Hopp til innhold

Idrettsgallaen: Røiseland og Hovland stod for årets sportsprestasjoner

Publikum mente golferen Viktor Hovland stod for årets mannlige sportsprestasjon, mens skiskytter Marte Olsbu Røiseland fikk prisen for årets kvinnelige sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

– Jeg vil takke det norske folk. Golf er jo en idrett som er litt fjern for folk flest. Jeg vil også takke mamma og pappa. Jeg hadde ikke vært her hadde det ikke vært for dem, sa Hovland under utdelingen der det ikke var publikum til stede på grunn av smitteverntiltak.

Totalt fem priser ble delt ut på Idrettsgallaen 2021 etter et svært spesielt år både på og utenfor idrettsarenaen.

På grunn av pandemien ble konkurransegrunnlaget for de vanlige prisene vurdert som for usikkert. Man valgte likevel å dele ut prisene for Årets ildsjel, årets forbilde, årets hederspris og årets kvinnelige og mannlige idrettsprestasjon.

Årets idrettsprestasjon, menn: Viktor Hovland

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Golfspiller Viktor Hovland vant prisen under Idrettsgallaen.

Viktor Hovland fikk prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen 2021. Hovland vant over elleve millioner kroner da han tok seieren i Mayakoba Golf Classic i fjor.

Han vant prisen i konkurranse med blant andre Erling Braut Haaland og Karsten Warholm, som var de to andre med nesten like mange stemmer.

Denne prisen ble bestemt av publikum.

– Jeg ble litt overrasket. Det er jo umulig ikke å høre hva de andre utøverne har fått til, så jeg vet at det har vært en hard konkurranse, sa Hovland på telefon fra Hawaii.

Årets idrettsprestasjon, kvinner: Marte Olsbu Røiseland

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Marte Olsbu Røiseland vinner prisen for årets sportsprestasjon under Idrettsgallaen.

Røiseland vant avstemningen om årets sportsprestasjon for kvinner etter sine fem VM-gull. Prisen ble delt ut av Karsten Warholm og Øystein Pettersen under den alternative idrettsgallaen, og hun takket via videolink fra Oberhof.

– Dette er utrolig deilig. Først og fremst vil jeg takke alle som har stemt. Så må jeg selvfølgelig takke skiskytterforbundet, lagvenninnene, støtteapparatet med skismørerne som gjør det mulig å prestere på topp, og min personlige trener Roger Grubben, som la en god gullplan i Anterselva. Det blir et OL neste år, og jeg håper vi snekrer sammen en god plan til det også, sa hun.

Årets forbilde: Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Abid Raja leverte prisen til en takknemlig Mats Zuccarello

Mats Zuccarello fikk prisen for sitt arbeid med stiftelsen Right To Play og sin egen stiftelse. I fjor var det Maren Lundby som fikk denne prisen.

– Årets forbilde er spesielt opptatt av å hjelpe vanskeligstilte barn. Prisvinneren har gitt mange barn et bedre liv, leste kulturminister Abid Raja opp da han overrasket Zuccarello før jul.

– Ekstremt hyggelig å få en slik pris. En pris å sette høyt. Ikke bare til meg, men også til stiftelsen min, sa Zuccarello blant annet.

Årets ildsjel: Finn-Magne Simonsen

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Årets ildsjel fikk prisen fra selveste Hans Majestet Kong Harald på slottet.

Finn-Magne Simonsen fra Nordland idrettskrets ble både overrasket og rørt da han fikk prisen av kong Harald under en audiens på Slottet.

Simonsen har vært trener for svømming og fotball i en årrekke og får prisen for sin innsats for idrett og frivillighet gjennom 50 år.

– Jeg er ydmyk og stolt, sa han i sin takketale.

Brit Eirin Tungeland fra Os Turnforening ble Årets ildsjel under den forrige Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Finn-Magne Simonsen hadde mange å takke etter at han vant prisen Årets ildsje på Idrettsgallaen.

Årets hederspris: Rune Andersen

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Rune Andersen - tidligere spesialrådgiver for Antidoping Norge og fortsatt aktiv dopingjeger - mottok årets hederspris på Idrettsgallaen.

Dopingjegeren Rune Andersen tildeles prisen for sitt mangeårige arbeid i antidopingarbeidet. Prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg. I fjor var det Suzann Pettersen som fikk denne prisen.

– Juryen mener at årets prisvinner er den enkeltpersonen i verden som har betydd mest for arbeidet mot doping, heter det i juryens begrunnelse, som ble lest opp av statsministeren.

Andersen startet som dopingkontrollør på frivillig basis, før han ble ansatt i idrettsforbundet med ansvar for antidopingarbeide. Han var en av nøkkelpersonene i oppbyggingen av Verdens antidopingbyrå (Wada) og Wada-koden.

– Jeg synes det er veldig flott at antidoping-arbeidet blir verdsatt. Vi kan vel si at antidopingarbeidet nå har kommet på pallen, sa Andersen i sin takketale.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal