Hopp til innhold

– Smålig hvis Norge boikotter renn i USA

Skiskytterne mener Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) gjør forberedelsene til VM i Holmenkollen unødvendig vanskelig. IBU-presidenten er uenig.

Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen

USIKRE: Tarjei Bø (t.v.), Emil Hegle Svendsen og de andre norske landslagsløperne skulle ønske de siste verdenscuprennene før VM var i Europa.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er amatørmessig lagt opp, sier Johannes Thingnes Bø om terminlisten.

Utfordringen er at de eneste verdenscuprennene den siste måneden før VM i Holmenkollen er lagt til USA og Canada - og med det følger en ugunstig reisebelastning og akklimatisering.

– Jeg skulle ønske de rennene var i Europa, sier Emil Hegle Svendsen.

– Kjipt at oppsettet er sånn, sier Tarjei Bø.

Drøyt to uker

Det er to uker og fire dager mellom siste konkurransedag i USA og første VM-øvelse i Oslo.

Det koster krefter å snu døgnet to ganger og er ikke optimalt for toppidrettsutøvere som snur hver stein i jakten på en optimal VM-oppladningen.

Det faktum at et VM på hjemmebane er ekstra viktig gjør ikke ting bedre.

Anders Besseberg

IBU-PRESIDENT: Anders Besseberg sier han forstår at løpere prioriterer trening før et VM, men mener Norge bør sende sine beste løpere i hvert fall til en av verdenscuprundene i Nord-Amerika.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Men det er heller ikke gunstig å droppe turen «over dammen». Da mister man nemlig en hel måned med verdifull konkurransetrening.

– Dette er til hodebry for oss alle sammen, innrømmer landslagstrener Egil Gjelland overfor NRK.

Desember

Ifølge Gjelland foreslo Norge å starte sesongen med de to nordamerikanske verdenscuprundene, og heller ha europeiske arrangører i februar.

Dét gikk ikke Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) med på.

– Det er ingen hemmelighet at vi diskuterte det, men vår tekniske komité foreslo at vi skulle velge det trygge, sier IBU-president Anders Besseberg til NRK.

Det vil si å åpne sesongen på tradisjonelt vis i svenske Östersund, og så å reise videre til østerrikske Hochfilzen. Begge steder lagrer snø og er, ifølge Besseberg, det nærmeste man kommer en garanti for renn.

IBU vil nemlig for alt i verden unngå avlysninger og utsettelser tidlig i sesongen.

– Dumt

Besseberg understreker at terminlisteoppsettet ble diskutert på et lagledermøte under verdenscupavslutningen i russiske Khanty-Mansijsk i mars, og at IBU ikke har fått noen offisielle klager fra verken Norge eller andre land.

– Både USA og Canada har mange gode løpere som må reise til Europa for å konkurrere her, og da synes jeg det blir litt smålig hvis man boikotter renn der borte, for å si det sånn, sier Besseberg.

– Jeg synes det blir dumt hvis Norge ikke stiller med noen av sine beste løpere, legger han til.

Garanterer ikke deltakelse

Ingen av de norske skiskytterne som NRK har snakket med kan garantere at de deltar i begge verdenscuprundene i Canada og USA - snarer tvert i mot.

– Det er ikke så ofte USA har verdenscup og når du da legger den til rett før VM sier det seg selv at ikke alle kommer til å reise over dit, sier Johannes Thingnes Bø og legger til:

– Dersom jeg ligger langt bak i verdenscupen og ikke har sjanse til å vinne sammenlagt kan det hende jeg står over USA-rundene for å trene maksimalt bra inn mot VM.

Han får støtte av broren.

– Jeg tror alle setter en VM-medalje høyere enn en verdenscupseier, og derfor vurderer nok mange nå hva de skal gjøre i den perioden, sier Tarjei Bø.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal