Hopp til innhold

Norge hadde ikke et alternativ for snøvær

FALUN (NRK): De norske jentene gikk på skiene som var best før det begynte å snø. Det forbauser NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik.

Knut Nystad, Åge Skinstad og Trond Nystad

FULL GJENNOMGANG: Smøresjef Knut Nystad (f.v.), Åge Skinstad og herrelandslagstrener startet umiddelbart med å finne jakten på en løsning til onsdagens 15-kilometer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Dette ble en av de store bommene, konstaterer Djupvik ette at Heidi Weng ble beste norske jente på en 22.-plass i tirsdagens 10-kilometer i Falun.

Normalt skulle Norge hatt to jenter på pallen og alle fem inne blant de ti beste.

Problemene skyldtes at Norge ikke hadde forberedt noen ski som passet i snøvær, til tross for at værvarselet tilsa en overhengende fare for snø.

– Hvis det stemmer at de ikke hadde et snøalternativ, så er jeg overrasket. For det vet vi at de svenske jentene hadde. De gikk til start med ett par for nedbør og ett par for oppholdsvær, sier Djupvik.

Djupvik

TUNGT: Morten Aa Djupvik var landslagstrener da Petter Northug og resten av det norske hadde møkkaski på 15-kilometeren i Vancouver-OL i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kan ikke teste i framtid

Smøresjef Knut Nystad bekrefter at de norske jentene gikk på de skiene som ble vurdert som best ut fra tester som ble gjort før nedbøren kom.

– Det stemmer. Man har ikke noe annet valg. Vi kan ikke teste i framtid og gå tilbake til nåtid, sier Nystad til NRK.

– Kunne man ikke valgt andre ski da det begynte å snø?

– Jo, selvfølgelig, men da blir det bare gjetting. Da må man gå på det som er nest best og tredje best og håpe at det er bedre. Det er sjelden det stemmer.

Morten Aa Djupvik ser det altså annerledes.

– Ja, det var umulig å få testet på nytt. Men da må du ta en beslutning basert på tidligere erfaring, sier Djupvik.

Må stole på magefølelsen

Den tidligere landslagstreneren mener at akkurat i slike situasjoner kan det omfattende norske systemet virke mot sin hensikt.

– Jeg tror at når det skjer en værendring, så blir det norske smøreteamet for opptatt av å gjennomføre den normale testprosedyren. Når det skjer en endring, må man ta en beslutning basert på magefølelsen, sier Djupvik.

Han får støtte av Carl Henning Gran, som også er tidligere landslagstrener.

– Det er lov å ha en plan B som innbefatter en viss intuisjon. Det er mange smørere med masse erfaring i den norske smøretraileren. De har også håndtert overgangen til snøvær tidligere. Hva som egentlig skjedde, får vi nok aldri svar på, konstaterer Gran.

Tirsdag ettermiddag har det norske smøreteamet testet fiaskoskiene på nytt. Frykten er at det samme skal gjenta seg i herrenes 15-kilometer onsdag.

– Hvilke svar har dere fått?

– Det er sammensatt. Vi gikk på ski med litt for lange kontaktsoner, og så handler det litt om det manuelle. Vi må også se på produktvalgene våre, sier Knut Nystad.

Det skal sies at også gullvinner Charlotte Kalla gikk på ski som var testet før det begynte å snø, opplyser Sveriges smøresjefen Urban Nilsson til VG.

Siste nytt

 • Nordmann tok VM-gull i fjelløp

  Vestlendingen Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

  På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

  Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

  Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NTB)

  Stian Hovind Angermund
  Foto: Norsk Friidrett
 • Granerud dropper sommer-EM

  Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

  – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

  Norge stiller med åtte utøvere.

  Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

  Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

  Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

  Halvor Granerud
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • Bekreftet: Mac Allister til Liverpool

  Alexis Mac Allister melder overgang fra Brighton til Liverpool. Det bekrefter Liverpool i en pressemelding.

  Overgangssummen er ikke offentlig, men det har vært rapportert at klubben må ut med omlag 35 millioner pund for argentineren.

  Mac Allister var en del av landslaget som vant VM i Qatar i vinter.

  Mac Allister debuterte for Brighton i mars 2020. Han gjorde 20 mål på 112 kamper i løpet av sin tid på den engelske sørkysten. (NRK/NTB)

  xUTndmcSVn8
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste