Norge er klar for VM i håndball

De norske håndballherrene er klar for VM i Sverige neste år etter 21-24 borte mot Litauen søndag.

Håvard Tvedten under VM-kvalifiseringskampen i handball mellom Norge og Litauen i Stavanger.

Håvard Tvedten under VM-kvalifiseringskampen i handball mellom Norge og Litauen i Stavanger.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Søndag sikret Hedins menn en plass i VM i Sverige neste år etter seier 24-21 borte mot Litauen og 51-40 sammenlagt. Men svensken gjør muligens klokt i å ikke uttale noen konkret målsetting om semifinaleplass eller medaljer i hjemlandet. I alle fall ikke før man har sett VM-trekningen som foretas 9. juli. VM-arrangeres 13.-30. januar.

– Vi får se hvordan trekningen blir. Potensialet i laget er stort og vi har vist før at vi kan komme oss videre til sluttspillet, sa Hedin til NTB.

Fra før er 7.-plassen i 2005 det beste Norge har prestert i VM, mens 6-plassen i EM på hjemmebane er det beste i europeisk sammenheng.

Tidligere har bredden i den norske spillerstallen vært den største svakheten for Norge målt opp mot de beste lagene. Derfor har Hedin og de øvrige i landslagsledelsen satset bevisst på å ta med unge spillere på landslagssamlinger og gi dem topp matching. Spilletiden i kamper har imidlertid vært begrenset for unggutta.

– Har alle muligheter

Søndag fikk flere fra den yngre garden vise seg fram da VM-billetten var sikret. Blant dem var landslagsdebutanten Eivind Tangen fra Fyllingen. 17-åringen er tidenes yngste herrespiller på A-landslaget.

– Det var litt kjedelig at jeg ikke fikk ballen i mål, men det kommer nok flere muligheter senere til å klare det, sa venstrehendte Tangen til TV 2.

I tillegg til Tangen har også storskyttere som Christoffer Rambo (20) og Espen Lie Hansen (21) figurert på landslagssamlinger de siste par årene. Rambo er nå klar for Håvard Tvedtens spanske klubb Valladolid, mens Lie Hansen har fått henvendelser fra den tyske storklubben Flensburg-Handewitt.

– Det er ikke umulig at noen av de kan unge få mer sentrale roller i laget allerede i VM. Om de jobber 100 prosent for å utvikle seg og presterer godt i sine klubber har de alle muligheter, mener Hedin.

Svak åpning

Søndag slet de norske gutta innledningsvis og lå under 0-4 etter å ha bommet på de ni første avslutningene. Håvard Tvedten scoret det første norske målet så sent som etter 11 minutters spill.

– Jeg ble litt smånervøs etter den svake åpningen. Men vi bommet på 14 forsøk i førsteomgangen og visste at det ikke kunne fortsette hele kampen. Selv om det gikk trått var det viktige å ikke være bak etter 60 minutter, sa Hedin til TV 2.

Anført av kantspiller Tvedten tok Norge seg sammen og hentet inn Litauens ledelse. Tvedten ble han norsk toppscorer med åtte mål.
Bjarte Myrhol sendte Norge i føringen for første gang da 20 minutter var spilt tok (7-6). Ved pause sto det 10-9 til Norge.

Litauen tok tilbake ledelsen i begynnelsen av annenomgangen, men Norges VM-billett var aldri truet

Russland ute

Det er spilt flere kvalifiseringskamper i helgen. I går tapte tidligere verdensmester Russland for Romania.

Nederland – Østerrike 34-28 (sammenlagt 49-59) (i Emmen)
Russland – Romania 32-37 (sammenlagt 60-61) (i Tsjekhov),
Tsjekkia – Serbia 25-22 (sammenlagt 48-49 (i Plzen).
Spania – Portugal 33-25 (sammenlagt 60-51).

VM-arrangeres i Sverige 13.-30. januar. Frankrike (tittelforsvarer), Sverige (vertsnasjon), Kroatia, Island og Polen forhåndskvalifisert.

Siste nytt

 • Pangstart for Fati og Barcelona

  17-åringen Ansu Fati dominerte mot Villarreal med to mål og skaffet straffe da Barcelona vant 4-0 i sin serieåpning.

  Allerede i løpet av kampens 20 første minutter hadde Fati blitt tomålsscorer og gitt Barcelona en pangåpning på La Liga-sesongen.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Glimt vant tross straffebom og rødt

  Bodø/Glimt fortsetter ufortrødent videre. Mot Vålerenga ble det ny seier og ledelsen i ligaen er nå på hele 18 poeng.

  Glimt ledet 2-0 til pause etter mål av Kasper Junker og Philip Zinckernagel. Etter pause var Glimt svakere. Jens Petter Hauge bommet på straffe og Marius Lode ble utvist, men Vålerenga klarte ikke utnytte overtallet.

  Bodø/glimt vålerenga 27. september 2020
  Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
 • Markus Henriksen klar for Rosenborg

  Markus Henriksen er tilbake i Rosenborg-drakt for første gang siden 2012. 28-åringen har skrevet under på en kontrakt ut 2024, melder RBK.

  Trønderen vender tilbake til moderklubben etter å ha vært klubbløs siden kontrakten med Hull gikk ut denne sommeren.

  Markus Henriksen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal