NRK Meny
Normal

Norge langt unna toppen i VM: – Forfulgt av uhell

VILLERS SUR MER (NRK.no): Norge var ikke i nærheten av å nå målet om å bli en topp ti-nasjon i hestesport-VM. Sportssjef Nina Johnsen er likevel fornøyd, men føler mesterskapet er blitt preget av skader, uhell og et pågående generasjonsskifte.

Dressage Team Competition at 2014 World Equestrian Games (561625

Lillan Jebsen red sin Pro Set for siste gang i konkurranse. Norges landslag har i år hatt mange hester som enten har vært på vei ut eller inn. Generasjonsskiftet har vært merkbart.

Foto: Art Widak / Demotix / Demotix

– Jeg sitter med blandede følelser, må jeg innrømme. Jeg er alt fra stolt og veldig fornøyd, til irritert over å føle at vi er så nære. Det skle liksom litt ut av fingrene våre, sier Nina Johnsen, som er sportssjef i Norges rytterforbund.

Det var ikke å forvente at Norge skulle kjempe om mange topplasseringer i hestesport-VM denne gangen, men målet var å bli blant de 10-15 beste i lagkonkurransene i sprang og dressur.

Nina

Nina Johnsen, sportssjef i rytterforbundet, mener det er en ny og mer rutinert kultur som begynner å sette seg i det norske hestesportsmiljøet.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Det gikk ikke helt. I dressur ble Norge nummer 21, mens i sprang ble de nummer 20.

Mange skader

I tillegg håpet man at litt flere skulle ta seg videre fra de innledende rundene. Dette klarte to av paradressurrytterne, som gikk til finalen, og sprangrytter Geir Gulliksen. Han gikk videre med minst mulig margin og endte deretter som nummer 48.

Johnsen sier hun forstår at de norske plasseringene i VM ikke ser veldig imponerende ut om man kun ser på resultatlisten. Hun synes likevel man skal være fornøyd med de norske rytternes innsats.

Sportssjefen forklarer at den norske troppen er inne i et skifte, med flere hester som enten er helt ferske eller på vei til å pensjonere seg.

Beijing Olympics Equestrian Team Show Jumping

Geir Gulliksen tok seg til finalen i hestesport-VM, men klarte ikke hevde seg helt i toppen.

Foto: Kin Cheung / AP

I tillegg har laget blitt rammet av uvanlig mange skader. Det har tæret på den fra før ganske lille troppen.

Bare se på denne skadelisten:

 • I dressur ble Cathrine Rasmussens hest Fernandez skadet før VM, og kunne derfor ikke være med.
 • Deretter ble Camilla Kalseths Carte D'or skadet dagen før de skulle konkurrere (overtråkk).
 • I sprang ble hestene til Victoria Gulliksen, Therese Søhol Henriksen og Stein Endresen skadet i forkant av VM.
 • Sprangrytter Geir Gulliksens hest var dessuten også skadet en stund før VM, og fikk ikke trene som ønsket. De ble likevel friskmeldt i tide til VM, men grunnlaget var ikke hundre prosent optimalt.
 • I distanse måtte Tonje Danielson stå over VM da hesten ble skadet en stund før, mens Jan Gutubakkens hest Her Ofir ble skadet like før de skulle konkurrere.
 • I tillegg ble de øvrige norske distanserytterne trukket underveis i rittet da de ikke kom gjennom veterinærsjekkene.

Johnsen sier hun føler troppen nærmest har vært forfulgt av uhell.

– Vi hadde et statusmøte en stund før der vi spurte oss om det var vits å delta, siden vi var blitt så sårbare. Vi fikk nesten følelsen av at det var meningen vi ikke skulle delta. Men vi tenkte at det likevel kunne bli viktig læring for oss, siden vi kunne få se hvor vi må løfte oss og hvor vi står mot de andre nasjonene, sier hun.

– Når jeg tenker på forutsetningene vi har hatt, må jeg si jeg er utrolig fornøyd, legger hun til.

Må løfte seg

EQUESTRIAN-FRA-GAMES

Birgitte Reitan representerte Norge i paradressur.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / Afp

På sikt kan derimot Norge ikke være fornøyde med 20.-plasser, understreker hun.

– Vi har langt høyere ambisjoner enn det, sier Johnsen.

Til høsten venter evalueringer i rytterforbundet. Der skal det blant annet bli drøftet hvordan den norske hestesporten kan løfte seg.

Johnsen ser for seg at dette kan bli sentrale punkter fremover:

 • Mer målrettet trening på teknisk rideferdighet.
 • Mer arbeid med skadeforebygging, for å prøve å unngå så mange skader som i år. Blant annet ved å se på treningsrutiner med intervall- og kondisjonstrening.
 • Norge har ikke like mange hester å velge mellom som en del andre land. Derfor skal det legges en plan for sesongen, hvor man plukker ut konkurranser og passer på at totalbelastningene ikke blir for store.
 • Hestene må få prøve seg oftere på baner og i forhold som ligner de man møter i store mesterskap
 • Mer mentaltrening. Det norske laget hadde ikke mentaltrener i VM, men det tror Johsen man kan ha nytte av i neste runde.

Sammenlignet med våre naboland Sverige, Danmark og andre nasjoner har Norge beytdelig færre ryttere, hester og ressurser å ta av.

Der er tradisjonene for hestesport sterkere, men Johnsen mener man er i ferd med å se litt av det samme begynne å blomstre opp i Norge.

– Det er en ny generasjon ryttere på vei opp nå, som har foreldre og kjente som har drevet med hestesport. Vi har en organisasjon som har prøvd oss i en del mesterskap og begynner å vite hva som skal til. Det er en kultur som begynner å sette seg, sier Johnsen, og legger til:

– Vi setter oss ikke og ser i bakken og føler oss «lost» etter VM. Vi føler vi har lært og mestret mye. Får vi beholde hestene og laget har jeg stor tro på at vi kan klare mye fremover.

Suksess i junior-EM

Det samme mener dressurrytter Siril Helljesen, som har jobbet som NRKs ekspert under VM. Hun tror Norge snart kan slå mye hardere fra seg.

– Med tanke på hvordan det ble i dressuren, med to som måtte trekke seg og en

Sommer OL i London 2012

Siril Helljesen ser positivt på fremtiden for Norge, men understreker at det må legges ned mye arbeid fremover. Hun jobber selv for å komme tilbake.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

litt trøblete start, så synes jeg de som red gjorde en god innsats. Det er skyhøyt nivå, og de hestene vi hadde gikk så godt som vi kunne håpe på, sier hun.

Helljesen peker på at Norge har flere unge talenter som virker veldig lovende.

Trude Hestengen red en hest som kun er ni år gammel og regnes som et stort talent, mens Lillan Jebsens hest Pro Set var med i sin siste konkurranse. Hun har nye hester på gang.

Samtidig banker flere enda yngre på døren. I junior-EM tok 18 år gamle Alexandra G. Andresen to sølvmedaljer, mens Carina Brynildsen sikret en sjetteplass. Norge ble nummer fire i lagkonkurransen i det samme mesterskapet.

I sprang tok Norge for første gang individuelt gull ved Amalie Steen Hegre og hesten Remedy.

– Må jobbe for å heve standarden

Helljesen ser positivt på fremtiden, men understreker at det er ikke gjort i en håndvending å skulle hevde seg på internasjonalt nivå.

– Man må jobbe for å heve standarden. Det må vi selvfølgelig gjøre fremover, ved å utvikle hester og ryttere hjemme til å bli gode nok til å ta nivået. Nå er vi i en omskiftingsfase med nye hester på vei inn og ut. Vi må bare få litt stabilitet og rutine med disse hestene. Så må vi så klart strekke oss og se hva de beste gjør, da med hele opplegget, både når det gjelder trening og utdanning, sier hun.

Helljesen solgte hesten hun hadde i OL i 2012, men har mål om å komme tilbake på toppnivå med sin nye hest. Hun ser for seg at hun selv også deltar i neste hestesport-VM.

Siste nytt

 • Kristoffersen et stykke bak

  Fabian Wilkens Solheim leder NM-storslalåmet før andreomgang. Storfavoritt Henrik Kristoffersen fikk det ikke helt til å stemme og er nede på en femteplass etter førsteomgangen. Marcus Monsen er nummer to.

  henrik
  Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
 • Frisk Asker legger inn protest

  Frisk Asker trodde de hadde forlenget NM-semifinaleserien mot Storhamar med overtidsscoring, men dommerne annullerte målet. Nå legger Frisk inn protest.

  Det bekrefter den tapende semifinalisten på sin hjemmeside natt til lørdag.

  frisk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • To overtidsmål redda Portugal

  Portugal låg lenge under mot Egypt etter eit mål av Mohamed Salah. Men på overtid scora Cristiano Ronaldo ikkje berre ein, men to gonger, og Portugal vann 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Storslalåm kvinner
NM alpint: Storslalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging, laghopp
Sportslørdag: V-cupfinale hopp
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Paraalpint storslalåm 2. omgang
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn