Hopp til innhold

Norge historiske – tok VM-gull etter ellevill snuoperasjon: – Wow

Norge slo kraftig tilbake og knuste Frankrikes gulldrøm etter en høydramatisk VM-finale. VM-gullet gjør at de norske håndballkvinnene nå er historiske.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, finale: Frankrike - Norge

JUBEL: De norske håndballjentene i ekstase etter å ha fått det fysiske beviset på VM-gullet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge kunne bli tidendens håndballnasjon på kvinnesiden i VM-sammenheng med seier over Frankrike. Den historiske bragden så lenge ut til å gå i vasken, men en ellevill snuoperasjon sørget til slutt for jubel.

– Det var en helt rå snuoperasjon. Wow. Jeg har aldri vært med på noe liknende i en så viktig kamp. Det viser en helt rå styrke, som jeg er veldig stolt over, sier kaptein Stine Bredal Oftedal til NRK.

– Uforklarlig snuoperasjon

Etter å ligget under med seks mål på det meste, snudde Norge kampen i andre omgang og vant til slutt VM-finalen 2922. De norske håndballkvinnene vant den andre omgangen med hele 176 etter å ha ligget under med fire mål til pause.

En nesten uforklarlig snuoperasjon. Hva skjedde her, utbrøt NRKs radiokommentator Patrick Rowlands.

– Herregud, hva skal man si. Det er helt sinnsykt. For en opphenting og for en kamp: Det er virkelig to kamper som er utpå der i dag, sa Camilla Herrem.

Strålende keeperspill fra Silje Solberg og en Henny Reistad i fyr og flamme etter pause, gjorde at Norge tok sitt første VM-gull siden 2015.

– Her skjedde det flere ting. Vi fikk en strålende start, som gir oss trua på det vi holder på med. Da tar vi luven helt fra det franske laget. I tillegg kommer Silje Solberg inn etter pausen og stenger målet, sa NRKs ekspertkommentator Geir Oustorp.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, finale: Frankrike - Norge

HØYDRAMATISK FINALE: Se høydepunktene fra den dramatiske VM-finalen mellom Frankrike-Norge her.

Historiske og Reistad-hyllest

Norge tangerer dermed Russlands gullfangst med VM-triumf nummer fire. Norge har også fire sølv og tre bronser fra tidligere verdensmesterskap, mens Russland har én bronse i tillegg til sine fire gull.

– Jeg er litt tom for ord. Det er helt utrolig det vi fikk til, jeg kan nesten ikke tro det selv. Etter at vi lå under 10–16 var jeg litt skeptisk til hvordan det kom til å utvikle seg, men er det ett lag som klarer å snu en kamp på denne måten, så er det oss, sier Reistad til NRK.

– Hvordan skal dette feires?

– Det skal feires, ikke med måte, for jeg håper det blir en lang kveld.

22-åringen hylles for sin prestasjon etter kampen.

– Hun er juleengelen, julemirakelet vi har ventet på, sa Rowlands om bærumsjenta underveis i VM-finalen.

– Det Henny gjør er forløsende, og derfra bare vokser angrepet og Frankrike faller av, forteller Thorir Hergeirsson til NRK.

Silje Solberg erstattet Katrine Lund mellom stengene i den andre omgangen og hadde en redningsprosent på 50.

– Silje kommer inn og er avgjørende for å snu kampen. Det er det ingen tvil om. I tillegg løfter forsvaret seg veldig, og vi får kjørt dem, sier Hergeirsson.

– Det er vel en av de beste omgangene jeg har spilt, og ekstremt viktig for å vinne gullet. Vi hadde behov for redninger, og jeg er veldig glad for at jeg kunne bidra med det, med god hjelp fra dem foran meg, sier Solberg til NRK.

– Matchvinneren i dag er uten tvil Silje Solberg, sier Herrem om lagvenninen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, finale: Frankrike - Norge

STORSPILTE: Henny Reistad ble Norges toppscorer med sine seks mål.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Marerittomgang

Sist gang lagene møttes i en finale var i EM i fjor. Der vant Norge 2022 etter en jevn batalje. Også denne finalen skulle starte jevnt.

Begge lag virket å være preget av stundens alvor, for det var mye slurv innledningsvis. Verken Norge eller Frankrike fikk satt det offensive spillet ordentlig og det sto 66 på måltavla da klokken hadde passert 16 minutter.

Det skulle ikke vare lenge, for mens Norge fortsatte å stange offensivt, skrudde Frankrike opp tempoet betraktelig. Plutselig ledet Frankrike med fem mål, mens Norge gikk en periode på syv minutter uten scoringer.

Nå er det alarm her. Nå kan dette gulltoget gå, utbrøt Oustorp.

Norge fikk spille mye i overtall rett før pause da Frankrike dro på seg flere utvisninger. Det skulle ikke forbedre tingenes tilstand nevneverdig. Norge hentet inn ett mål på femmålsledelsen og det sto 16-12 til Frankrike til pause.

Det er forsvarsspillet vi har snakket om. Det kan ikke være sånn i en omgang til, sa NRKs radiokommentator Patrick Rowlands

Vi må gjøre noen småkorrigeringer, men jeg tror at det fullt mulig å snu dette, sa assistenttrener Mats Olsson i pausen

Slo tilbake

Og Olsson hadde helt rett i sin tro, for Norge slo kraftig tilbake etter pause. I løpet av fem minutter hadde Norge snudd kampen og ledet 19–18.

Man har sjokkåpnet i denne omgangen og kommet rett tilbake igjen, utbrøt Rowlands.

Reistad så ut som en helt ny spiller etter pause og banket inn fire scoringer tidlig i den andre omgangen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021, finale: Frankrike - Norge

STENGTE IGJEN: Silje Solberg sto som en vegg i mål i den andre omgangen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Samtidig som Norge fortsatte å levere i angrep, storspilte Silje Solberg i mål. Da det gjensto ti minutter ledet Norge med fem. Den ledelsen klarte Frankrike aldri å hente inn og Norge vinner den høydramatiske VM-finalen 29–22.

Siste nytt

 • Klopp sesongens manager i Premier League

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er kåret til sesongens manager i Premier League for 2021/22, det kom frem i en prisutdeling tirsdag kveld.

  Klopp ledet Liverpool til den sure andreplassen i Premier League, ett poeng bak seriemester Manchester City.

  Pep Guardiola (Manchester City), Eddie Howe (Newcastle), Thomas Frank (Brentford) og Patrick Vieira (Palace) var også nominert i samme kategori.

  Prisen ble for øvrig delt ut av tidligere United-manager Alex Ferguson.

  Jürgen Klopp
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Ding sendte Carlsen ut i semifinalen

  Kinesiske Ding Liren vant det avgjørende partiet i semifinaleduellen i Champions Chess-turneringen mot Magnus Carlsen tirsdag og slo ut nordmannen.

  Neste oppgave for Magnus Carlsen blir Norway Chess. Den turneringen starter i neste uke.

  Dubai World Chess Championship
  Foto: Jon Gambrell / AP
 • PSG-trener suspendert etter «upassende oppførsel og uttalelser»

  Paris Saint-Germain har suspendert treneren for klubbens kvinnelag for det som omtales som upassende oppførsel og ordbruk over spillere på laget.

  Den franske storklubben offentliggjorde selv beslutningen om å suspendere trener Didier Ollé-Nicolle tirsdag.

  «Paris Saint-Germain har i dag blitt informert om upassende hendelser og bemerkninger medlemmer av klubbens kvinnelag skal ha blitt utsatt for», heter det i en uttalelse.

  «Disse hendelsene og kommentarene vil, dersom de blir bekreftet, være uforenlige med de sportslige og menneskelige verdiene til Paris Saint-Germain», skriver storklubben videre.

  PSG opplyser at den tar situasjonen som har oppstått på største alvor, og at klubben har til hensikt å belyse fakta.

  Norske Celin Bizet Ildhusøy er del av PSGs spillerstall.

  (©NTB)

  PCyi-Lw6zws
  Foto: LUKAS BARTH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste