Norge klare for sin syvende EM-finale på rad

Norge dominerte starten og slutten, men ga publikum unødvendig mye spenning midtveis i kampen da Sverige ble slått med fire mål i semifinalen. Nå venter Spania og EM-finale.

HANDBALL-EUR-NOR-SWE

Norge kunne slippe jubelen løs etter at Sverige ble slått 29-25.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Thorir

Kampen bød på mer enn nok spenning for Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Forsvar, målvakt og fart er avgjørende for at vi vinner i dag. Jeg synes hele forsvaret stod godt, og også kantene gjør det godt., forteller landslagssjef Thorir Hergeirsson til NRK.

Han forteller at det også var forsvaret som ble prioritert i forkant av kampen.

– Fart slo i dag høyde og skuddstyrke. Mange rundt oss har snakket Sverige opp - og det var det all grunn til, for de har vært gode. Vi var enige om at vi har betongforsvar, fortsetter landslagssjefen.

Dermed er Norge klare for syvende EM-finale på rad. Der har fire av de endt i gull.

Created by InfoDispatcher

Nora Mørk ble rørt til tårer etter semifinalen. Foto: NRK og Scanpix

Tårevåt Nora Mørk

– Det gjør meg stolt av å være norsk. Det var karrierens viktigste kamp, og vi går seirende ut av den, forteller Nora Mørk - som var en av kampens virkelig store spillere.

Hva rører deg med å oppnå dette?

– Jeg tenker på alt jeg og laget har vært gjennom. Mange har stilt spørsmålstegn ved hva vi skal gjøre i mesterskapet. Vi står sammen og har ikke et stjernespekket lag står vi sammen, sier en rørt Mørk til NRK.

Solberg stengte buret

Solberg

Her slipper Solberg inn en av få scoringer mot Sverige.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mot slutten av kampen brettet de norske kvinnene opp ermene, og femten minutter før slutt var laget oppe i en femmåls-ledelse - for første gang siden innledningsminuttene. Etter det så Norge seg ikke tilbake, og fastslo til slutt resultatet til 29-25.

Norge så seg ikke tilbake, og da klokken nærmet seg 60. minutter var det liten tvil om hvilket lag som skal møte Spania i finalen. Norge vant til slutt

Silje Solberg var nok en gang kampens store spiller da hun i perioder virkelig stengte buret for de svenske motstanderne. Sammen med en god Heidi Løke og Nora Mørk var hun sentral i seieren. Løke satte også kampens siste scoring - hennes sjette mål i kampen.

– Silje er på vei til å ta steg inn i det internasjonale toppområdet, forteller Hergeirsson.

Dominerte åpningen - slapp Sverige inn

Løke

Heidi Løke var sammen med Silje Solberg og Nora Mørk blant kampens store spillere da Sverige ble slått.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norge dominerte innledningen av den første omgangen Et kvarter ut i kampen var stillingen 9-4 i favør Norge.

Mot slutten av omgangen kom derimot Sverige mer og mer inn i kampen, og pauseresultatet ble fastslått til 13-11.

Spanias eneste EM-finale var i 2008. Det endte med tap mot nettopp Norge.

Det er en skjebne de deler med tapende semifinalist Sverige, som i 2010 også gi tapt mot mesterskapsheltene Norge.

Spania: – Vi vil slå Norge

– Vi er klare, vi tapte sist, og nå har vi lyst til å vinne over de, konstaterer Spanias Marta Mangué til NRK.

Tidligere fredag slo Spania Montenegro i mesterskapets første semifinale, og ble det første laget som sikret seg finaleplass.

Er Norge bedre eller dårligere enn da de møtte dere sist?

– De er bedre. Kampen mot Ungarn var meningsløs for Norges del, som kommer til å vise at de er gode i finalen. Men Spania vinner finalen, ler Mangué avslutningsvis.

Finalekampen spilles søndag.

Sportsnyheter

kkW971HxHEc

Danmark videre i EM: – Noe av det største jeg har vært med på

Det ble en thrilleravslutning i EMs gruppe B mandag kveld. Lenge var det helt åpent hvilke lag som ville knipe andre-, tredje- og fjerdeplassen, men til slutt var det Danmark som kunne juble for sikkert avansement.

Slik reagerte Hareide da Eriksen falt om: – Hva f*** skjedde nå?

Alt lå til rette for en hyggelig kveld med dansk EM-fotball på skjermen. Det ble i stedet en av Åge Hareides verste dager.

Siste nytt

 • Belgisk seier ga svensk EM-jubel

  Belgias 2-0-seier over Finland i EM betyr at Sverige er klar for åttedelsfinale allerede før siste gruppekamp. Svenskene møter Polen i sin siste gruppekamp onsdag, men det oppgjøret blir ikke lenger et være eller ikke være i turneringen for «söta bror». Det sørget Østerrike og Belgia for mandag. Sverige blir nemlig dårligst nummer tre i gruppe E, og med fire poeng etter to kamper plasserer det blågule mannskapet seg uansett foran Ukraina og Finland på treertabellen.

  Sverige
  Foto: Anatoly Maltsev / AP
 • Finland med tynt håp

  Finland var avhengig av minst ett poeng for å være garantert plass i åttedelsfinalene, og hvittrøyene holdt lenge unna for det belgiske presset. Men etter flere sjanser, og én annullering, måtte Finland og keeper Lukas Hradecky kapitulere. Thomas Vermaelen headet i stanga, og Hradecky rakk ikke annet enn å bokse ballen inn i eget mål. Drøyt fem minutter senere satte Romelu Lukaku inn 2-0, og dermed henger det finske håpet i en tynn tråd.

 • Hegerberg får dansk spisskollega

  Den danske fotballprofilen Signe Bruun forlater Paris Saint-Germain og blir spisskollega med Ada Hegerberg i Lyon.

  Det melder Lyon på sine nettsider. Bruun har signert en toårskontrakt med sin nye arbeidsgiver. 23-åringen har spilt for PSG siden 2018.

  Lyon har vært den dominerende klubben i europeisk kvinnefotball i en årrekke. Sist sesong ble imidlertid Hegerberg og lagvenninnene vippet ned fra tronen i hjemlandet av nettopp PSG.

  I mesterligaen ble det exit i kvartfinalen, også det mot PSG.

  Signe Bruun spilte tidligere for Fortuna Hjørring i fire sesonger. Hun står med 13 landskamper.

  Sammen med Bruun har også den nederlandske midtbanespilleren Daniëlle van de Donk og den chilenske keeperen Christiane Endler. Van de Donk har signert en toårskontrakt, mens Endler har kontrakt til juni 2024.

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Clive Brunskill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal