Hopp til innhold

Nordås åpner opp: – Kanskje har man sagt for mye

5000-meteren på VMs siste dag ble en skuffelse for Narve Gilje Nordås og en opptur for Jakob Ingebrigtsen. På vei ut av friidrettsarenaen var de begge ærlige om hvordan de siste ukene har vært.

Friidretts-VM 2023: Dag 9

TUNG DAG: Det ville seg ikke for Narve Gilje Nordås på 5000-meteren på VMs siste dag.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det har vært et enormt trykk, og ikke minst spørsmål i pressesonen, det tar litt tid å komme gjennom. Folk stiller spørsmål. Det er umulig å stenge ute, du har en telefon og leser nyheter. Det første som møter deg hver morgen er deg selv og dine uttalelser, og uttalelser fra den andre fronten, sier Nordås til NRK og fortsetter:

– Det begynte ikke i det vi kom til VM, det begynte to uker før. Det har vært et enormt trykk. Jeg har klart å stenge det ute, men på et tidspunkt sier det stopp, og det gjorde det i dag.

Onsdag løp han inn til bronsemedalje på 1500 meter, søndag ble det «bare» en 14. plass på 5000-meteren. Selv gir han mesterskapet terningkast seks, da medalje var målet, men han ser at ting kunne vært løst bedre.

– Angrer

For det har ikke bare vært det sportslige som har vært i fokus under verdensmesterskapet i Budapest. Det har også vært en ulming mellom «Team Nordås» og «Team Ingebrigtsen».

– Det er klart at man vil alltid ha selvinnsikt og selverkjennelse. Kanskje har man sagt for mye, men det jeg har sagt står jeg inne for. I etterkant burde man gjerne holdt litt mer kjeft, da hadde man fått litt mindre trykk og oppmerksomhet. Det er ikke noe jeg ikke kan stå inne for, men samtidig angrer du på at du har snakket så mye, svarer Nordås på spørsmål om det er noe han angrer på at han har sagt selv.

Etter semifinalene på 1500 meter kom Nordås med et syrlig stikk i retning Jakob Ingebrigtsen da han kalte de to for «to bestevenner på tur».

Der hvor Nordås gikk tom i finalen på 5000 meter, klinte Jakob Ingebrigtsen til og forsvaret VM-gullet fra fjorårets VM.

Hungary Athletics Worlds

GULL: Jakob Ingebrigtsen løp inn til, og forsvarte VM-gullet på 5000 meter i Budapest.

Foto: Denes Erdos / AP

– Det er utrolig stort. Men jeg føler meg ikke helt bra. Skulle jeg ha sjanse til å vinne i dag, så måtte jeg gjøre et bedre løp enn de andre. Det hjalp ikke å springe på styrkene sine, som i fjor, oppsummerte Ingebrigtsen overfor NRK.

På spørsmål om utenomsportslig støy, rett etter løpet, hadde han følgende å si:

– Nei, det... Det har jeg ikke fått med meg.

Noen minutter senere, i pressesonen, var også han mer villig til å snakke om støyen rundt ham i mesterskapet.

– Jeg tror det er ganske tydelig at jeg har hatt et enormt bra lag rundt meg som åpenbart har tatt mye av støyten. Jeg har stort sett fokusert på meg selv og vært i min egen boble. Det som er litt gøy, når du ikke gjør det bra, så er du en jævla idiot. Når det går bra, så er du enormt sterkt psykisk som klarer å kun fokusere på deg selv i en slik situasjon. Det er litt morsomt det, sier han til et samlet pressekorps.

Takker kjæresten

Overfor NRK utdyper han hva blant annet samboeren Elisabeth Asserson har betydd for ham.

– Elisabeth er den viktigste personen i livet mitt. Hun er flink til alt jeg er dårlig til, forteller Ingebrigtsen.

2022 World Athletics Championships, day 10

DUO: Jakob Ingebrigtsen takker samboeren Elisabeth Asserson. Her avbildet under VM i fjor.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Hva da?

– Nei, det vet jeg jo ikke, for jeg har jo ingen anelse om sånt. Men det funker jo ekstremt bra.

Men selv om han ikke kan sette ord på akkurat hva, er han klar på én ting: Det hadde ikke gått uten henne.

– Nei, det er mye som ikke hadde gått uten henne. Hun er en inspirasjon i livet mitt. Hun var der i fjor også da jeg var litt i samme situasjon, uten at det var sammenlignbart, forteller gullvinneren.

Betent

Ulmingen mellom de to leirene startet allerede før mesterskapet. Da ble det mange overskrifter da Nordås' trener, Gjert Ingebrigtsen, ikke fikk trenerakkreditering av Det norske friidrettsforbundet.

«En totalvurdering», var svaret fra sportssjef Erlend Slokvik på hvorfor Ingebrigtsen ikke fikk akkreditering til VM.

Det førte til at Nordås valgte å bo utenfor Norges VM-hotell, for å bo sammen med treneren og treningspartneren Per Svela. Gjert Ingebrigtsen trente i en årrekke Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen, men samarbeidet ble avsluttet tidlig i 2022.

Toppen ble foreløpig nådd etter forsøket på 5000 meter. Da fyrte storebror Henrik Ingebrigtsen løs. Blant annet kalte han Gilje Nordås for respektløs og hintet om at alt oppstyret kan ha vært utslagsgivende for at det «bare» ble sølv på 1500 meter for lillebroren.

Siste nytt

 • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

  Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

  Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

  Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

  Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

  TZTQFvZHSkc
  Foto: AP
 • Ikonisk OL-stadion beordret stengt

  Olympiastadion i Aten, som ble bygget til sommerlekene i 2004, tvinges til å holde stengt som følge av at det er funnet rust langs det ikoniske buede taket.

  Arenaen med 70.000 sitteplasser er den største i Hellas og er kjent for den hvite stålkonstruksjonen som er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Vegg i vegg ligger også den greske OL-velodromen.

  Nå er begge de to idrettsanleggene stengt ​​etter at de ikke kom gjennom en sikkerhetsinspeksjon som ble igangsatt i april i offentlig regi. Beslutningen ble tatt fredag. (NTB)

  8n3NT-8xyjI
  Foto: AP
 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste