Norge ba FIS gjøre endringer etter Svindal-skade

Christian Mitter har gitt klar beskjed om hva som bør endres før neste fartsrenn. Og FIS tar grep umiddelbart.

Aksel Lund Svindal ble enda et offer for den farlige venstresvingen i Kitzbühel. Nordmannen kom seg heldigvis på beina og vinket til publikum.

Mitter
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Da Henrik Kristoffersen sto på pallen og jublet for sin historiske seier i Schladming, var landslagstrener Mitter opptatt av noe helt annet enn premieseremonien.

Treneren hadde nemlig en lang diskusjon med FIS' renndirektør Markus Waldner. Det var første gang de to snakket sammen etter Aksel Lund Svindals skrekkfall.

– Det handlet om Kitzbühel. Jeg sa hva jeg mente om rennet og fallene, forteller Mitter til NRK.

Savnet prepareringsmaskin

Svindals skade blir stående som en solid ripe i en ellers eventyrlig alpinsesong. Etter det dramatiske Kitzbühel-rennet har flere stilt spørsmål ved utøvernes sikkerhet.

Mitter understreker at det var forsvarlig å kjøre til tross for at det var flatt lys og dårlig sikt. Hvis ikke ville han selv stoppet løperne.

Samtidig er han klar på at det kan gjøres flere justeringer slik at alpinistene slipper å kjøre «helt på grensa».

I dagens utfor ble det tre stygge fall i samme sving.

SE VIDEO: Mange fikk problemer i Hausbergkanten.

– I slike soner (Hausbergkanten) er det egentlig bare én retning, og det er mot nettet. Der burde man lage det litt roligere slik at man har større marginer når lyset blir dårligere eller hastigheten større, sier Mitter.

– De (FIS) prøvde å preparere alt slik at det skulle bli roligere. Men det gikk ikke, fordi Hausbergkanten ble veldig sent ferdig. Men jeg sa det til ham: «Gå inn med en prepareringsmaskin slik at det ikke oppstår en uventet bølge», sier landslagstreneren.

Han mener det var unødvendig å ha en kompresjon etter Hausbergkanten. Denne kompresjonen ble ekstra utfordrende fordi den blå markeringen i løypa ble nærmest usynlig utover i rennet.

Stenger deler av løypene

Samtidig mener landslagstreneren at FIS bør begrense tilgjengeligheten i de mest krevende delene av løypene. Både for å hindre endringer i terrenget og beskytte linjene.

Nå gir renndirektør Waldner servicemenn, media og trenere klare restriksjoner allerede i Garmisch-Partenkirchen til helgen.

– Når vi har så mye bevegelse i løypa med treninger og besiktigelser, skaper det bølger i terrenget hvor vi ikke har planlagt det, sier Waldner til NRK.

Han forklarer at det blir «helt nødvendig» å beskytte deler av løypene når det er så mildt. Samtidig vil FIS teste nye markeringsfarger for å skape større kontraster i terrenget.

Nå tester FIS både lysegrønt og lilla i Garmisch-Partenkirchen.

– Han (Mitter) har helt rett i at det blir kjørt helt på grensa, men det var samtidig forsvarlig å kjøre. Aksel kjørte helt på linja for å vinne, men det er forskjellige linjer etter hvor mye du vil risikere, sier Waldner.

PS! Kjetil Jansrud var nest raskest på torsdagens trening, mens Aleksander Aamodt Kilde var nummer tre. Bestemann Hannes Reichelt kan bli diskvalifisert, ifølge FIS.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen og So like langt

  Magnus Carlsen og Wesley So spilte 2-2 i den første finaleduellen i Champion Chess Tour søndag. Finalen avgjøres mandag.

  Det ble uavgjort uten at noen av partiene gikk til remis. Carlsen vant sine to partier med hvite brikker, og det samme gjorde So. (NTB)

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Stygg hodeskade i Premier League

  Arsenal røk på et nytt tap i Premier League søndag kveld. Mot Wolverhampton var det derimot ikke resultatet som fikk mest oppmerksomhet.

  I starten av kampen kolliderte Arsenals midtstopper David Luiz og Wolverhamptons spiss Raúl Jiménez stygt inne i Arsenals felt.

  Begge ble liggende nede en stund, men det var Jiménez det så ut som det gikk verst ut over. Luiz spilte resten av kampen med bandasje på hodet, mens Jiménez måtte forlate banen på båre med oksygenmaske og nakkekrage.

  Det så langt ifra bra ut da meksikaneren forlot banen, men senere søndag kveld melder Sky at Jiménez er ved bevissthet på sykehuset og responderer bra på behandlingen.

  4NptqS_L3aI
  Foto: JOHN WALTON / AFP
 • Overtidsdrama for Vålerenga

  Vålerenga kunne skaffe seg en luke ned til Rosenborg i medaljekampen i eliteserien. Trønderne tapte nemlig 5–1 mot seriemester Bodø/Glimt tidligere søndag, og Vålerenga ville med seier mot Sarpsborg 08 ha fire poeng ned til Rosenborg på fjerdeplass.

  Lenge så det ut til at Vålerenga ikke skulle få med seg noe som helst fra kveldskampen, men så dukket Felix Myhre opp på overtid og utlignet.

  Men overtidsdramaet var ikke ferdig der. Like etterpå så Vålerenga ut til å ha tatt med seg alle poengene, da Bård Finne pirket ballen over mållinjen. På en annen linje sto derimot assistentdommeren og vinket med flagget, og målet ble korrekt annullert for offside.

  Dermed endte det 1–1 etter noen høydramatiske sluttminutter i Oslo.

  Molde har festet et godt grep om sølvet, mens både Vålerenga, Rosenborg, Kristiansund og Odd fortsatt kjemper en hard kamp om den siste medaljen.

  Qamf5OO4EQ0
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal