Hopp til innhold

Sjanseløs uten svømmebriller

Sara Nordenstam (28) mistet brillene i startstupet og var sjanseløs på 100 meter bryst i svømme-VM i Shanghai mandag.

Sara Nordenstam

Sara Nordenstam ga alt på 100 meter bryst, men mistet brillene like etter start. Dermed ble det vanskelig.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Sara Nordenstam

Sara Nordenstam svømte med sørgebånd på venstre arm til minne om hendelsene hjemme i Norge.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix
Sara Nordenstam

Sara Nordenstam måtte felle en tåre eller to etter uhellet.

Foto: Anders Engeland / NRK

Den norske brysteksperten hedret ofrene etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya ved å svømme med sørgebånd tegnet inn med tusj på sin venstre overarm.

– Vi bruker sørgebånd under VM og viser respekt for de som er hjemme og som vi vet har det veldig vondt disse dagene, sier landslagssjef Petter Løvberg til NRK.

Til sin store skuffelse ble ikke heatet som Nordenstam hadde håpet. Da hun mistet brillene i startstupet, fikk hun store problemer med både synet og pusten.

– Brillene mine har aldri sviktet meg før, men nå mister jeg faen meg brillene i et VM. Det er helt utrolig, sier en oppgitt Nordenstam til NRK.

Måtte tørke tårene

Sisteplass i heatet og 31.-plass totalt gjorde at hun var langt unna en plass i semifinalen.

Tiden 1.11,33 var over to sekunder bak personlig rekord.

Etterpå visste hun ikke om hun skulle le eller gråte. Det ble litt av begge deler.

– Jeg har følt meg så bra i vannet og så bra på trening at jeg var sikker på å ”perse”. Hadde jeg fått til et kanonløp, ville jeg hatt mulighet til en semifinale, sier en skuffet Sara Nordenstam, som måtte tørke vekk tårene før hun snakket med NRK.

Se Alexander Dale Oen svømme finale på 100 meter bryst mandag klokken 13.50: Dale Oen svømmer for ofrene i finalen

Video VM Svømming 25.07.11

Se sendingen fra svømme-VM fra 12.05. Alexander Dale Oen svømmer omtrent klokken 13.50.

La seg på verst tenkelig sted

Det fatale skjedde allerede under startstupet.

– Jeg kom skjevt ut, fant aldri rytmen og teknikken sviktet, erkjente hun.

Bildene viser at 28-åringen skjærer grimaser i vannet.

– Til alt overmål la de seg mellom nesen og overleppa. Det gjorde at jeg fikk problemer med å puste. Og jeg så nesten ingenting. Jeg så ikke veggen inn til vending og kom helt feil inn. Jeg vet at du skal takle alt som skjer, men dette taklet jeg ikke. Disse går rett i søpla, sa hun og visste fram brillene som ødela del én av hennes mesterskap.

Kan ha vært landingen

Hun mente at hun hadde strammet dem nok og brillene har vært brukt mange ganger før. Muligens kan hun ha landet litt feil slik at hun brøt unaturlig ned under overflaten etter stupet.

Den samme teorien hadde landslagstrener Petter Løvberg.

– Jeg har sett topputøvere miste brillene før, men aldri med Sara. Trolig har de ikke vært stramme nok likevel. Jeg så straks at hun stresset med å komme seg rett opp, sier Løvberg til NTB.

Nordenstam var fanget av situasjonen. Det var ingenting å gjøre med brillefeilen. Det er ikke lov til å rette på dem underveis, og uansett ville hun ha tapt for mye på det.

Ny sjanse onsdag

Joachim Lilleåsen

Nordenstams personlige trener Joachim Lilleåsen.

Foto: Anders Engeland / NRK

Neste gang er onsdag. Da står 200 meter butterfly på programmet. Torsdag er dagen Nordenstam har ventet på. Det var ikke ventet at hun ville nå en semifinaleplass 100-meteren.

– Det var bedre å gjøre det her, enn på 200 meteren hvor hun har alle forhåpningene, sier Nordenstams personlige trener Joachim Lilleåsen til NRK.

200 meter er hennes distanse. Vi har håp om semifinaleplass da, konstaterte landslagstrener Løvberg.

– Jeg skal garantere at du ikke mister brillene neste gang, sa Løvberg til en svært skuffet Nordenstam.

Sara Nordenstam tok bronse på 200 meter bryst under OL i Beijing.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal