Avviser at Norges finalevei har vært enkel

Fredag kveld sikret håndballjentene seg sin 18. mesterskapsmedalje på 20 år ved å nå VM-finalen. Det har vært en av de enkleste medaljene - i alle fall på papiret.

Stine Bredal Oftedal

Stine Bredal Oftedal og de andre norske jentene har styrt unna de antatt største gullutfordrerne i håndball-VM. Likevel er hun ikke enig i at Norge har vært heldige.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Så langt i mesterskapet har nemlig Norge styrt elegant utenom de mest meritterte håndballnasjonene på vei mot finalen.

Norge har verken møtt håndballstormakter som Danmark, Frankrike eller Russland, og også styrt unna andre medaljekandidater som Romania, Sverige og Sør-Korea.

Før semifinalen mot Spania fredag kveld hadde Norge i stedet møtt umeritterte Kina, Island, Angola, Montenegro, Kroatia og Nederland i løpet av mesterskapet. I åpningskampen møtte Norge Tyskland, som tok VM-bronse så sent som i 2007. Det endte med tysk seier.

Dermed kom Norge seg til VM-semifinalen uten å slå et eneste lag med mesterskapsmedaljer i perioden der Norge har sikret seg 17 (se faktaboks).

 • Tror du Norge hadde nådd semifinalen uansett motstand? Diskutér nederst i saken!

– Rivende utvikling

Landslagssjef Thorir Hergeirsson mener håndballen har vært i endring i løpet av de siste årene. Dermed betyr ikke tidligere meritter spesielt mye.

– Håndballverden er i rivende utvikling, og gamle medaljenasjoner byttes ut med nye, sier Norges islandske landslagssjef, som ikke bryr seg så mye om statistikken.

Norges semifinalemotstander Spania var på papiret den tøffeste motstanderen Norge hadde møtt i sluttspillet. Men selv om spanjolene er blant lagene som har utviklet seg, kan heller de kan slå i bordet med med mer enn én mesterskapsmedalje.

Det var i 2008 at de sikret de seg EM-sølv - etter å ha tapt med 13 mål mot Norge i finalen.

I semifinalen vant også Norge greit, og dermed blir det i beste fall bronse på spanjolene denne gang.

– Ikke heldig, men dyktig

Thorir Hergeirsson

- Dyktighet, ikke flaks, mener landslagstrener Thorir Hegeirsson

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Likevel mener ikke landslagssjefen at veien mot finalen ikke har vært enkel.

– Jeg tror aldri man er heldig, man er bare dyktig, sier Hergeirsson til NRK.

Heller ikke unge Stine Bredal Oftedal (20), mener Norge har vært heldige.

– Har vi vært heldige med noe, var det at Tyskland tapte etter at de hadde slått oss i første kamp, sier hun.

For selv om Tyskland slo Norge i åpningskampen, gikk de ikke videre i mesterskapet. I stedet har flere nasjoner med mindre meritter kommet seg videre i mesterskapet.

Hergeirsson mener å ha en forklaring på nettopp dette.

– Vi har sett det de siste årene at det er større bredde i kvinnehåndballen, og at nye nasjoner kommer til, sier han.

– Norge har ikke hatt flaks

Frankrike er en av stornasjonene som på papiret ikke har kommet på langt nær like enkelt til kveldens semifinale som Norge. De franske jentene har slått Sverige og Russland i de to siste kampene før semifinalen mot Danmark.

Den franske treneren Olivier Krumbholz synes imidlertid ikke at Norge er kommet til semifinale på grunn av flaks.

– De vant gruppa, og som gruppevinner får man lettere vei videre, sier Krumbholz.

PS: Norge har møtt både Montenegro og Kroatia. Disse var tidligere en del av Jugoslavia, som tidligere var en håndballstormakt. Jugoslavia vant en rekke titler på 70-tallet, og så sent som i 2001 tok laget bronse. Dagens Montenegro inngikk i dette laget.

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Mead hjelpte England til seier

  Arsenal-spissen Beth Mead stråla då Englands beste kvinner entra Wembley for første gang på to år.

  I VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland var stillinga 0–0 då Mead entra bana etter 63 spelte minutt. Eit kvarter seinare leda England 4–0, og Mead hadde skåra eit hat trick.

  Beth England skåra det siste målet for England, som no har ein målskilnad på 22–0 i VM-kvalifiseringa, og styrer mot eit nytt meisterskap.

  Beth Mead
  Foto: BAPTISTE FERNANDEZ / Icon Sport
 • Ulrikke Eikeri skriver historie

  Ulrikke Eikeri og hennes australske makker Ellen Perez vant Tenerife Ladies Open. Dette er den første WTA-tittelen som deles ut til en norsk kvinne.

  WTA er det øverste nivået i kvinnetennis.

  I finalen slo Eikeri og Perez det ukrainske makkerparet Lyudmyla Kichenok og Marta Kostyuk 2-0 i sett.

  Seieren kommer kun tre måneder etter at hun nådde sin første finale i WTA.

  Cleveland Championships - Day 6
  Foto: Lauren Bacho / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal