en duell i Uniteds midtukekamp mot Chelsea, og det var frykt for at skaden var alvorlig.

  – Vi har alle sett hvordan han ble skadd. Det så ikke bra ut, men de første undersøkelsene har vist gode tegn, og det er en god sjanse for at han blir klar til FA-cupfinalen, sa United-manager Erik ten Hag før søndagens kamp, ifølge NTB.

  Manchester United, Antony
  Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste