Nordmann i toppen i beinhardt ultraløp – konkurrerte mot spesialjegere i 54 minusgrader

Norske Frode Lein (49) ble vitne til stygge frostskader, og en tidlig masseevakuering av deltagere i verdens kaldeste ultraløp.

Frode Lein

BEKYMRET: Frode Lein ble bekymret for konkurrentene under løpet.

Foto: Joe Bishop

 • NRK advarer mot sterke bilder!

Da Lein og flere av de andre deltagerne landet i Canada var det 20 minusgrader, men da de dagen etter stilte seg på startstreken hadde det rukket å bli 37 kalde, sier Lein som løp med pulk.

Da begynte folka å innse at dette ble noe helt annet enn det de hadde trodd på forhånd, de ble engstelige.

«Folka» var ikke hvem som helst. Ifølge Lein var det spesialjegere, fallskjermjegere og olympiske løpere på startstreken. Så konkurransen var tøff for 49-åringen, som var den første nordmannen som deltok i ultraløpet noensinne.

Sank ned til 54 minusgrader

Lein har vært veldig aktiv de siste årene, og deltatt i en rekke ekstreme ultraløp. I 2012 veide han 107 kilo, og bestemte seg for at det var på tide med en endring i livet. På startstreken i Yukon i februar veide han 67 kilo.

Det tok ikke mange timene utover løpet før gradestokken sank ytterligere nedover. I løpet av det de første 24 timene hadde 20 av de 55 startende blitt evakuert. Temperaturen var nede i 54 minusgrader.

– Tok du av votten, så begynte du ikke å fryse, men du merket at du var frossen. Når man tok på seg votten igjen så hadde du ikke følelse i fingrene lenger, sier Lein.

– Det er veldig skummelt, spesielt for dem som ikke er vant til sånn type kulde.

Ultraløp

SKUMMELT: Frode Lein mener mange ble skremt av kuldegradene.

Foto: Joe Bishop

Skuffet over arrangørene

Flere av deltagerne fikk grusomme frostskader, Lein mener det kunne vært forhindret hvis arrangørene hadde stoppet flere ved kontrollpostene. Han synes også flere av konkurrentene gjorde rare valg i kulda.

– Enkelte som frøs på beina tok på seg et par nye strømper i trange sko, noe som ødela for blodtilførselen.

– Andre hadde på seg sko som ikke pustet. Da ble det et frostlag på innsiden av skoa, på grunn av kondensen som kom fra beina, sier Lein.

Frostskader

EKSTREME SKADER: Flere av deltagerne fikk merke løpet på kroppen.

Foto: Frode Lein

Ble bekymret for konkurrentene

Lein valgte å slå følge med en danske etter den voldsomme kulda satte inn.

– Vi hadde hver våre styrker, så vi spilte hverandre gode. Jeg tror flere av de andre også burde funnet seg en makker.

Han ble mer bekymret for konkurrentene sine etter den første natta, og sjekket ofte om de han så hadde kontroll. Jetro De Decker fra Sør-Afrika vant løpet. Lein kom på tredjeplass.

Neste konkurranse for nordmannen blir et løp i Sibir.

– Jeg er ikke helt mett på kulda ennå, sier han.

Utstyr

KOMPLISERT: Frode Lein hadde mange vurderinger å ta da han pakket til løpet.

Foto: Privat

Siste nytt

 • Elyounoussi scoret to

  Tarik Elyounoussi scoret et mål i hver omgang da AIK slo Falkenberg 2-0 i Allsvenskan i fotball mandag kveld, melder NTB. Med totalt åtte scoringer så langt i år er nordmannen toppscorer i Sverige.

  Tarik
  Foto: Nils Petter Nilsson / NTB scanpix
 • Sverige til kvartfinale

  Det ble dramatisk da Sverige slo Latvia 5-4 og tok seg til kvartfinale i ishockey-VM. Storfavorittene avgjorde nemlig ikke før 30 sekunder gjensto. Da satte Dennis Rasmussen inn den avgjørende scoringen i åpent mål.

  X00829
  Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters
 • Hegerberg i årets mesterligatropp

  Ada Hegerberg (23) er tatt ut i årets mesterligatropp av Det europeiske fotballforbundet (UEFA), melder NTB. Til sammen har UEFAs tekniske observatører nominert to keepere og 15 utespillere i troppen.

  De nominerte spillerne:

  Keepere: Sandra Paños (Barcelona), Sarah Bouhaddi (Lyon).

  Backer: Millie Bright (Chelsea), Amel Majri (Lyon), Wendie Renard (Lyon), Irene Paredes (Paris Saint-Germain), Lucy Bronze (Lyon), Griedge M'Bock Bathy (Lyon).

  Midtbanespillere: Vicky Losada (Barcelona), Melanie Leupolz (Bayern München), Amandine Henry (Lyon), Dzsenifer Marozsán (Lyon), Alexia Putellas (Barcelona).

  Spisser: Erin Cuthbert (Chelsea), Ada Hegerberg (Lyon), Eugénie Le Sommer (Lyon), Pernille Harder (Wolfsburg), Karen Carney (Chelsea).

  X02762
  Foto: LISI NIESNER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal