NRK Meny
Normal

Norge hadde ikke et alternativ for snøvær

FALUN (NRK): De norske jentene gikk på skiene som var best før det begynte å snø. Det forbauser NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik.

Knut Nystad, Åge Skinstad og Trond Nystad

FULL GJENNOMGANG: Smøresjef Knut Nystad (f.v.), Åge Skinstad og herrelandslagstrener startet umiddelbart med å finne jakten på en løsning til onsdagens 15-kilometer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Dette ble en av de store bommene, konstaterer Djupvik ette at Heidi Weng ble beste norske jente på en 22.-plass i tirsdagens 10-kilometer i Falun.

Normalt skulle Norge hatt to jenter på pallen og alle fem inne blant de ti beste.

Problemene skyldtes at Norge ikke hadde forberedt noen ski som passet i snøvær, til tross for at værvarselet tilsa en overhengende fare for snø.

– Hvis det stemmer at de ikke hadde et snøalternativ, så er jeg overrasket. For det vet vi at de svenske jentene hadde. De gikk til start med ett par for nedbør og ett par for oppholdsvær, sier Djupvik.

Djupvik

TUNGT: Morten Aa Djupvik var landslagstrener da Petter Northug og resten av det norske hadde møkkaski på 15-kilometeren i Vancouver-OL i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kan ikke teste i framtid

Smøresjef Knut Nystad bekrefter at de norske jentene gikk på de skiene som ble vurdert som best ut fra tester som ble gjort før nedbøren kom.

– Det stemmer. Man har ikke noe annet valg. Vi kan ikke teste i framtid og gå tilbake til nåtid, sier Nystad til NRK.

– Kunne man ikke valgt andre ski da det begynte å snø?

– Jo, selvfølgelig, men da blir det bare gjetting. Da må man gå på det som er nest best og tredje best og håpe at det er bedre. Det er sjelden det stemmer.

Morten Aa Djupvik ser det altså annerledes.

– Ja, det var umulig å få testet på nytt. Men da må du ta en beslutning basert på tidligere erfaring, sier Djupvik.

Må stole på magefølelsen

Den tidligere landslagstreneren mener at akkurat i slike situasjoner kan det omfattende norske systemet virke mot sin hensikt.

– Jeg tror at når det skjer en værendring, så blir det norske smøreteamet for opptatt av å gjennomføre den normale testprosedyren. Når det skjer en endring, må man ta en beslutning basert på magefølelsen, sier Djupvik.

Han får støtte av Carl Henning Gran, som også er tidligere landslagstrener.

– Det er lov å ha en plan B som innbefatter en viss intuisjon. Det er mange smørere med masse erfaring i den norske smøretraileren. De har også håndtert overgangen til snøvær tidligere. Hva som egentlig skjedde, får vi nok aldri svar på, konstaterer Gran.

Tirsdag ettermiddag har det norske smøreteamet testet fiaskoskiene på nytt. Frykten er at det samme skal gjenta seg i herrenes 15-kilometer onsdag.

– Hvilke svar har dere fått?

– Det er sammensatt. Vi gikk på ski med litt for lange kontaktsoner, og så handler det litt om det manuelle. Vi må også se på produktvalgene våre, sier Knut Nystad.

Det skal sies at også gullvinner Charlotte Kalla gikk på ski som var testet før det begynte å snø, opplyser Sveriges smøresjefen Urban Nilsson til VG.

Siste nytt

 • VG: Northug vraka til v-cupen

  Petter Northug blir ikkje tatt ut til verdscup-opninga i langrenn i finske Ruka komande helg, melder VG.

  Fem løparar er førehandsuttekne, fem andre skal takast ut i morgon. Northug er ikkje blant desse, etter det avisa erfarer.

  Northug var småsjuk og stilte ikkje på Beitostølen i helga. Men no har meldt han seg frisk.

  Northug
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Grindheim ferdig i Vålerenga

  Vålerenga-kaptein Christian Grindheim (34) får ikke bli med Oslo-klubben videre etter sesongen. – Ingen lett avgjørelse, sier trener Ronny Deila.

  Grindheim har spilt over 250 kamper for Vålerenga i løpet av to perioder (2005-07 og 2013-17). Kontrakten hans går ut etter årets sesong.

  Christian Grindheim
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Grand held plassen

  Grand Bodø held plassen i Toppserien, og Urædd må spele i 1. divisjon også neste år. Det er klart etter at Grand vann 3-0 heime i Bodø i dag. Maiken Bakke scora to og Sara Kristine eggesvik eitt.

  Grand vann samanlagt 7-0.

Sendeplan

Kl. Program Kanal