Nordmann i toppen i beinhardt ultraløp – konkurrerte mot spesialjegere i 54 minusgrader

Norske Frode Lein (49) ble vitne til stygge frostskader, og en tidlig masseevakuering av deltagere i verdens kaldeste ultraløp.

Frode Lein

BEKYMRET: Frode Lein ble bekymret for konkurrentene under løpet.

Foto: Joe Bishop

 • NRK advarer mot sterke bilder!

Da Lein og flere av de andre deltagerne landet i Canada var det 20 minusgrader, men da de dagen etter stilte seg på startstreken hadde det rukket å bli 37 kalde, sier Lein som løp med pulk.

Da begynte folka å innse at dette ble noe helt annet enn det de hadde trodd på forhånd, de ble engstelige.

«Folka» var ikke hvem som helst. Ifølge Lein var det spesialjegere, fallskjermjegere og olympiske løpere på startstreken. Så konkurransen var tøff for 49-åringen, som var den første nordmannen som deltok i ultraløpet noensinne.

Sank ned til 54 minusgrader

Lein har vært veldig aktiv de siste årene, og deltatt i en rekke ekstreme ultraløp. I 2012 veide han 107 kilo, og bestemte seg for at det var på tide med en endring i livet. På startstreken i Yukon i februar veide han 67 kilo.

Det tok ikke mange timene utover løpet før gradestokken sank ytterligere nedover. I løpet av det de første 24 timene hadde 20 av de 55 startende blitt evakuert. Temperaturen var nede i 54 minusgrader.

– Tok du av votten, så begynte du ikke å fryse, men du merket at du var frossen. Når man tok på seg votten igjen så hadde du ikke følelse i fingrene lenger, sier Lein.

– Det er veldig skummelt, spesielt for dem som ikke er vant til sånn type kulde.

Ultraløp

SKUMMELT: Frode Lein mener mange ble skremt av kuldegradene.

Foto: Joe Bishop

Skuffet over arrangørene

Flere av deltagerne fikk grusomme frostskader, Lein mener det kunne vært forhindret hvis arrangørene hadde stoppet flere ved kontrollpostene. Han synes også flere av konkurrentene gjorde rare valg i kulda.

– Enkelte som frøs på beina tok på seg et par nye strømper i trange sko, noe som ødela for blodtilførselen.

– Andre hadde på seg sko som ikke pustet. Da ble det et frostlag på innsiden av skoa, på grunn av kondensen som kom fra beina, sier Lein.

Frostskader

EKSTREME SKADER: Flere av deltagerne fikk merke løpet på kroppen.

Foto: Frode Lein

Ble bekymret for konkurrentene

Lein valgte å slå følge med en danske etter den voldsomme kulda satte inn.

– Vi hadde hver våre styrker, så vi spilte hverandre gode. Jeg tror flere av de andre også burde funnet seg en makker.

Han ble mer bekymret for konkurrentene sine etter den første natta, og sjekket ofte om de han så hadde kontroll. Jetro De Decker fra Sør-Afrika vant løpet. Lein kom på tredjeplass.

Neste konkurranse for nordmannen blir et løp i Sibir.

– Jeg er ikke helt mett på kulda ennå, sier han.

Utstyr

KOMPLISERT: Frode Lein hadde mange vurderinger å ta da han pakket til løpet.

Foto: Privat

Siste nytt

 • Nilsson skal trene med herrene

  Stina Nilsson reiser ikke til høydeopphold i Val Senales, men velger i stedet snøtrening i Idre. Der skal også det svenske herrelandslaget oppholde seg.

  Charlotte Kalla og de fleste andre svenske landslagskvinnene drar til høydesamling i Val Senales.

  29WcnHchnj0
  Foto: Fredrik Hagen
 • Ber fotballpresidenten gå av

  Den bulgarske statsministeren Bojko Borissov har bedt landets fotballpresident gå av etter mandagens skandalekamp mot England i Sofia, melder TV 2.

  – Fra i dag vil vi kutte alle bånd, inkludert økonomiske, til Det bulgarske fotballforbundet inntil Borislav Mihajlov trekker seg fra stillingen sin, sier sportsminister Krasen Kralev på vegne av statsminister Bojko Borissov, ifølge TV 2.

  – Vi tåler ikke slik oppførsel lenger, sier han. (NTB)

  Bulgaria England Euro 2020 Soccer
  Foto: Vadim Ghirda / AP
 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal