Keeperhelten fikk sove seg i form

De norske håndballjentene knuste Spania med 30-22 i semifinalen, og er klar for finalen mot Frankrike. Bakerst hadde Norge en keeper som drev spanjolene til fortvilelse.

haraldsen

Katrine Lunde Haraldsen sto som en levende vegg bakerst hos Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Thorir

Landslagssjef Thorir Hergeirsson jubler for norsk scoring. Spania var aldri i nærheten av å matche Norge i semifinalen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
linka

TØFFE TAK: Linn Kristin Riegelhuth Koren tar tak i shortsen til Spanias Nerea Pena under semifinalen.

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

– Vi er bare overlykkelige av å være i finalen. Jeg fikk en god start med en dobbeltredning. Det er alltid bra, sier Kathrine Lunde Haraldsen - Norges store keeperhelt.

Ingen tvil

Det var egentlig aldri noen tvil. Norge gikk opp til 4-3 etter syv minutter, og ledet resten av kampen.

Slik var kampen Norge - Spanai (30-22)

Spania kom seg riktignok opp på 9-10 etter en elendig norsk periode, men inn mot pause rykket Norge kraftig fra igjen.

Til pause ledet Norge med syv mål, 16-9. Og Spania kom aldri nærmere enn seks mål bak etter hvilen. Det sier mye om hvor mye bedre Norge var.

Fikk sove seg i form

Bakerst sto Katrine Lunde Haraldsen som en vegg. Hun reddet vel halvparten av skuddene som traff mål, og vant suverent kåringen av banens beste spiller i NRK.nos livechat med leserne.

– Hun står enormt godt bak et til tider solid forsvar, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson om sin solide sisteskanse til NRK etter kampen.

Han ga henne fri fra pressen torsdag, for at hun skulle være i sin beste form til semifinalen. dat var han glad for etter kampen fredag.

Også Keeperhelten selv er klar på at hun trengte en timeout.

– Jeg har en anspent nakke noen ganger, og det satt seg som hodepine og kvalme da. Det gjorde at jeg ikke sov så godt natten etterpå. Derfor var det greit å slippe pressemøtet torsdag og sove noen timer på dagen, sier hun ifølge NTB.

Dermed fortsatte Spanias norske mareritt. For 11. gang på rad gikk spanjolene av banen uten seier over Norge (ni tap og to uavgjort).

– Vi får til det vi hadde planlagt, først og fremst ved å være til stede og ved å leve i kampen, sier Hergeirsson.

Gamle kjente

Søndagens finale går mellom to håndballnasjoner som kjenner hverandre svært godt. Siden 1994 har lagene støtt på hverandre hele 48 ganger.

Norge og Frankrike utkjempet en historisk dramatisk VM-finale i 1999. Først etter fire ekstraomganger gikk det hele i Norges favør.

Denne gangen er det franske laget hardt skaderammet.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal