Hopp til innhold

Norge klare for VM-finale – debutant hylles

Norge hevet forsvarsspillet sitt betraktelig og revansjerte semifinaletapet mot Spania fra 2019. Nå venter Frankrike i VM-finalen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, semifinale: Norge - Spania

JUBLET: Norge er klar for finale i håndball-VM.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge var favoritter mot vertsnasjon Spania før fredagens semifinale. Tross mye bom offensivt, levde de norske håndballjentene opp til favorittstempelet.

Storspill bakover i banen gjorde at Norge revansjerte semifinaletapet fra 2019 mot Spania og vant til slutt 27–21.

– Elsker å spille forsvar

Katrine Lunde sto til tider som en vegg i mål, mens Maren Aardahl storspilte i forsvar.

Det var helt enormt. Vi er ikke så veldig fornøyde med kampen sånn egentlig. Til tider bra forsvarsspill og Katrine står helt fantastisk i mål. Vi får ikke helt rytme på angrepsspillet vårt. Vi gjør det litt for komplisert og så er det litt nerver innblandet. Vi vinner, så det er det viktigste. Det er kjempedeilig, sa Aardahl til NRK etter kampen.

– NRKs kommentator Patrick Rowlands kalte deg for «guds gave til det norske forsvaret». Hva tenker du om det?

Jeg må si takk, det var veldig snilt sagt. Det var kanskje litt overdrevet. Jeg elsker å spille i forsvar og tror at jeg kommer til å vokse i den rollen så lenge jeg får tilliten, sier VM-debutanten.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, semifinale: Norge - Spania

STORSPILTE: Maren Aardahl viste sin klasse i forsvar.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Lunde ble kåret til banens beste spiller av en lokal jury, og har også lovord å komme med til spilleren som debuterte på landslaget innendørs så sent som i oktober i år.

– Jeg har visst lenge at hun er en fantastisk spiller. Det er gøy for henne at hun får vist seg fram på den internasjonale scenen, sier Lunde til NRK.

– Jeg syntes hun var veldig på i dag. Jeg syntes generelt at forsvaret vårt, med Kari (Brattset Dale) og Maren (Aardahl) i spissen, var skikkelig på, sier Stine Bredal Oftedal.

Solid forsvar

Spania har historisk sett slitt mot Norge i mesterskapskamper. Spanjolene står bare med fire seire mot Norges 21 i de innbyrdes møtene. Det var likevel Spania som var sterkest sist gang lagene møttes i VM-finalen i 2019. Der vant de 28–22.

Tidligere i dette mesterskapet har det også lugget litt defensivt for de norske kvinnene, med over 30 innslupne mål mot Nederland, Sverige og Russlands håndballforbund. Men mot Spania var forsvarsspillet og Katrine Lunde bunnsolide.

Det var en tøff kamp med mye fart, men jeg syntes vi jobber fantastisk. Vi har utrolig mye krefter som vi bruker i dag, så det ble veldig tungt på slutten. Du ser spanjolene òg, de blir fryktelig slitne. Vi sliter de ut til slutt. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sa Lunde til NRK etter kampen.

Da kampen hadde passert 17 minutter, hadde Lunde bare sluppet inn tre mål. Til pause sto det 11–11.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, semifinale: Norge - Spania

SOLID: Katrine Lunde sto en god kamp for Norge.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Forsvaret er vesentlig bedre. Utfordringen vår er det vi holder på med fremover, elleve mål blir for snaut. Det vi holder på med akkurat nå er ikke godt nok. Vi går altfor mye på tvers, konkluderte Oustorp.

Frankrike venter

Etter pause løsnet det mer fremover i banen. Nora Mørk og Henny Reistad viste sin klasse og bidro til at Norge rykket ifra tidlig.

Det hele ender med en norsk seksmålsseier. Dermed venter Frankrike i finalen, etter at de slo Danmark med ett mål tidligere på dagen.

– Det er helt klart den finalen vi ønsket oss. Det er de to beste lagene i verden som møtes, sa NRKs ekspert Geir Oustorp.

Norge vinner til slutt 27–21 og Mørk ble Norges toppscorer med åtte mål.

 • I finalen venter Frankrike. Norge og Frankrike har møttes i fire finaler tidligere, hvor tre av dem har endt med norsk seier. Finalen spilles på søndag, 17.30, og kan høres på NRK Sport.

Siste nytt

 • Klopp sesongens manager i Premier League

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er kåret til sesongens manager i Premier League for 2021/22, det kom frem i en prisutdeling tirsdag kveld.

  Klopp ledet Liverpool til den sure andreplassen i Premier League, ett poeng bak seriemester Manchester City.

  Pep Guardiola (Manchester City), Eddie Howe (Newcastle), Thomas Frank (Brentford) og Patrick Vieira (Palace) var også nominert i samme kategori.

  Prisen ble for øvrig delt ut av tidligere United-manager Alex Ferguson.

  Jürgen Klopp
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Ding sendte Carlsen ut i semifinalen

  Kinesiske Ding Liren vant det avgjørende partiet i semifinaleduellen i Champions Chess-turneringen mot Magnus Carlsen tirsdag og slo ut nordmannen.

  Neste oppgave for Magnus Carlsen blir Norway Chess. Den turneringen starter i neste uke.

  Dubai World Chess Championship
  Foto: Jon Gambrell / AP
 • PSG-trener suspendert etter «upassende oppførsel og uttalelser»

  Paris Saint-Germain har suspendert treneren for klubbens kvinnelag for det som omtales som upassende oppførsel og ordbruk over spillere på laget.

  Den franske storklubben offentliggjorde selv beslutningen om å suspendere trener Didier Ollé-Nicolle tirsdag.

  «Paris Saint-Germain har i dag blitt informert om upassende hendelser og bemerkninger medlemmer av klubbens kvinnelag skal ha blitt utsatt for», heter det i en uttalelse.

  «Disse hendelsene og kommentarene vil, dersom de blir bekreftet, være uforenlige med de sportslige og menneskelige verdiene til Paris Saint-Germain», skriver storklubben videre.

  PSG opplyser at den tar situasjonen som har oppstått på største alvor, og at klubben har til hensikt å belyse fakta.

  Norske Celin Bizet Ildhusøy er del av PSGs spillerstall.

  (©NTB)

  PCyi-Lw6zws
  Foto: LUKAS BARTH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste