Hopp til innhold

Nordbotten legger opp: – Jeg var på høyde med Marcel Hirscher

Han ble regnet som et av tidenes norske alpintalenter. Nå legger landslagsutøver Jonathan Nordbotten (31) opp.

 Jonathan Nordbotten, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Sebastian Foss Solevåg, Maren Skjøld og Nina Haver-Løseth sikret seg bronsjemedalje under lagkonkurranse parallellslalåm

BRONSE: (fra venstre) Jonathan Nordbotten, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Sebastian Foss Solevåg, Maren Skjøld og Nina Haver-Løseth sikret seg bronsemedalje under lagkonkurranse i OL 2018. Nå legger førstnevnte opp.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er ikke mange som får oppnå det jeg har oppnådd, sier en fornøyd Nordbotten.

NRK møter 31-åringen på Aker Brygge, der han nå altså avslører at han skal erstatte jakten på topplasseringer med jobbsøking.

LEGGER OPP: Jonathan Nordbotten

LEGGER OPP: Jonathan Nordbotten.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Jeg føler det er tid og sted for alt. Nå har jeg satt et punktum. Det er utrolig tungt. Dette er noe jeg har tenkt på lenge. Jeg tror det er fornuftig, forklarer han.

Nordbotten kan se tilbake på flere topp 10-plasseringer i verdenscupen og en OL-bronse fra lagkonkurransen i Pyeongchang.

– Medalje er medalje i mesterskap, så jeg holder det veldig høyt, erkjenner slalåmspesialisten, som likevel nevner en annen opplevelse som karrierens høydepunkt:

– Jeg husker veldig godt første gang jeg ble topp 10 i Kitzbühel. Da hadde jeg hatt en ganske tøff sesong. Så kom jeg til Kitzbühel og startet som nummer 51 og sto på toppen av besiktigelsen og sa at «jeg får ta et bilde av dette er, for dette blir vel mitt siste verdenscuprenn». Det var ekstreme forhold. Da kjørte jeg meg fra startnummer 51 til sjetteplass. Det var utrolig stort.

– En utrolig lang guttetur

31-åringen var helt i toppen i barne- og ungdomsårene. Vendepunktet kom som 11-åring. Da klarte han ikke å kvalifisere seg til landsfinalen, noe som gjorde at han virkelig satte inn støtet før sesongen der han fylte 12 år.

– Etter det så hadde jeg en kjempebra karriere og kjørte fort i ung alder, og jeg var på høyde med Marcel Hirscher, forteller Nordbotten om den tidligere alpinkongen fra Østerrike.

– Han var min årgang, og vi kjente hverandre godt. Vi har hatt tett dialog og vært «close» hele tiden, legger han til.

Jonathan Nordbotten som barn

UNG OG LOVENDE: Nordbotten vant «alt» som barn.

Foto: Privat

Nordbottens progresjon fortsatte i tenårene, men mannen fra Kolbotn har slitt med å komme seg gjennom det svært trange nåløyet helt inn i verdenstoppen.

– Dessverre nådde ikke jeg helt opp på det, men jeg er utrolig fornøyd med det jeg har oppnådd. Det å være på lag med folk som Aksel, Kjetil, Kilde, Henrik, Sebastian. Jeg har ikke sett på dem som superstjerner. Jeg har sett på dem som venner og lagkamerater. Det har vært en utrolig lang guttetur.

– Har du fått ut potensialet ditt?

– Tidvis. Når man er nummer fem og seks i verdenscupen, så er det ytterste verdensnivå. Det er gøy å tenke på.

Klar for nytt kapitel

Barnestjernetilværelsen til tross, Nordbotten hadde ikke mål om hverken OL- eller VM-gull. Målet hans var å komme på landslaget, og der har han vært i en årrekke. Det var først i senere tid at de store drømmene dukket opp.

Nordbotten med OL-medalje

MEDALJE: Nordbotten med OL-bronsen fra 2018.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg satte meg ikke noen konkrete mål. Jeg hadde mer tekniske og taktiske mål. Jeg hadde jo en drøm om å vinne OL-gull, men jeg merket veldig at hvis jeg hadde kortsiktige mål, så ble man veldig opptatt av det målet, og da gikk man litt bort fra arbeidsoppgavene. For min del, så fungerte ikke det så bra, forklarer han.

Nå venter et nytt kapitel for Nordbotten, som utdannet seg i USA samtidig som han satset på alpint frem til 2014.

– Toppidrett er ikke en rett linje. Det går opp og ned. I vinter hadde jeg en tøff sesong, og da er man ordentlig nede. Vanligvis har jeg greid å jobbe meg opp av det, men nå har jeg ikke gjort det, avslutter 31-åringen.

Siste nytt

 • Ruud vil snakke ut med Rune

  Munnhoggeriet mellom Holger Rune og Casper Ruud blei igjen tema på pressemøtet framfor Wimbledon.

  Dansken raste mot Ruud etter å ha tapt mot nordmannen i kvartfinalen i Roland-Garros i mai. Rune uttalte då at Ruud hadde ropt «JAAA» opp i ansiktet på han då dei to var på veg inn i garderoben, ein påstand Ruud bestemt har avvist.

  – Det er feil, det han påstår. Det er verkeleg ikkje det som skjedde. Ei stor løgn, og det er skuffande å bli loge om, sa den norske tennisstjerna til Discovery.

  På spørsmål frå ein dansk journalist før storturneringa i England svarar Ruud at han ønskjer å rydde opp med det danske talentet.

  – Eg har ikkje sett Holger sidan kampen i Paris, så eg har ikkje hatt sjanse til å snakke med han. Han fortalde løgner til media, og eg var ganske tydeleg på at det ikkje skjedde. Eg respekterer Holger som ein ung, god og fryktlaus spelar, seier Ruud og held fram:

  – Som eg sa etter kampen, oppfører han seg litt vilt, og det har vi alle sett på TV. Eg vil ikkje seie så mykje meir, men eg håpar eg kan snakke med han her eller i Båstad, så vi kan kome oss vidare frå dette.

  Holger Rune og Casper Ruud
  Foto: Christophe Archimbault/Anne-Christine Poujoulat / AFP
 • Glimt tar seieren i slitekamp

  Bodø/Glimt måtte jobbe for poengene hjemme mot Aalesund og ble reddet av to fantastiske mål av Amahl Pellegrino og Brice Wembangomo.Etter første omgangen hadde kampen gått i sjansesløseri og stillingen var 0-0.

  I andre omgang løsnet det for Glimt. Brice Wembangomo setter kampens andre og siste mål da han driblet seg forbi tre-fire spillere og bredsidet ballen i mål.

  – Det er alltid kult å score, og på den måten her også. Jeg er veldig fornøyd, sier Wembangomo til Discovery.

  De regjerende seriemesterne har ikke fått den starten de ønsket på sesongen, med 19 poeng på sine 11 første kamper. Det holder kun til 5.-plass på tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Aalesund
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandefjord med etterlengtet hjemmepoeng – seieren glapp på tampen

  Tromsø slo tilbake etter å ha kommet under to ganger og berget 2-2 borte mot Sandefjord i Eliteserien. Det var Sandefjords første poeng på hjemmebane i år.

  2-2-resultatet kom i en kamp som var svært sjansefattig før pause, men som åpnet seg fullstendig opp etter sidebytte. William Kurtovic hadde gitt Sandefjord 1-0 kort før hvilen, men ledelsen skulle ikke holde lenge.

  – Det er en kamp som går opp og ned. Tromsø er bra med ballen, og det blir en tøff annenomgang. Det er ett poeng, og det tar vi med oss, sa Kurtovic til Discovery etter kampen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Tromsø (1-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste