Hopp til innhold

Nordmenn tok ellevill verdensrekord – spilte tidenes lengste sjakkspill

De norske sjakkspillerne Askild Bryn og Odin Blikra Vea spilte lynsjakk i over 61 timer.

– Det føles kjempebra. Vi har jobbet med dette i månedsvis og forbredt oss lenge og samarbeidet godt. Det har vært krevende, men veldig glad for å ta denne rekorden, sier Bryn til NRK.

Det betyr at de har slått Tunde Onakoyas tidligere rekord, som var på 58 timer.

Det var lynsjakk som ble spilt i Stavanger, og det var de norske sjakkspillerne Askild Bryn og Odin Blikra Vea som møttes i det historiske sjakkspillet.

Nordmennene startet klokken 9 søndag morgen, og har med det altså holdt på i over to og et halvt døgn. Til sammen spilte de helke 383 partier.

Bryn og Vea er kjente som både sjakkeksperter og verter for podkasten «Sjakksnakk».

Rekorden ble tatt under et siste sjakkparti, og ble møtt av full jubel fra oppmøtte tilskuere da partiet var ferdig.

De ble også hyllet av den norske verdensstjerna Magnus Carlsen.

– Jeg hadde tvil om de skulle klare det, men de tok det veldig alvorlig og hadde gode forberedelser. Jeg vil si at jeg er veldig imponert over at de forsøkte å spille bra, sier Magnus Carlsen på Twitch-sendingen etter rekorden.

– Det siste partiet var ganske bra. Totalt sett var det ekstremt imponerende, sier han videre.

Bryn synes det er hyggelig å bli støttet av Carlsen.

– Magnus er en god venn av oss begge og en sjakkfan generelt, så jeg tror han har likt å se oss spille og han kan noen ganger gjøre narr av de dårligere trekkene vi gjør, sier Askild Bryn vist på spillplattformen Twitch

Odin og Askild

Siste nytt

 • Nederland og Italia spilte uavgjort – helt åpent i Norges EM-kvalikgruppe før siste runde

  Nederland og Italia delte poengene da de spilte 0–0 i EM-kvalifiseringen for kvinner fredag. Alt kan skje i siste runde tirsdag.

  Etter fem runder leder Nederland gruppen med åtte poeng. Norge og Italia står med seks, mens Finland har fem.

  De to beste fra hver gruppe går direkte til EM. Treeren og fireren går til omspill, i tillegg til at fireren også rykker ned til nivå B til neste kvalifisering.

  Tirsdag møtes Norge og Nederland, mens Italia spiller mot Finland. Norge tapte 0–1 sist for nederlenderne og står foran en tøff oppgave i siste kamp, som spilles i Bergen.

  Med seier er Norge EM-klare. Med uavgjort og tap avhenger Norges skjebne av hva som skjer i den andre kampen.

  Mellom Italia og Finland er det i tillegg helt åpent. Finnene slo italienerne da de møttes i Finland, men Italia er poenget foran før siste runde.

  Norge har to mål bedre målforskjell enn italienerne og er videre om det blir uavgjort i begge kamper. Vinner enten Finland eller Italia, samtidig som Norge ryker på poengtap, ryker direkte kvalifisering for de norske kvinnene.

  Norge var lenge på vei mot tre poeng mot Finland fredag, men slapp inn dypt inne i overtiden og spilte 1–1.

  (NTB)

  Italia-Nederland
  Foto: Reuters
 • Hovland med ujevn andrerunde i Scottish Open – klarte likevel cuten

  Viktor Hovland åpnet fryktelig på sin andrerunde i Scottish Open, men reddet inn et ålreit resultat og greide cuten.

  Hovland endte runden på ett slag under og ligger dermed totalt på fire slag under par. Det holdt til en delt 47.-plass. Cuten gikk på to slag under par.

  Oslo-gutten startet runden med bogey og dobbelt bogey på de to første hullene, før det ble birdie på hull tre. Birdie ble det også på hull fem, før han røk på nok en bogey ti hull senere.

  Hovland hevet imidlertid spillet midtveis på runden og utover i andre halvdel da han fikk birdie på hull 8, 10, 13 og 15.

  Dessverre for Hovland ble det nok en bogey på hull 17, før han avsluttet runden med par.

  Svenske Ludvig Åberg leder turneringen på 12 slag under par, tett etterfulgt av franske Antoine Rozner.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Sarpsborg 08 ydmyket Rosenborg – Henrik Meister med fire mål i 4-1-seier

  Henrik Meister noterte seg for fire mål da Sarpsborg 08 knuste Rosenborg 4-1 på hjemmebane i Eliteserien fredag kveld.

  Dermed klatret sarpingene opp til 9.-plass etter å ha ligget på nedrykksplass før kampen. Seieren var også Christian Michelsens andre på tre kamper etter at han tok over som trener etter Stefan Billborn.

  Michelsen var også nære å ryste serieleder Bodø/Glimt i debuten, men nordlendingene snudde til slutt til 2-1-seier. Fredag sørget Meister for at det ikke skjedde igjen da de tok en tidlig ledelse mot Rosenborg.

  – Det er deilig, hattrick. Jeg har slitt litt med målene, men nå kommer de. I andre omgang kommer det tre, fire, fem til, sa Meister til TV 2 i pausen.

  Det ble ikke tre, fire eller fem mål til, men den danske spissen scoret sitt fjerde mål i andre omgang, før Ole Sæter reduserte for gjestene. I 4-1-seieren økte Meister beholdningen sin med eliteseriemål fra ett til fem. (NTB)

  Henrik Wendel Meister scoret alle fire måla til Sarpsborg 08 i hjemmeseieren mot RBK
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal