NRK Meny
Normal

Norge er klar for VM i håndball

De norske håndballherrene er klar for VM i Sverige neste år etter 21-24 borte mot Litauen søndag.

Håvard Tvedten under VM-kvalifiseringskampen i handball mellom Norge og Litauen i Stavanger.

Håvard Tvedten under VM-kvalifiseringskampen i handball mellom Norge og Litauen i Stavanger.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Søndag sikret Hedins menn en plass i VM i Sverige neste år etter seier 24-21 borte mot Litauen og 51-40 sammenlagt. Men svensken gjør muligens klokt i å ikke uttale noen konkret målsetting om semifinaleplass eller medaljer i hjemlandet. I alle fall ikke før man har sett VM-trekningen som foretas 9. juli. VM-arrangeres 13.-30. januar.

– Vi får se hvordan trekningen blir. Potensialet i laget er stort og vi har vist før at vi kan komme oss videre til sluttspillet, sa Hedin til NTB.

Fra før er 7.-plassen i 2005 det beste Norge har prestert i VM, mens 6-plassen i EM på hjemmebane er det beste i europeisk sammenheng.

Tidligere har bredden i den norske spillerstallen vært den største svakheten for Norge målt opp mot de beste lagene. Derfor har Hedin og de øvrige i landslagsledelsen satset bevisst på å ta med unge spillere på landslagssamlinger og gi dem topp matching. Spilletiden i kamper har imidlertid vært begrenset for unggutta.

– Har alle muligheter

Søndag fikk flere fra den yngre garden vise seg fram da VM-billetten var sikret. Blant dem var landslagsdebutanten Eivind Tangen fra Fyllingen. 17-åringen er tidenes yngste herrespiller på A-landslaget.

– Det var litt kjedelig at jeg ikke fikk ballen i mål, men det kommer nok flere muligheter senere til å klare det, sa venstrehendte Tangen til TV 2.

I tillegg til Tangen har også storskyttere som Christoffer Rambo (20) og Espen Lie Hansen (21) figurert på landslagssamlinger de siste par årene. Rambo er nå klar for Håvard Tvedtens spanske klubb Valladolid, mens Lie Hansen har fått henvendelser fra den tyske storklubben Flensburg-Handewitt.

– Det er ikke umulig at noen av de kan unge få mer sentrale roller i laget allerede i VM. Om de jobber 100 prosent for å utvikle seg og presterer godt i sine klubber har de alle muligheter, mener Hedin.

Svak åpning

Søndag slet de norske gutta innledningsvis og lå under 0-4 etter å ha bommet på de ni første avslutningene. Håvard Tvedten scoret det første norske målet så sent som etter 11 minutters spill.

– Jeg ble litt smånervøs etter den svake åpningen. Men vi bommet på 14 forsøk i førsteomgangen og visste at det ikke kunne fortsette hele kampen. Selv om det gikk trått var det viktige å ikke være bak etter 60 minutter, sa Hedin til TV 2.

Anført av kantspiller Tvedten tok Norge seg sammen og hentet inn Litauens ledelse. Tvedten ble han norsk toppscorer med åtte mål.
Bjarte Myrhol sendte Norge i føringen for første gang da 20 minutter var spilt tok (7-6). Ved pause sto det 10-9 til Norge.

Litauen tok tilbake ledelsen i begynnelsen av annenomgangen, men Norges VM-billett var aldri truet

Russland ute

Det er spilt flere kvalifiseringskamper i helgen. I går tapte tidligere verdensmester Russland for Romania.

Nederland – Østerrike 34-28 (sammenlagt 49-59) (i Emmen)
Russland – Romania 32-37 (sammenlagt 60-61) (i Tsjekhov),
Tsjekkia – Serbia 25-22 (sammenlagt 48-49 (i Plzen).
Spania – Portugal 33-25 (sammenlagt 60-51).

VM-arrangeres i Sverige 13.-30. januar. Frankrike (tittelforsvarer), Sverige (vertsnasjon), Kroatia, Island og Polen forhåndskvalifisert.

Siste nytt

 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn, team-sprint
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo