Norge klare for sin syvende EM-finale på rad

Norge dominerte starten og slutten, men ga publikum unødvendig mye spenning midtveis i kampen da Sverige ble slått med fire mål i semifinalen. Nå venter Spania og EM-finale.

HANDBALL-EUR-NOR-SWE

Norge kunne slippe jubelen løs etter at Sverige ble slått 29-25.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Thorir

Kampen bød på mer enn nok spenning for Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Forsvar, målvakt og fart er avgjørende for at vi vinner i dag. Jeg synes hele forsvaret stod godt, og også kantene gjør det godt., forteller landslagssjef Thorir Hergeirsson til NRK.

Han forteller at det også var forsvaret som ble prioritert i forkant av kampen.

– Fart slo i dag høyde og skuddstyrke. Mange rundt oss har snakket Sverige opp - og det var det all grunn til, for de har vært gode. Vi var enige om at vi har betongforsvar, fortsetter landslagssjefen.

Dermed er Norge klare for syvende EM-finale på rad. Der har fire av de endt i gull.

Created by InfoDispatcher

Nora Mørk ble rørt til tårer etter semifinalen. Foto: NRK og Scanpix

Tårevåt Nora Mørk

– Det gjør meg stolt av å være norsk. Det var karrierens viktigste kamp, og vi går seirende ut av den, forteller Nora Mørk - som var en av kampens virkelig store spillere.

Hva rører deg med å oppnå dette?

– Jeg tenker på alt jeg og laget har vært gjennom. Mange har stilt spørsmålstegn ved hva vi skal gjøre i mesterskapet. Vi står sammen og har ikke et stjernespekket lag står vi sammen, sier en rørt Mørk til NRK.

Solberg stengte buret

Solberg

Her slipper Solberg inn en av få scoringer mot Sverige.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mot slutten av kampen brettet de norske kvinnene opp ermene, og femten minutter før slutt var laget oppe i en femmåls-ledelse - for første gang siden innledningsminuttene. Etter det så Norge seg ikke tilbake, og fastslo til slutt resultatet til 29-25.

Norge så seg ikke tilbake, og da klokken nærmet seg 60. minutter var det liten tvil om hvilket lag som skal møte Spania i finalen. Norge vant til slutt

Silje Solberg var nok en gang kampens store spiller da hun i perioder virkelig stengte buret for de svenske motstanderne. Sammen med en god Heidi Løke og Nora Mørk var hun sentral i seieren. Løke satte også kampens siste scoring - hennes sjette mål i kampen.

– Silje er på vei til å ta steg inn i det internasjonale toppområdet, forteller Hergeirsson.

Dominerte åpningen - slapp Sverige inn

Løke

Heidi Løke var sammen med Silje Solberg og Nora Mørk blant kampens store spillere da Sverige ble slått.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norge dominerte innledningen av den første omgangen Et kvarter ut i kampen var stillingen 9-4 i favør Norge.

Mot slutten av omgangen kom derimot Sverige mer og mer inn i kampen, og pauseresultatet ble fastslått til 13-11.

Spanias eneste EM-finale var i 2008. Det endte med tap mot nettopp Norge.

Det er en skjebne de deler med tapende semifinalist Sverige, som i 2010 også gi tapt mot mesterskapsheltene Norge.

Spania: – Vi vil slå Norge

– Vi er klare, vi tapte sist, og nå har vi lyst til å vinne over de, konstaterer Spanias Marta Mangué til NRK.

Tidligere fredag slo Spania Montenegro i mesterskapets første semifinale, og ble det første laget som sikret seg finaleplass.

Er Norge bedre eller dårligere enn da de møtte dere sist?

– De er bedre. Kampen mot Ungarn var meningsløs for Norges del, som kommer til å vise at de er gode i finalen. Men Spania vinner finalen, ler Mangué avslutningsvis.

Finalekampen spilles søndag.

Siste nytt

 • 48 positive koronatester i NBA

  48 spillere i den nordamerikanske basketballigaen NBA har testet positivt for koronaviruset. Det tilsvarer 8,8 prosent av de avlagte testene.

  Den kommende sesongen er planlagt å starte tirsdag 22. desember, mens de første treningskampene skal spilles fra 11. november.

  Spillere som har testet positivt må holde seg isolert i minst ti dager og deretter gjennomgå en hjerteundersøkelse før de får komme tilbake til treningene med laget.

  NBA opplyser at samtlige spillere vil testes daglig gjennom hele den kommende sesongen.

  Lebron James
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Ekstra hodebry for Solskjær

  Manchester Uniteds spiss, Marcus Rashford, kan misse lørdagens Premier League-kamp mot West Ham. Årsaken skal være et skulderproblem.

  – Vi må se hvor raskt han klarer å komme seg. Vi får håpe han er klar til West Ham-kampen, men vi vet ikke, sier Solskjær til BT Sport.

  Oppgjøret mot West Ham er blant de første kampene på øverste nivå i England som åpner for tilskuere siden mars. 2000 publikum er tillatt å innta tribunene.

  Marcus Rashford
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Koronaherjede NFL-lag sliter

  Seks dager forsinket vant Pittsburgh Steelers 19-14 over Baltimore Ravens og tok sin 11.seier av like mange mulige i en koronaherjet NFL-sesong.

  Det skjedde etter at kampen måtte utsettes tre ganger på grunn av 23 tilfeller av koronasmitte i Ravens-stallen. Laget var svært redusert også onsdag og manglet blant mange andre sin quarterbackstjerne Lamar Jackson, men greide likevel å skape spenning.

  Like ille som for Denver Broncos var det ikke for Ravens. Broncos måtte i helgen spille sin kamp mot New Orleans Saints selv om alle fire quarterbacker var i koronakarantene.

  NFL-ledelsen er fast bestemt på å fullføre grunnserien selv om antall smittetilfeller stiger kraftig. San Francisco 49ers må dessuten trene og spille to hjemmekamper langt fra hjemmearenaen i Santa Clara, etter at lokale myndigheter har skjerpet tiltakene.

  Niners kommer til å spille sine to neste hjemmekamper i Arizona.

  Avhengig av lokale tiltak spilles noen NFL-kamper for et begrenset antall tilskuere, andre for tribuner fylt bare med pappfigurer.

  Ben Bredeson
  Foto: Joe Sargent / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal