NRK Meny
Normal

Norge hadde ikke et alternativ for snøvær

FALUN (NRK): De norske jentene gikk på skiene som var best før det begynte å snø. Det forbauser NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik.

Knut Nystad, Åge Skinstad og Trond Nystad

FULL GJENNOMGANG: Smøresjef Knut Nystad (f.v.), Åge Skinstad og herrelandslagstrener startet umiddelbart med å finne jakten på en løsning til onsdagens 15-kilometer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Dette ble en av de store bommene, konstaterer Djupvik ette at Heidi Weng ble beste norske jente på en 22.-plass i tirsdagens 10-kilometer i Falun.

Normalt skulle Norge hatt to jenter på pallen og alle fem inne blant de ti beste.

Problemene skyldtes at Norge ikke hadde forberedt noen ski som passet i snøvær, til tross for at værvarselet tilsa en overhengende fare for snø.

– Hvis det stemmer at de ikke hadde et snøalternativ, så er jeg overrasket. For det vet vi at de svenske jentene hadde. De gikk til start med ett par for nedbør og ett par for oppholdsvær, sier Djupvik.

Djupvik

TUNGT: Morten Aa Djupvik var landslagstrener da Petter Northug og resten av det norske hadde møkkaski på 15-kilometeren i Vancouver-OL i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kan ikke teste i framtid

Smøresjef Knut Nystad bekrefter at de norske jentene gikk på de skiene som ble vurdert som best ut fra tester som ble gjort før nedbøren kom.

– Det stemmer. Man har ikke noe annet valg. Vi kan ikke teste i framtid og gå tilbake til nåtid, sier Nystad til NRK.

– Kunne man ikke valgt andre ski da det begynte å snø?

– Jo, selvfølgelig, men da blir det bare gjetting. Da må man gå på det som er nest best og tredje best og håpe at det er bedre. Det er sjelden det stemmer.

Morten Aa Djupvik ser det altså annerledes.

– Ja, det var umulig å få testet på nytt. Men da må du ta en beslutning basert på tidligere erfaring, sier Djupvik.

Må stole på magefølelsen

Den tidligere landslagstreneren mener at akkurat i slike situasjoner kan det omfattende norske systemet virke mot sin hensikt.

– Jeg tror at når det skjer en værendring, så blir det norske smøreteamet for opptatt av å gjennomføre den normale testprosedyren. Når det skjer en endring, må man ta en beslutning basert på magefølelsen, sier Djupvik.

Han får støtte av Carl Henning Gran, som også er tidligere landslagstrener.

– Det er lov å ha en plan B som innbefatter en viss intuisjon. Det er mange smørere med masse erfaring i den norske smøretraileren. De har også håndtert overgangen til snøvær tidligere. Hva som egentlig skjedde, får vi nok aldri svar på, konstaterer Gran.

Tirsdag ettermiddag har det norske smøreteamet testet fiaskoskiene på nytt. Frykten er at det samme skal gjenta seg i herrenes 15-kilometer onsdag.

– Hvilke svar har dere fått?

– Det er sammensatt. Vi gikk på ski med litt for lange kontaktsoner, og så handler det litt om det manuelle. Vi må også se på produktvalgene våre, sier Knut Nystad.

Det skal sies at også gullvinner Charlotte Kalla gikk på ski som var testet før det begynte å snø, opplyser Sveriges smøresjefen Urban Nilsson til VG.

Siste nytt

 • Cramer fortsetter i Russland

  Markus Cramer fortsetter som trener for det russiske langrennslandslaget, melder nyhetsbyrået Tass. Tyskeren har signert en avtale som strekker seg til OL i 2022.

  – Han har gjort en strålende jobb, sier Jelena Välbe til Tass.

  Markus Cramer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid