Han skulle bare lage en testdress – nå er han en del av Japans hoppeventyr

VIKERSUND/OSLO (NRK): Det japanske stjerneskuddet Ryoyu Kobayashi har vunnet både hoppuka, Raw Air og verdenscupen sammenlagt. Det har han gjort med hjelp av en norsk trener.

Stian Andre Skinnes

RIS OG NUDLER: – Det er ingen hemmeligheter bak Japans hoppsuksess, sier assistenttrener Stian André Skinnes

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Jeg sydde en testdress, og uka etter var jeg i Tokyo og signerte kontrakt for sesongen i fjor. Det hele var litt tilfeldig, sier 27-åringen til NRK.

I oppvarmingsområdet i hoppbakken i Vikersund, står 27 år gamle Stian André Skinnes fra Sande i Vestfold. Forbi han kommer den japanske hoppkometen, Ryoyu Kobayashi.

– Good luck, Koba, sier Skinnes til Kobayashi mens han gir hoppesset knoken.

Etter knoken gikk Kobayashi opp trappen og tok sammenlagtseieren i Raw Air på søndag.

Skinnes er ikke en tilfeldig nordmann i Vikersund uten grunn. 27-åringen er nemlig assistenttrener for det japanske hopplandslaget. En jobb som kom helt ut av det blå, ifølge Sandesokningen.

Laget skidresser – ble trener

– Vi hadde et møte i Frankrike. En uke senere ble jeg spurt om å jobbe for det japanske skiforbundet, forteller Skinnes.

Til å begynne med skulle han lage hoppdresser, men da japanerne fant ut at nordmannen hadde mer kompetanse å bidra med, ble han også assistenttrener. Han hadde derimot aldri sett for seg en så stor opptur i den japanske hoppleiren. Mye takket være 22 år gamle Ryoyu Kobayashi.

Ryoyu Kobayashi

VERDENS BESTE: Ryoyu Kobayashi har vunnet alt denne sesongen

Foto: Kerstin Joensson / AP

– Det er helt utrolig. Mange har sett potensialet, jeg har sett selv også hvor god han kan bli. Men ingen hadde drømt om at han kunne ta det ut på denne måten.

Stjernehopperen vant Raw Air sammenlagt på søndag. Tidligere i år ble han den andre japaner som vant hoppuka, og det med seier i alle fire rennene. Verdenscupen avgjorde han for lenge siden etter blant annet seks seirer på rad.

– Stian er en svært god trener. Han har hjulpet oss mye, sier Kobayashi.

Hemmeligheten er ris og nudler

Skinnes er tidligere hopper, men da telefonen kom fra det japanske skiforbundet, la han opp på dagen.

– Hva er den japanske hemmeligheten?

– Det er å spise ris og nudler, forteller han med et smil.

Men det er nok mer som ligger bak. I det japanske skiforbundet er han ansatt for å sy hoppdresser til hopp- og kombinertlandslaget. I jobben som assistenttrener for hopplandslaget, jobber han med spesielt fokus på svevet og hoppteknikk.

Johan Remen Evensen er NRKs hoppekspert.

ET SKUP: NRKs ekspertkommentator, Johan Remen Evensen, mener japanerne har vært heldige med nordmannen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NRKs ekspertkommentator Johan Remen Evensen mener at Japan har gjort et skup med å få inn den norske hopptreneren.

– Han er en viktig brikke i den japanske suksessen. Jeg tror nok han har tatt med seg noen hemmeligheter fra Norge, forteller Remen Evensen.

Vi har ikke så mange hemmeligheter. Det gjelder å finne nøkkelen for hver enkelt utøver, og den har Ryuyo funnet ut, sier Skinnes.

Siste nytt

 • VIF slått i «utvisningsbonanza»

  Storhamar slo Vålerenga 5–3 i et heseblesende og intenst eliteserieoppgjør. Så hett ble det at lagene brukte til sammen 54 minutter i utvisningsboksen. I alt ble det delt ut 22 tominuttere og én timinutter. Fjorårets poengkonge i VIF, Rasmus Ahlholm, ga Storhamar ledelsen før enda en tidligere VIF-spiller, Steffen Thoresen, la på til sluttresultatet 5–3. Før det hadde Vålerenga kjempet seg tilbake etter å ha ligget under 0–3. Storhamar drar ifra Vålerenga på tabellen og har nå 34 poeng. Det er tre poeng mer enn erkerivalen, men likevel åtte poeng bak suverene Stavanger Oilers.

  YzCrlFegl_k
  Foto: Fredrik Hagen
 • Haslum klar for NM-finale

  Haslums håndballherrer er klar for NM-finale i romjulen etter å ha banket FyllingenBergen 27–16 på bortebane i tirsdagens semifinale. I en målfattig affære, som på mange måter ble keepernes kamp, var Haslum hele veien et lite hakk foran vertene. I finalen skal Haslum møte enten Halden eller Elverum. NM-finalen spilles 29. desember.

  dv0Io1R8UeM
  Foto: Fredrik Hagen
 • Knudsen gir seg som hovedtrener

  Monica Knudsen gir seg som hovedtrener for Vålerenga, får NRK opplyst. Knudsen er for tiden sykmeldt på grunn av helsemessige årsaker. Hun hadde egentlig kontrakt som hovedtrener for klubben ut 2020, men trer nå inn i stillingen som utviklingssjef. Eli Landsem blir Knudsens stedfortreder ut sesongen. Vålerenga møter Lillestrøm i cupenfinalen 23. november.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal