NRK Meny
Normal

Norge er klar for VM i håndball

De norske håndballherrene er klar for VM i Sverige neste år etter 21-24 borte mot Litauen søndag.

Håvard Tvedten under VM-kvalifiseringskampen i handball mellom Norge og Litauen i Stavanger.

Håvard Tvedten under VM-kvalifiseringskampen i handball mellom Norge og Litauen i Stavanger.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Søndag sikret Hedins menn en plass i VM i Sverige neste år etter seier 24-21 borte mot Litauen og 51-40 sammenlagt. Men svensken gjør muligens klokt i å ikke uttale noen konkret målsetting om semifinaleplass eller medaljer i hjemlandet. I alle fall ikke før man har sett VM-trekningen som foretas 9. juli. VM-arrangeres 13.-30. januar.

– Vi får se hvordan trekningen blir. Potensialet i laget er stort og vi har vist før at vi kan komme oss videre til sluttspillet, sa Hedin til NTB.

Fra før er 7.-plassen i 2005 det beste Norge har prestert i VM, mens 6-plassen i EM på hjemmebane er det beste i europeisk sammenheng.

Tidligere har bredden i den norske spillerstallen vært den største svakheten for Norge målt opp mot de beste lagene. Derfor har Hedin og de øvrige i landslagsledelsen satset bevisst på å ta med unge spillere på landslagssamlinger og gi dem topp matching. Spilletiden i kamper har imidlertid vært begrenset for unggutta.

– Har alle muligheter

Søndag fikk flere fra den yngre garden vise seg fram da VM-billetten var sikret. Blant dem var landslagsdebutanten Eivind Tangen fra Fyllingen. 17-åringen er tidenes yngste herrespiller på A-landslaget.

– Det var litt kjedelig at jeg ikke fikk ballen i mål, men det kommer nok flere muligheter senere til å klare det, sa venstrehendte Tangen til TV 2.

I tillegg til Tangen har også storskyttere som Christoffer Rambo (20) og Espen Lie Hansen (21) figurert på landslagssamlinger de siste par årene. Rambo er nå klar for Håvard Tvedtens spanske klubb Valladolid, mens Lie Hansen har fått henvendelser fra den tyske storklubben Flensburg-Handewitt.

– Det er ikke umulig at noen av de kan unge få mer sentrale roller i laget allerede i VM. Om de jobber 100 prosent for å utvikle seg og presterer godt i sine klubber har de alle muligheter, mener Hedin.

Svak åpning

Søndag slet de norske gutta innledningsvis og lå under 0-4 etter å ha bommet på de ni første avslutningene. Håvard Tvedten scoret det første norske målet så sent som etter 11 minutters spill.

– Jeg ble litt smånervøs etter den svake åpningen. Men vi bommet på 14 forsøk i førsteomgangen og visste at det ikke kunne fortsette hele kampen. Selv om det gikk trått var det viktige å ikke være bak etter 60 minutter, sa Hedin til TV 2.

Anført av kantspiller Tvedten tok Norge seg sammen og hentet inn Litauens ledelse. Tvedten ble han norsk toppscorer med åtte mål.
Bjarte Myrhol sendte Norge i føringen for første gang da 20 minutter var spilt tok (7-6). Ved pause sto det 10-9 til Norge.

Litauen tok tilbake ledelsen i begynnelsen av annenomgangen, men Norges VM-billett var aldri truet

Russland ute

Det er spilt flere kvalifiseringskamper i helgen. I går tapte tidligere verdensmester Russland for Romania.

Nederland – Østerrike 34-28 (sammenlagt 49-59) (i Emmen)
Russland – Romania 32-37 (sammenlagt 60-61) (i Tsjekhov),
Tsjekkia – Serbia 25-22 (sammenlagt 48-49 (i Plzen).
Spania – Portugal 33-25 (sammenlagt 60-51).

VM-arrangeres i Sverige 13.-30. januar. Frankrike (tittelforsvarer), Sverige (vertsnasjon), Kroatia, Island og Polen forhåndskvalifisert.

Siste nytt

 • Klar for Tour de France-lag

  Anders Skaarseth skal sykle for det franske profflaget Cofidis fra 1. august. Det har TV 2 fått bekreftet av en rekke kilder tett på 23-åringen. – Det er en spennende mulighet for Anders, sier sykkelsjefen i Uno-x, Jens Haugland til TV 2.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Raw Air-deltakelse fremdeles uklart

  Det er fortsatt usikkert om hoppjentene får delta i Raw Air til vinteren. OL-vinner Maren Lundby håper Norges Skiforbund får inn nok penger til å ta med hoppjentene. – For oss som legger sjela vår i denne idretten, vil det bety svært mye, sier hun.

  Hopp landslagene menn og kvinner i VM-sesongen blir offentliggjort.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NRK sender X Games

  X Games i Minneapolis starter i natt, med menn skateboard kvalifisering klokken 02.00 norsk tid. Alt fra skateboard, BMX og motorcross i X Games kan du se på NRK.no.

  Norske Hermann Stene skal i aksjon i menn skateboard street kvalifisering fredag. Det kan du se på NRK 3 fra klokken 21.45.

  X Games Oslo 2018: Street skate
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering