Hopp til innhold

Norge bommet på fristen – søkte om VM for sent

Norge ønsker seg et nytt VM i skiskyting, men rakk ikke å søke før fristen for mesterskapet 2025 gikk ut. Både skuffende og litt flaut, mener utøverne.

FdoePdLPHNE

FOLKEFEST: Emil Hegle Svendsen ble tatt imot med jubelbrøl da han gikk Norge inn til stafettgull under VM i 2016.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

I 2016 var det folkefest i Oslo da det ble arrangert skiskytter-VM i Holmenkollen. Den suksessen ønsker Norges Skiskytterforbund (NSSF) å gjenta.

– Vi søkte nå for å vise interesse for at vi er klare for å arrangere et nytt VM. Så vi sendte en søknad for 2025, men den kom for sent inn, så vi ble ikke med i denne runden, sier skiskytterpresident Arne Horten til NRK.

Fristen for å melde sin interesse var allerede 1. april i år. To måneder senere var selve søknadsfristen. Saken ble tatt opp på et styremøte hos Det internasjonale skiskytterforbundet tidligere i år, men i protokollen står det at Norge fikk avslag grunnet forsinket søknad.

VM uten Bø?

VM-valget stod i stedet mellom Minsk i Hviterussland og sveitsiske Lenzerheide.

– Det er litt synd hvis en sånn tabbe ødelegger for et VM, slår Vetle Sjåstad Christensen fast.

– Det må være litt flaut og litt kjipt å misforstå den fristen. Det blir som å møte opp på Beito, og så er det sesongåpning på Sjusjøen, sier Erlend Bjøntegaard (30).

Johannes Thingnes Bø har allerede planlagt å gi seg etter OL i Italia i 2026.

– Det er skuffende, sier han om at Norge ikke rakk fristen for 2025.

– Holmenkollen er det råeste jeg har vært med på. Medaljeseremonien i Spikersuppa der det var folk helt bak til Stortinget er jo utenkelig i de tidene vi er i nå, men for et jubelbrus vi hadde da, legger 27-åringen til.

 • Se verdenscupstarten i skiskyting fra Kontiolahti på NRK 1 lørdag og søndag.
lM9JOeDPHTg

SUKSESS: Det norske stafettlaget feiret og ble feiret i Oslo sentrum.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det kan være stor forskjell på et VM med og uten Thingnes Bø, mener NRKs ekspert.

– Det er jo litt merkelig at man ikke har kontroll på fristene for de ulike VM-ene. Nå er det mulig de mister sin, per dags dato, største stjerne, noe som er utrolig viktig med tanke på interesse og publikum for et VM på hjemmebane, påpeker Ola Lunde.

Søker senere

Skiskytterpresidenten mener dog at de ikke gjorde en tabbe, og nå har de i stedet søkt for 2027 eller -28.

– Vi glapp på den kvalifiserende runden, så det var beklagelig. Vi hadde nok hatt store muligheter til å få det i 2025, men vi følte det var litt for tidlig. 2027 er et bedre tidspunkt, så sånn sett er det greit egentlig, mener Horten.

Trondheim har allerede fått tildelt VM i nordiske grener vinteren 2025. Det er en av grunnene til at Skiskytterforbundet nå mener to år senere er bedre for dem.

– Det har ikke vært noen diskusjon internt i forbundene på dette. Vi var i sterk tvil på om vi skulle søke, så derfor var vi vel ikke flinke nok til å studere datoene. Hadde vi vært veldig ivrige, så hadde vi nok studert det bedre, forklarer Horten.

Kan gi motivasjon

De fleste norske skiskyttere omtaler et mesterskap på hjemmebane som et høydepunkt i karrieren, eller noe de drømmer om å oppleve.

mGnwZdyktEY

UTÅLMODIG: Ingrid Tandrevold (24) rekker sannsynligvis å få med seg et VM i 2027.

Foto: Berit Roald / NTB

– Jo før jo bedre tenker jeg, for jeg er jo av den utålmodige sorten, sier Ingrid Tandrevold (30 år i 2027).

– Kanskje det er positivt for noen av oss at det blir etter OL, så vi får litt mer motivasjon til å satse et par år til, sier Sjåstad Christiansen, som vil være 34 år i 2027.

– Hvis ikke kroppen har forfalt innen det så skal du ikke se bort ifra at det er den ultimate avslutningen på karrieren, fortsetter han.

– Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve et VM på hjemmebane, kult. Det er noe helt spesielt føler jeg. Jeg var tilskuer i 2016 og det er en spesiell atmosfære, forteller Johannes Dale (23).

Siste nytt

 • VG: Norges Skiforbund dropper FIS-møte grunnet russisk deltagelse

  Det skriver VG.

  Torbjørn Broks Pettersen, som representerer Norges Skiforbund i en av flere ulike langrennskomiteer i FIS, forteller om beskjeden til avisen.

  – Jeg var på vei til toget nå snart, men nå holder jeg meg hjemme. Den norske delegasjonen står over har jeg nettopp fått beskjed om. Det er vanskelig å sitte i møte med russere nå, sier Broks Pettersen.

  I møte, som er i Sveits, har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) invitert russiske representanter.

  Totalt skulle i underkant av 30 norske deltakere ha deltatt i Sveits.

  – Jeg tenker det er på høy tid. Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

  – Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

  FIS Council skal ta stilling til russisk og belarussisk deltagelse først 22. oktober.

  «Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene», skriver medieavdelingen i Det internasjonale skiforbundet til VG.

  Sesongåpning langrenn - Beitostølen - Beitosprinten 2021
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Russiske utøvere skal ha blitt innkalt til hæren

  Ifølge presidenten i det russiske sykkelforbundet Vjatsjeslav Jekimov, er tre utøvere og én trener fra det russiske sykkellandslaget innkalt til militæret. Det melder Match TV.

  Den russiske TV-profilen og kommentatoren Dmitrij Gubernijev har også skrevet på Telegram at det skal gjelde skiskytterne, men ingen har gått ut med navn. Til den statlige nyhetstjenesten RIA Novosti hevder han at skiskyttere med VM-medalje er innkalt.

  Rådgiver i idrettsministeriet i Russland Anna Bogalij sier at de jobber for at utøverne skal slippe.

 • Klæbo har inngått ny storavtale

  Johannes Høsflot Klæbo har signert en privat sponsoravtale med klesprodusenten Craft og vedgår at den er en av hans aller største. Avtalen, som bekreftes i en pressemelding onsdag, strekker seg fram til etter VM i Trondheim i 2025.

  Fra før har Norges Skiforbund allerede en avtale med samme leverandør av sports- og fritidstøy. Landslagene i langrenn, skiskyting og kombinert har alle valgt Craft som sin leverandør av tøy.

  Klæbo vil ikke si noe om det økonomiske for hans egen del.

  – Jeg ønsker ikke å gå i detaljer på avtalens størrelse. Men jeg kan si såpass at det er en av mine største og viktigste sponsoravtaler, sier langrennsstjernen.

  Verdenscup langrenn Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste