Hopp til innhold

Nordbotten legger opp: – Jeg var på høyde med Marcel Hirscher

Han ble regnet som et av tidenes norske alpintalenter. Nå legger landslagsutøver Jonathan Nordbotten (31) opp.

 Jonathan Nordbotten, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Sebastian Foss Solevåg, Maren Skjøld og Nina Haver-Løseth sikret seg bronsjemedalje under lagkonkurranse parallellslalåm

BRONSE: (fra venstre) Jonathan Nordbotten, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Sebastian Foss Solevåg, Maren Skjøld og Nina Haver-Løseth sikret seg bronsemedalje under lagkonkurranse i OL 2018. Nå legger førstnevnte opp.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er ikke mange som får oppnå det jeg har oppnådd, sier en fornøyd Nordbotten.

NRK møter 31-åringen på Aker Brygge, der han nå altså avslører at han skal erstatte jakten på topplasseringer med jobbsøking.

LEGGER OPP: Jonathan Nordbotten

LEGGER OPP: Jonathan Nordbotten.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Jeg føler det er tid og sted for alt. Nå har jeg satt et punktum. Det er utrolig tungt. Dette er noe jeg har tenkt på lenge. Jeg tror det er fornuftig, forklarer han.

Nordbotten kan se tilbake på flere topp 10-plasseringer i verdenscupen og en OL-bronse fra lagkonkurransen i Pyeongchang.

– Medalje er medalje i mesterskap, så jeg holder det veldig høyt, erkjenner slalåmspesialisten, som likevel nevner en annen opplevelse som karrierens høydepunkt:

– Jeg husker veldig godt første gang jeg ble topp 10 i Kitzbühel. Da hadde jeg hatt en ganske tøff sesong. Så kom jeg til Kitzbühel og startet som nummer 51 og sto på toppen av besiktigelsen og sa at «jeg får ta et bilde av dette er, for dette blir vel mitt siste verdenscuprenn». Det var ekstreme forhold. Da kjørte jeg meg fra startnummer 51 til sjetteplass. Det var utrolig stort.

– En utrolig lang guttetur

31-åringen var helt i toppen i barne- og ungdomsårene. Vendepunktet kom som 11-åring. Da klarte han ikke å kvalifisere seg til landsfinalen, noe som gjorde at han virkelig satte inn støtet før sesongen der han fylte 12 år.

– Etter det så hadde jeg en kjempebra karriere og kjørte fort i ung alder, og jeg var på høyde med Marcel Hirscher, forteller Nordbotten om den tidligere alpinkongen fra Østerrike.

– Han var min årgang, og vi kjente hverandre godt. Vi har hatt tett dialog og vært «close» hele tiden, legger han til.

Jonathan Nordbotten som barn

UNG OG LOVENDE: Nordbotten vant «alt» som barn.

Foto: Privat

Nordbottens progresjon fortsatte i tenårene, men mannen fra Kolbotn har slitt med å komme seg gjennom det svært trange nåløyet helt inn i verdenstoppen.

– Dessverre nådde ikke jeg helt opp på det, men jeg er utrolig fornøyd med det jeg har oppnådd. Det å være på lag med folk som Aksel, Kjetil, Kilde, Henrik, Sebastian. Jeg har ikke sett på dem som superstjerner. Jeg har sett på dem som venner og lagkamerater. Det har vært en utrolig lang guttetur.

– Har du fått ut potensialet ditt?

– Tidvis. Når man er nummer fem og seks i verdenscupen, så er det ytterste verdensnivå. Det er gøy å tenke på.

Klar for nytt kapitel

Barnestjernetilværelsen til tross, Nordbotten hadde ikke mål om hverken OL- eller VM-gull. Målet hans var å komme på landslaget, og der har han vært i en årrekke. Det var først i senere tid at de store drømmene dukket opp.

Nordbotten med OL-medalje

MEDALJE: Nordbotten med OL-bronsen fra 2018.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg satte meg ikke noen konkrete mål. Jeg hadde mer tekniske og taktiske mål. Jeg hadde jo en drøm om å vinne OL-gull, men jeg merket veldig at hvis jeg hadde kortsiktige mål, så ble man veldig opptatt av det målet, og da gikk man litt bort fra arbeidsoppgavene. For min del, så fungerte ikke det så bra, forklarer han.

Nå venter et nytt kapitel for Nordbotten, som utdannet seg i USA samtidig som han satset på alpint frem til 2014.

– Toppidrett er ikke en rett linje. Det går opp og ned. I vinter hadde jeg en tøff sesong, og da er man ordentlig nede. Vanligvis har jeg greid å jobbe meg opp av det, men nå har jeg ikke gjort det, avslutter 31-åringen.

Siste nytt

  • Ryerson og Dortmund ute av cupen

    Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund ble sendt ut av cupen borte mot Stuttgart.

    Hjemmelaget vant 2-0 og er klare for kvartfinale i den tyske cupen.

    Dit skal også Saarbrücken, som spiller på nivå tre. Tidligere i turneringen sjokkerte de med å slå ut Bayern München, og onsdag var det Eintracht Frankfurt – uten en skadet Jens Petter Hauge – som ble beseiret 2-0.

    Julian Ryerson
    Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
  • McTominay sikret United-seier: Nærmer seg byrival City

    Scott McTominay ble den store helten for Manchester United med to scoringer i 2-1-seieren over Chelsea onsdag kveld.

    McTominay scoret kampens første mål tidlig i den første omgangen, men han og Manchester United måtte se at Cole Palmer utlignet til 1-1 like før pause.

    I kampens 69. minutt dukket McTominay opp igjen og scoret sitt andre mål med et kontant hodestøt.

    Dermed ble det en svært viktig seier for United, som nå ligger på sjetteplass og kun har tre poeng opp til byrival Manchester City på den viktige fjerdeplassen i Premier League.

    Det har stormet rundt United de siste dagene, etter at det kom frem at flere medier hadde blitt utestengt etter saker om misnøye i United-garderoben.

    Klubbens håp om avansement i Mesterligaen henger i en tynn tråd, men de står nå med fire seirer på de fem siste kampene i Premier League etter at de tapte 0-3 hjemme mot Manchester City i slutten av oktober.

    Da var de ni poeng bak byrivalen, men Manchester City har selv bare tatt seks poeng på de siste fem kampene. Onsdag kveld tapte de 0-1 borte mot Aston Villa.

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Haaland og City senket av Aston Villa

    Aston Villas elleville hjemmeform fortsetter selv etter at Manchester City har vært på besøk. Med 1-0-seieren på Villa Park gikk også vertene forbi City på tabellen.

    Med fire kamper på rad uten seier, er Manchester City seks poeng bak serieleder Arsenal 15 kamper ut i sesongen. Liverpool og Aston Villa er henholdsvis fire og to poeng foran City.

    Erling Braut Haaland jubilerte med sin 50. Premier League-kamp, men han kom aldri nærmere scoring nummer 51 enn dobbeltsjansen han fikk etter ti minutter.

    Aston Villa-keeper Emiliano Martínez jublet som besatt etter at han reddet begge forsøkene til Haaland, og mer jubel skulle det bli for hjemmelaget.

    Kvarteret før slutt banket nemlig Leon Bailey inn kveldens første scoring, og det var nok til at Aston Villa tok sin 14. strake hjemmeseier i Premier League.

    Det er tangering av klubbrekorden for Unai Emerys mannskap.

    Erling Braut Haaland under Premier League-kampen borte mot Aston Villa
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal