Hopp til innhold

NRK-ekspert ikke imponert av Moens rekordforsøk: – Han skal være bedre

Sondre Nordstad Moen (30) var sjanseløs på Jakob Ingebrigtsens norske bestenotering på 10 km gateløp lørdag. – Et skuffende resultat, sier NRKs Jann Post.

Sondre Nordstad Moen etter et løp i Angers, Frankrike

TUNG DAG: Sondre Nordstad Moen klarte ikke å slå Jakob Ingebrigtsens norske bestenotering på 10 km gateløp. Her er han rett etter målgang i Frankrike lørdag.

Foto: André Hjorteseth

Nordstad Moen hadde ett mål før dagens 10 kilometer i Angers: Norsk bestenotering, men det gikk altså ikke, selv om forholdene var helt ideelle.

Trønderen fikk det svært tungt og løp inn til tiden 28.34. Han klarte dermed ikke å slå Jakob Ingebrigtsens bestenotering på 27.54 fra Hytteplanmila i 2019.

Jakob Ingebrigtsen

SATTE REKORD: Her møter Jakob Ingebrigtsen fans etter å ha satt norsk rekord på 10 km gateløp i oktober 2019.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Nordstad Moen klarte heller ikke å slå sin egen personlige rekord, som bare er sekundet svakere enn Ingebrigtsens bestenotering.

– Dette ble ingen god opplevelse for meg. Det er sjelden jeg føler meg sånn som dette på trening. Jeg har egentlig ingen god forklaring på hvorfor det ikke gikk fortere. Akkurat nå trener jeg tydeligvis bedre enn jeg løper konkurranser, sier 30-åringen til NRK.

Han forsto relativt tidlig at det ikke var hans dag.

– Jeg ble overrasket over at jeg passerte på 14.02 etter de første fem kilometrene. Da jeg så det tenkte jeg «ok, en sånn dag. Her er det bare å ta seg til mål».

Sondre Nordstad Moen

HAR TRENT HJEMME: Nordstad Moen har trent mer hjemme i Norge enn han egentlig ønsker i vinter på grunn av koronapandemien.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Slet med pusten

Kenyanske Hillary Kipkoech vant løpet, nøyaktig et minutt foran Nordstad Moen. 27.34 er verdens raskeste tid så langt i år. Spanske Jorge Blanco ble nummer to på 28.27, mens Moen fikk tredjeplassen.

Trønderen forteller til NRK at han følte seg tett i pusten underveis, og at han noterte seg at enkelte av de andre kan ha vært preget av allergi.

– Det blomstrer veldig her og det ligger nesten et slimlag på asfalten. Jeg får ikke ordentlig luft underveis, men jeg tror ikke det var allergi som gjorde det vanskelig for meg. Jeg vet ikke. Jeg velger uansett å tenke at jeg er bedre enn dette. Nå må jeg hvile litt, og så får vi se om kroppen svarer bedre, sier 30-åringen til NRK.

– Skuffende

NRK-kommentator og friidrettsekspert Jann Post er ikke imponert av Nordstad Moens løp lørdag morgen.

– Teamet hans gikk offensivt ut og flagget norsk rekord, så dette er et skuffende resultat. Når man ser hva han gjør på trening, så skal han være bedre enn dette. Dette er et resultat han kunne ha levert omtrent hvilken som helst dag på trening, sier Post.

Tour de ski 2018/19

NRK-KOMMENTATOR: Jann Post følger Sondre Nordstad Moen tett som friidrettskommentator.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Kommentatoren mener Nordstad Moen snart må få fullklaff i en konkurranse igjen.

– Det er på tide at han treffer i en konkurranse nå. Noen utøvere får et løft inn i konkurransene, men det er ikke det som skjedde med Sondre nå – selv om han hadde lagt opp et lite overskudd for å løpe fort, sier Post.

Må han konkurrere mer fram mot OL?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke om det vil hjelpe, eller om det kan være et poeng å jobbe med den mentale innstillingen. Kanskje han må ta ned forventningene litt?

Nordstad Moen er enig med Post at han har fått konkurrert for lite.

– Jeg er litt bekymret over at jeg er ute av rutinene når jeg konkurrerer. Det kan ha gjort at jeg trener bedre enn jeg konkurrerer. Jeg trenger flere løp i beina, sier han til NRK.

Offensiv

Nordstad Moen har som vanlig trent en del i Kenya i vinter, men på grunn av koronapandemien har han også trent en del i mindre optimale forhold i Norge de siste månedene.

Han var likevel offensiv før dagens eliteløp, som ble arrangert av skosponsoren hans.

– Målet er sub 27.54 og norsk rekord. Løpet skal gjennomføres, men målet er å vise Norge at langdistansetronen fra 10 km og oppover er min, sa han til Kondis i forkant av løpet.

Den første kilometeren gikk unna på 2.48 minutter for nordmannen, og den gode farten fortsatte, men ikke lenge. 30-åringen passerte fire kilometer på 11.04, men så begynte han altså å få det ordentlig tungt.

Sondre Nordstad Moen

HJEMME: Her er Nordstad Moen i trening på Bislett i mars.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Nordstad Moen begynte å tape noen få sekunder hver kilometer, og da går tiden fort litt for raskt på et såpass kort løp som 10 km.

Ikke bekymret før OL

Langdistanseessets store mål i år er maratondistansen under OL i Tokyo. Han er ikke bekymret med tanke på det løpet selv om det ikke gikk veien lørdag.

– Jeg tar ikke med meg dette på selvtillitskontoen. Det er såpass under pari, men i morgen er det glemt, sier han til NRK.

– Det er maraton jeg trener mot, og dette løpet gjorde jeg for sponsoren min.

Moen har uttalt at målet i OL er medalje. Det tror Jann Post er realistisk om alt klaffer, men han understreker at Moen nå trenger en positiv opplevelse.

– Jeg liker ikke at han underpresterer i løp. Han er en type som trenger selvtillit, sånn at han ikke blir for negativ i tankegangen. Han trenger å få en positiv opplevelse nå, sier han.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal