Avviser at Norges finalevei har vært enkel

Fredag kveld sikret håndballjentene seg sin 18. mesterskapsmedalje på 20 år ved å nå VM-finalen. Det har vært en av de enkleste medaljene - i alle fall på papiret.

Stine Bredal Oftedal

Stine Bredal Oftedal og de andre norske jentene har styrt unna de antatt største gullutfordrerne i håndball-VM. Likevel er hun ikke enig i at Norge har vært heldige.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Så langt i mesterskapet har nemlig Norge styrt elegant utenom de mest meritterte håndballnasjonene på vei mot finalen.

Norge har verken møtt håndballstormakter som Danmark, Frankrike eller Russland, og også styrt unna andre medaljekandidater som Romania, Sverige og Sør-Korea.

Før semifinalen mot Spania fredag kveld hadde Norge i stedet møtt umeritterte Kina, Island, Angola, Montenegro, Kroatia og Nederland i løpet av mesterskapet. I åpningskampen møtte Norge Tyskland, som tok VM-bronse så sent som i 2007. Det endte med tysk seier.

Dermed kom Norge seg til VM-semifinalen uten å slå et eneste lag med mesterskapsmedaljer i perioden der Norge har sikret seg 17 (se faktaboks).

 • Tror du Norge hadde nådd semifinalen uansett motstand? Diskutér nederst i saken!

– Rivende utvikling

Landslagssjef Thorir Hergeirsson mener håndballen har vært i endring i løpet av de siste årene. Dermed betyr ikke tidligere meritter spesielt mye.

– Håndballverden er i rivende utvikling, og gamle medaljenasjoner byttes ut med nye, sier Norges islandske landslagssjef, som ikke bryr seg så mye om statistikken.

Norges semifinalemotstander Spania var på papiret den tøffeste motstanderen Norge hadde møtt i sluttspillet. Men selv om spanjolene er blant lagene som har utviklet seg, kan heller de kan slå i bordet med med mer enn én mesterskapsmedalje.

Det var i 2008 at de sikret de seg EM-sølv - etter å ha tapt med 13 mål mot Norge i finalen.

I semifinalen vant også Norge greit, og dermed blir det i beste fall bronse på spanjolene denne gang.

– Ikke heldig, men dyktig

Thorir Hergeirsson

- Dyktighet, ikke flaks, mener landslagstrener Thorir Hegeirsson

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Likevel mener ikke landslagssjefen at veien mot finalen ikke har vært enkel.

– Jeg tror aldri man er heldig, man er bare dyktig, sier Hergeirsson til NRK.

Heller ikke unge Stine Bredal Oftedal (20), mener Norge har vært heldige.

– Har vi vært heldige med noe, var det at Tyskland tapte etter at de hadde slått oss i første kamp, sier hun.

For selv om Tyskland slo Norge i åpningskampen, gikk de ikke videre i mesterskapet. I stedet har flere nasjoner med mindre meritter kommet seg videre i mesterskapet.

Hergeirsson mener å ha en forklaring på nettopp dette.

– Vi har sett det de siste årene at det er større bredde i kvinnehåndballen, og at nye nasjoner kommer til, sier han.

– Norge har ikke hatt flaks

Frankrike er en av stornasjonene som på papiret ikke har kommet på langt nær like enkelt til kveldens semifinale som Norge. De franske jentene har slått Sverige og Russland i de to siste kampene før semifinalen mot Danmark.

Den franske treneren Olivier Krumbholz synes imidlertid ikke at Norge er kommet til semifinale på grunn av flaks.

– De vant gruppa, og som gruppevinner får man lettere vei videre, sier Krumbholz.

PS: Norge har møtt både Montenegro og Kroatia. Disse var tidligere en del av Jugoslavia, som tidligere var en håndballstormakt. Jugoslavia vant en rekke titler på 70-tallet, og så sent som i 2001 tok laget bronse. Dagens Montenegro inngikk i dette laget.

Siste nytt

 • Sikter mot tilskuerrekord i EM

  Spania planlegger for 68.000 tilskuere i finalekampene i EM-sluttspillet i håndball for menn i 2028. Tilskuerfesten vil i så fall finne sted på Atletico Madrids hjemmebane. Det er den spanske avisen Marca som melder dette.

  Verdensrekorden for tilskuere på en håndballkamp er 44.189 og ble satt i en kamp mellom Rhein-Neckar Löwen og Hamburg i 2014. Spanjolene søker om mesterskapet sammen med Portugal, og tildelingen skjer i november. Også Norge, Sverige og Danmark søker om mesterskapet i 2028.

  Håndball EM herrer 2020
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Ruud kan få sitt første Murray-møte

  Casper Ruud har walkover i første runde av ATP-turneringen i San Diego og kan møte en aldrende tennislegende allerede i andre runde.

  Tidligere verdensener Andy Murray, nå rangert som nummer 109 i verden, møter japanske Kei Nishikori i første runde. Japaneren er favoritt, men skulle Murray vinne kan han møte Ruud i andre runde. De to har aldri møttes før.

  Ruud er blant favorittene i ATP 250-turneringen og er andreseedet. Andrej Rublev er førsteseedet.

  Laver Cup 2021 - Day 1
  Foto: Clive Brunskill / AFP
 • Gir seg som landslagstrener

  Pål Anders Ullevålseter har vært landslagstrener i enduro i åtte år, men har sagt opp stillingen sin i Norges Motorsportforbund, melder NTB.

  – Alt har sin ende og nå føler jeg for å tenke litt annerledes. Jeg vil ønske NMF og norsk motorsport lykke til videre, men motorsporten blir nok ikke helt kvitt meg, sier Ullevålseter i en pressemelding.

  NM-Veka 2020
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal