Hopp til innhold

Norge felt av kjempetabbe: – Det skal ikke skje

Norges fotballkvinner ble tidvis hardt presset av vertsnasjon Portugal i Algarve Cup og tapte 2-0 i første kamp av turneringen.

Algarve Football Cup - Norway v Portugal

Portugals Tatiana Pinto setter 1-0 mot Norge etter en forsvarstabbe i egne rekker.

Foto: PEDRO NUNES / Reuters

– Det er en dårlig landskamp. Svakt, rotete og uryddig. Ingen gode avstander, lite offensivt og det er nesten ingenting som flyter, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Portugal er rangert som nummer 29 på FIFA-rankingen, mens Norge er nummer tolv. Norges landslagssjef Martin Sjögren er enig med NRKs ekspert.

– Ja, det var en uryddig kamp og en kamp som svinger veldig. Det er kanskje ikke en fordel for oss, sier Sjögren til NRK.

Carl-Erik Torp

BEKYMRET: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp var ikke spesielt imponert av det han så mot Portugal.

Foto: NRK

Chelsea-spiller Guro Reiten er ikke bekymret over resultatet mot Portugal som skal være et lag Norge bør slå.

– Det er lenge siden vi har sett hverandre. Vi vet at det tar tid å få det til å funke sammen i lag, sier Reiten til NRK.

– Enorm tabbe

Norge stilte med flere sentrale spillere til første kamp i Algarve Cup mot Portugal. Blant dem var Maria Thorisdottir, Ingrid Syrstad Engen og Guro Reiten. Førstnevnte var uheldig på Portugals ledermål.

– Det er en enorm tabbe. Det er ikke bra i det hele tatt og skal ikke skje, sier Torp.

Scoringen kom etter kluss i den norske forsvarsrekken. Portugals høyreback Amado slo inn fra sin side og Maria Thorisdottir fikk problemer med å klarere.

Algarve Football Cup - Norway v Portugal

UHELDIG: Maria Thorisdottir.

Foto: PEDRO NUNES / Reuters

En slurvete klarering av midtstopperen ble det, og ballen landet i beina til Tatiana Pinto. Hun takket og bukket før hun smalt kula i nettmaskene fra tolv meter.

– Det er en dobbeltfeil fra vår side. Først et balltap deretter et innlegg hvor Maria ikke får treff i klareringen, sier Sjögren.

Allerede etter ett minutt startet det portugisiske presset da Sporting-spiller Diana Silva fikk en stor mulighet. Hun ble spilt alene gjennom mot Norges keeper Aurora Mikalsen, men avslutningen fra vingen gikk derimot langt over mål.

Portugiserne fortsatte presset i Algarve. Francisca Nazareth fikk ballen servert fra 13 meter, men også hun avsluttet utenfor stengene.

Football, Algarve Cup 2022, Portugal - Norway

FIKK EN STOR SJANSE: Celin Bizet.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Bizet nære utlikning

Det var en svak norsk førsteomgang og kveldens rødkledde slet med å skape de store sjansene.

Men 20 minutter før slutt fikk Celin Bizet Norges til da største mulighet i kampen. Først var PSG-spilleren litt heldig da hun mottok en dårlig klarering fra Portugal.

Deretter gjorde hun klar skuddfoten og smalt til, men avslutningen gikk rett på keeper som reddet enkelt.

Portugal Algarve Cup Soccer

Guro Reiten erkjenner at de ikke fortjente noe fra kampen mot Portugal.

Foto: Joao Matos / AP

Like før slutt fikk Guro Reiten muligheten fra 13 meter, men skuddet hennes gikk over mål.

– Vi skaper jo lite grann og brude helt klart scoret mål. Jeg burde scoret mål selv. Vi fortjener ikke å vinne uansett, sier Reiten.

På motsatt banehalvdel ble Portugals Mendes sendt alene gjennom fire minutter før slutt, og lobbet ballen elegant over Mikalsen.

Algarve Football Cup - Norway v Portugal

SCORET: Carolina Mendes sto for kampens siste scoring med en lekker lobb.

Foto: PEDRO NUNES / Reuters

– Har en jobb å gjøre

Sist gang Norge var i aksjon var i starten av desember i fjor. Da spilte de borte mot Armenia og vant hele 10-0.

Algarve Cup er Norges første samling i 2022 med sommerens EM i England som høydepunkt. Søndag møter fotballkvinnene Italia.

– Man har en jobb å gjøre sånn sett. Portugal er jo en nasjon som er på vei opp og det skjer veldig mye i Portugal.

– Men at de fremstår bedre kollektivt og strukturert er ikke et godt tegn, sier Torp.

Plasseringskampene spilles 23. februar. Der møtes nummer én og to i en finale.

Algarve Cup har blitt arrangert i Portugal siden 1994. Fjorårets turnering ble avlyst grunnet korona.

Football, Algarve Cup 2022, Portugal - Norway

Etter kampen var det en samlet gjeng som diskuterte hva som gikk galt. Nå venter Italia på søndag.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal