Norge ledet med fire mål, så endret Sverige taktikk: – Genistrek

Norge så ut til å cruise mot en seier mot Sverige, og billett til VMs kvartfinale når de ledet med fire mål da 20 minutter gjenstod. Men så tok den svenske treneren grep og snudde kampen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Sverige - Norge

SKUFFET: De norske jentene var ikke fornøyd med å rote bort seieren i sluttsekundene.

Da Norge gikk opp i en 21–17 ledelse ti minutter ut i andre omgang mot Sverige, tok den svenske treneren en time out. Etter dette valgte de å ta ut målvakten i angrep, slik at de kunne spille i overtall syv mot seks mot Norge.

På de siste 20 minuttene vant svenskene 13–9, og sikret seg et uvurderlig poeng i kampen om plass i VM-sluttspillet.

– Å spille syv mot seks var taktisk lurt i denne kampen. Når man ligger under med fire mål må man prøve noe, og det lykkest Sverige med 100 prosent i dag. En genistrek av Sveriges trener, sier NRKs håndballekspert Geir Oustorp.

Axner

GENISTREK: Sveriges trener Tomas Axner hylles for de taktiske grepene han tok i andre omgang.

– Ingen overraskelse

Veronica Kristiansen peker også på syv mot seks spillet som en av nøklene til at Sverige klarte å kjempe seg tilbake i kampen.

De spiller ekstremt effektivt og godt, og vi klarer ikke å justere oss i forsvaret. De splitter oss veldig. Vi fikk ikke samlet oss og være kompakte i forsvaret, sier hun til NRK etter kampen.

Vi sliter med å styre de dit vi vil. Midtbacken får spille ballen dit hun vil, de får dratt oss litt, så får de avslutninger fra alle posisjoner. Det gjør at det ikke er så lett å vite hva man skal gjør til neste gang, sier Henny Reistad.

e16DfY0xiQQ

Thorir Hergeirsson under Norges kamp mot Sverige.

Men selv om trekket snudde kampen de siste minuttene, vil ikke landslagssjef Thorir Hergeirsson si at det tok det norske laget på sengen.

– Sju mot seks kan komme når som helst, så det er ingen overraskelse. Men det er godt gjennomført. Noen ganger lykkes lag med det, og andre ganger blir det fiasko fordi de kaster bort ballen og motstander skårer i tomt mål, sier han til NRK.

Hektisk avslutningsminutt

Men selv om Norge ikke fikk helt kontroll på Sverige i spill syv mot seks, ledet Norge med to mål da ett og et halvt minutt gjenstod av kampen. Da tok Sverige en timeout, før de reduserte ledelsen til ett mål.

Med under ett minutt igjen på klokka valgte Hergeirsson ikke å legge timeout-kortet på bordet. Det overrasket ekspertene.

– Han har bare brukt én timeout i løpet av kampen. Svenskene har brukt tre. Norge har ballen når det er igjen ett minutt. Det virker ikke som de helt har en plan med det siste angrepet, sa Karoline Dyhre Breivang i TV 3s sending.

Norge bommet på sin sjanse, før Sverige skåret med to sekunder igjen på klokken, og sørget for at det endte 30–30.

– Det er åpenbart med fasiten i hånd at det hadde vært lurt med en timeout. Overfor jentene tror jeg det også hadde vært lurt å få litt ro og beskjed om hva man skal gjøre, så det skulle man nok gjort, sier Oustorp.

ETTERPÅKLOK: Henny Reistad

Og Reistad sier seg enig.

– I etterpåklokskapens ånd kunne det vært lurt for å få litt orden og litt ro for de spillerne som var banen, meg inkludert. Så vi kunne fått en scoring eller spilt ut tiden, et eller annet, sa hun til NRK etter kampen.

Landslagssjefen avviser heller ikke at han burde kastet inn timeout-kortet.

– Vi snakket om det er lite øyeblikk, men så kommer armen opp, så da føler vi at vi har en avtale. Så blir vi taklet flere ganger og tiden renner ut. Vi kunne kanskje gjort det, men nå ble det ikke gjort så det er ikke så mye å bruke tiden på nå, sier han.

– Det var litt hett i pappen i sluttminuttene, så jeg tenkte ikke så mye på det, men det er greit å være etterpåklok at man kanskje burde brukt den, sier Norges toppscorer Kristiansen til NRK.

Kunne sikret avansement

Dermed er Norge nå avhengig av seier i siste kamp for å passere Nederland som leder på bedre målforskjell. Sverige er etter kveldens kamp poenget bak, men har antatt lettere motstand i Romania i siste kamp i hovedrunden. Med seier der vil Sverige passere Norge.

Dermed kan Norge ende opp med å ikke ta seg videre til kvartfinalen i VM. Med seier lørdag hadde kvartfinalebilletten allerede vært sikret.

JUBEL: De svenske spillerne jublet etter at de sikret uavgjort i sluttsekundene.

– Det ser ut som et lag har vunnet og et har tap, og det føles nok litt sånn og, men jeg synes dette er fortjent, sa NRK-kommentator Patrick Sten Rowlands på NRKs radiosending.

– Det skulle bare mangle synes jeg. Etter å ha hatt voldsomt med dommeravgjørelser mot seg gjennom hele kampen så får de jo litt til slutt og klarer uavgjort. Det synes jeg er rettferdig, sa Oustorp.

Hergeirsson kaller resultatet «fair».

– De får fortjent ett poeng, men vi føler vi taper ett. Ser vi kampen under ett er det ikke urettferdig at det blir poengdeling.

• Begge lag har alt å spille for. Skjebnekampen Norge – Nederland kan du høre på NRK Sport fra 20:15 på mandag.

• Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp

Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

– På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

– Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

– Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

World cup alpint utfor Kvitfjell
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

– Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

Casper Ruud
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

– Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

– Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.