Hopp til innhold

Her er gutta Norge må slå

Tsjekkia knuste Tyskland mandag kveld, og dermed møter Norge Finland i kvartfinalen i ishockey-VM i Slovakia.

ICE-HOCKEY-WORLD/

Det finske landslaget i ishockey jubler for scoring mot Russland.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

Norge slapp å møte regjerende verdensmester Tsjekkia i kvartfinalen tidligere mandag, da Sveits overraskende slo USA 5-3.

Dermed sto det mellom Tyskland eller Finland, og tyskerne var laget Norge helst ønsket å møte.

Får tøff motstand

Slik blir det ikke. Nå er det finsk sisu som må overvinnes om Norge skal fortsette hockeyfesten og komme til semifinalen i VM i Slovakia.

Og det blir ingen lett oppgave. Ishockey er stort i Finland, og nasjonen har langt større tradisjoner for ishockey enn Norge har. At de også slo Rulland, tyder på kvalitet.

 • Tror du Norge slår Finland? Si din mening nederst i artikkelen!

– Vi kan slå Finland

Norge tok seg til kvartfinale etter seier 5-2 mot Frankrike i mellomspillet mandag. Sist Norge spilte VM-kvartfinale var i 2008 i canadiske Halifax. Da ble vertsnasjonen for sterk.

– I begynnelsen av turneringen sa alle at vi ikke ville greie det. Men vi har holdt sammen i VM og pratet mye sammen om hvordan oppgavene skal løses, for vi har et veldig godt lag, sa Anders Bastiansen etter kampen.

– Vi ofrer oss og gjør alt vi kan for å vinne hver kamp. I tillegg har Lars Haugen stått fantastisk i mål.

Finland slo Russland 3-2 etter straffer og sikret annenplassen i sin gruppe etter at Tyskland tapte 2-5 mot Tsjekkia.

– Det sto mellom Finland og Tyskland i kvartfinalen. Mange tror Tyskland ville vært lettere, men det er umulig å si. Med det laget vi har nå og den disiplinen vi har vist, kan vi også slå Finland, sa Bjørn Mathisrud i Norges Ishockeyforbund til NTB.

Sensasjon

Før VM-start var det betegnet som en sensasjon om Norge skulle greie kvartfinale. Fire seirer på seks kamper er det blitt hittil. Kun gigantene Canada (2-3) og USA (2-4) ble for sterke.

Nok en gang hentet Norge fram sitt stolte varemerke på isen og spilte med hjertet utenpå drakten. Marius Holtet førte an med fire scoringer.

– Fantastisk. Jeg har aldri scoret fire mål i en kamp på profesjonelt nivå før, sa Holtet ifølge svenske TT.

– Dette betyr mye. Vi er en liten hockeynasjon. Stockholm har flere ishaller enn det finnes i hele Norge. Forhåpentlig vil dette gi oss mer oppmerksomhet hjemme i Norge, fortsatte Holtet.

26 sekunder

Bare tre og et halvt minutt var gått da Per-Åge Skrøder fintet ut den franske målvakten og satte pucken under armen på NHL-veteran Cristobal Huet. Det skjedde bare minuttet etter at Lars Haugen hadde reddet et tilsvarende fransk forsøk.

Bare 26 sekunder senere sørget Marius Holtet for sin første nettkjenning og 2–0.
Ole-Kristian Tollefsen serverte Frankrike inn i kampen etter elleve minutter. Allsvenskan-storscorer Damien Fleury tok vare på sjansen og reduserte til 1–2.

Men «magiske» Holtet ville mer innen perioden var omme. I en to mot en-situasjon 2.10 minutter før periodeslutt ventet, ventet og ventet Färjestad-spilleren ut en Frankrike-forsvarer og målvakt Huet og satte lekkert inn 3–1.

Frankrike hadde intet å spille for, men likevel mer å by på. 11.20 minutter ut i annen periode avsluttet Laurent Meunier et fransk mønsterangrep til redusering 2–3.

Holtet-show

Men franske utvisninger på rad og rekke gjorde det til et tidsspørsmål før Norge igjen kunne gå opp i tomålsledelse. Etter to ganger på rad med norsk overtallsspill fem mot tre, var Holtet nok en gang på rett plass til rett tid.

I siste periode fullendte Holtet sitt mesterverk med sin fjerde scoring for dagen og den sjette i turneringen.

Nordmannen er med det toppscorer i hele mesterskapet.

Dermed reiser Frankrike hjem med kun én seier, som kom mot Hviterussland (2-1 på overtid) i gruppespillet.
Norges VM-kamper:
Mellomspillet: Frankrike 5–2
Mellomspillet: Canada 2–3
Mellomspillet: Sveits 3–2
Gruppespillet: Østerrike 5–0
Gruppespillet: USA 2–4
Gruppespillet: Sverige 5–4 e.str.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Stavnar på 20. plass i europatour

  Tiia Koivisto vant helgens turnering på kvinnenes europatour i golf og sikret seg billett til to majorturneringer. Finnen seiret etter omspill.

  – Det føles fantastisk, sa Koivisto, som med seieren er klar for Evian-mesterskapet og British Open. Hun har aldri tidligere spilt en majorturnering.

  Madelene Stavnar var den eneste av de fem norske deltakerne som greide cuten. Hun endte på delt 20.-plass etter serien 70-74-71. Det var åtte slag opp til teten.

  Golfspiller Madelene Stavnar fotografert på Oslo Lufthavn torsdag kveld etter hjemkomst fra en golfturnering i Marokko.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
 • Molde vant lokalderby – krise for KBK

  Kristiansund BK var på desperat poengjakt, men det viste seg å bli tøft mot Molde.

  Hjemmelaget fikk en drømmestart på kampen, med scoring allerede etter åtte minutter. Den stod Kristoffer Haugen for. Han stod på første stolpe og kunne styre corneren fra Magnus Wolff Eikrem enkelt inn i nettet.

  Magnus Grædem kopierte nærmest Haugen ti minutter seinere, da han doblet fra samme posisjon på corner som EIkrem slo.

  Servitøret forsikret om at cornertrekket ikke var innøvd.

  – Det er lenge siden vi har øvd på. Vi har så mange kamper. Jeg tror vi må øve mindre på det, sa Eikrem.

  Helt på tampen kunne Bendik Bye redusere fra kloss hold.

  Kampen endte 2-1 i favør Molde.

  Eliteserien i fotball 2022: Molde - Kristiansund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste