Hopp til innhold

Nordmenn tok ellevill verdensrekord – spilte tidenes lengste sjakkspill

De norske sjakkspillerne Askild Bryn og Odin Blikra Vea spilte lynsjakk i over 61 timer.

– Det føles kjempebra. Vi har jobbet med dette i månedsvis og forbredt oss lenge og samarbeidet godt. Det har vært krevende, men veldig glad for å ta denne rekorden, sier Bryn til NRK.

Det betyr at de har slått Tunde Onakoyas tidligere rekord, som var på 58 timer.

Det var lynsjakk som ble spilt i Stavanger, og det var de norske sjakkspillerne Askild Bryn og Odin Blikra Vea som møttes i det historiske sjakkspillet.

Nordmennene startet klokken 9 søndag morgen, og har med det altså holdt på i over to og et halvt døgn. Til sammen spilte de helke 383 partier.

Bryn og Vea er kjente som både sjakkeksperter og verter for podkasten «Sjakksnakk».

Rekorden ble tatt under et siste sjakkparti, og ble møtt av full jubel fra oppmøtte tilskuere da partiet var ferdig.

De ble også hyllet av den norske verdensstjerna Magnus Carlsen.

– Jeg hadde tvil om de skulle klare det, men de tok det veldig alvorlig og hadde gode forberedelser. Jeg vil si at jeg er veldig imponert over at de forsøkte å spille bra, sier Magnus Carlsen på Twitch-sendingen etter rekorden.

– Det siste partiet var ganske bra. Totalt sett var det ekstremt imponerende, sier han videre.

Bryn synes det er hyggelig å bli støttet av Carlsen.

– Magnus er en god venn av oss begge og en sjakkfan generelt, så jeg tror han har likt å se oss spille og han kan noen ganger gjøre narr av de dårligere trekkene vi gjør, sier Askild Bryn vist på spillplattformen Twitch

Odin og Askild

Siste nytt

 • Vil endre uttakskriterier etter Boutera-bråket

  Debatten har rast etter at Olympiatoppen valgte å ikke ta ut hindreløperen Jacob Boutera til OL i Paris, til tross for at han var kvalifisert ut fra retningslinjene til Det internasjonale friidrettsforbundet, WA.

  Fredag ettermiddag tar Norges friidrettsforbund til orde for å endre de norske uttakskriteriene.

  «Med bakgrunn i årets uttak vil NFIF ta initiativ til en prosess med Olympiatoppen om nye uttakskriterier som er mer tilpasset til World Athletics kriterier og rankingsystemer for framtidige mesterskap», heter det i en uttalelse forbundet har publisert på sin hjemmeside.

  Der forklarer de Boutera-saken på følgende måte:

  «NFIF oversendte den 30. juni en innstilling om uttak til OL i Paris til Olympiatoppen.

  Denne innstillingen inneholdt de som pr dato hadde tatt kravet, samt de som var inne på ranking den 30. juni. I tillegg ble det spilt inn navn som kunne komme inn via ranking når de oppdaterte (renskede) listene forelå – i henhold til World Athletics sin fremdriftsplan, inklusiv Jacob Boutera.

  Olympiatoppen avviste med en gang at utøvere som ville være kvalifisert etter at rensket liste forelå ville bli tatt ut, men godtok at de som var inne på rankinglistene 2. juli ble tatt ut.

  Etter diskusjoner med OLT godtok NFIF dette, og endelig innstilling inneholdt da de som hadde greid det automatiske kravet samt de som var inne på ranking per 2. juli.

  Når det gjelder uttaksdato har NFIF operert med feil dato i forhold til det som har vært gitt som dato fra Olympiatoppen. NFIF har forholdt seg til World Athletics sine datoer med endelig påmelding 8. juli, mens Olympiatoppen hadde satt 3. juli som frist. Det er beklagelig.»

  Boutera EM 2022
  Foto: NTB
 • Stopperveteran forlenget med Manchester United: – Et privilegium

  Jonny Evans har signert en ny kontrakt med Manchester United som strekker seg til juni 2025.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  – Jeg er glad for å ha forlenget kontrakten min i Manchester United for en sesong til. Å spille for denne flotte klubben og føle støtten fra våre utrolige fans er alltid et privilegium, sier Evans.

  36-åringen gjorde forrige sesong comeback i Manchester etter åtte år borte fra klubben. I mellomtiden hadde stopperen spilt for West Bromwich og Leicester.

  Evans skulle i utgangspunktet bare trene med United forrige sommer, men grunnet en lang skadeliste, ble han til slutt signert som en kriseløsning i forsvaret. Evans fikk likevel 30 kamper forrige sesong.

  – Å returnere til klubben forrige sesong var en ære, sier Evans og trekker fram FA cup-gullet som sesongens høydepunkt.

  (NTB)

  Jonny Evans
  Foto: AFP
 • Borge misser cuten

  Celine Borge fikk igjen en tung runde i Evian-mesterskapet og falt enda flere plasser i majorturneringen. Golfproffen går glipp av helgespillet.

  Tønsberg-jenta trengte et løft etter torsdagens åpning på 72 slag, men det kom ikke. I stedet måtte hun ty til to slag ekstra på fredagsrunden i Frankrike.

  Borge er fire slag over par, mens cuten ligger an til å gå på par. Med andre ord mister hun andre halvdel av årets fjerde majorturnering. Hun er i øyeblikket på delt 95.-plass.

  I fjor overrasket Borge, som er klar for OL i Paris, stort ved å bli nummer tre samme sted. (NTB)

  Dow Championship - Round One
  Foto: DYLAN BUELL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal