Hopp til innhold

Norge bommet på fristen – søkte om VM for sent

Norge ønsker seg et nytt VM i skiskyting, men rakk ikke å søke før fristen for mesterskapet 2025 gikk ut. Både skuffende og litt flaut, mener utøverne.

FdoePdLPHNE

FOLKEFEST: Emil Hegle Svendsen ble tatt imot med jubelbrøl da han gikk Norge inn til stafettgull under VM i 2016.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

I 2016 var det folkefest i Oslo da det ble arrangert skiskytter-VM i Holmenkollen. Den suksessen ønsker Norges Skiskytterforbund (NSSF) å gjenta.

– Vi søkte nå for å vise interesse for at vi er klare for å arrangere et nytt VM. Så vi sendte en søknad for 2025, men den kom for sent inn, så vi ble ikke med i denne runden, sier skiskytterpresident Arne Horten til NRK.

Fristen for å melde sin interesse var allerede 1. april i år. To måneder senere var selve søknadsfristen. Saken ble tatt opp på et styremøte hos Det internasjonale skiskytterforbundet tidligere i år, men i protokollen står det at Norge fikk avslag grunnet forsinket søknad.

VM uten Bø?

VM-valget stod i stedet mellom Minsk i Hviterussland og sveitsiske Lenzerheide.

– Det er litt synd hvis en sånn tabbe ødelegger for et VM, slår Vetle Sjåstad Christensen fast.

– Det må være litt flaut og litt kjipt å misforstå den fristen. Det blir som å møte opp på Beito, og så er det sesongåpning på Sjusjøen, sier Erlend Bjøntegaard (30).

Johannes Thingnes Bø har allerede planlagt å gi seg etter OL i Italia i 2026.

– Det er skuffende, sier han om at Norge ikke rakk fristen for 2025.

– Holmenkollen er det råeste jeg har vært med på. Medaljeseremonien i Spikersuppa der det var folk helt bak til Stortinget er jo utenkelig i de tidene vi er i nå, men for et jubelbrus vi hadde da, legger 27-åringen til.

  • Se verdenscupstarten i skiskyting fra Kontiolahti på NRK 1 lørdag og søndag.
lM9JOeDPHTg

SUKSESS: Det norske stafettlaget feiret og ble feiret i Oslo sentrum.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det kan være stor forskjell på et VM med og uten Thingnes Bø, mener NRKs ekspert.

– Det er jo litt merkelig at man ikke har kontroll på fristene for de ulike VM-ene. Nå er det mulig de mister sin, per dags dato, største stjerne, noe som er utrolig viktig med tanke på interesse og publikum for et VM på hjemmebane, påpeker Ola Lunde.

Søker senere

Skiskytterpresidenten mener dog at de ikke gjorde en tabbe, og nå har de i stedet søkt for 2027 eller -28.

– Vi glapp på den kvalifiserende runden, så det var beklagelig. Vi hadde nok hatt store muligheter til å få det i 2025, men vi følte det var litt for tidlig. 2027 er et bedre tidspunkt, så sånn sett er det greit egentlig, mener Horten.

Trondheim har allerede fått tildelt VM i nordiske grener vinteren 2025. Det er en av grunnene til at Skiskytterforbundet nå mener to år senere er bedre for dem.

– Det har ikke vært noen diskusjon internt i forbundene på dette. Vi var i sterk tvil på om vi skulle søke, så derfor var vi vel ikke flinke nok til å studere datoene. Hadde vi vært veldig ivrige, så hadde vi nok studert det bedre, forklarer Horten.

Kan gi motivasjon

De fleste norske skiskyttere omtaler et mesterskap på hjemmebane som et høydepunkt i karrieren, eller noe de drømmer om å oppleve.

mGnwZdyktEY

UTÅLMODIG: Ingrid Tandrevold (24) rekker sannsynligvis å få med seg et VM i 2027.

Foto: Berit Roald / NTB

– Jo før jo bedre tenker jeg, for jeg er jo av den utålmodige sorten, sier Ingrid Tandrevold (30 år i 2027).

– Kanskje det er positivt for noen av oss at det blir etter OL, så vi får litt mer motivasjon til å satse et par år til, sier Sjåstad Christiansen, som vil være 34 år i 2027.

– Hvis ikke kroppen har forfalt innen det så skal du ikke se bort ifra at det er den ultimate avslutningen på karrieren, fortsetter han.

– Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve et VM på hjemmebane, kult. Det er noe helt spesielt føler jeg. Jeg var tilskuer i 2016 og det er en spesiell atmosfære, forteller Johannes Dale (23).

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal