Nøkkelen bak Carlsens eventyrlige år: Et dataprogram som «revolusjonerer» sjakken

MOSKVA (NRK): For et drøyt år siden spådde mange at Magnus Carlsen kom til å miste tittelen som verdensener. Nå har han levert sitt beste år på brettet, og gir noe av æren til supercomputeren Alpha Zero.

MAgnus Carlsen

VERDENSENER: Magnus Carlsen under VM i lynsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det ble snakket mye om datamaskinen under VM-kampen mot Fabiano Caruana i november i fjor, men først nå har sjakkentusiaster over hele verden fått se hvilken betydning det har.

– Magnus Carlsen er på sitt beste noensinne, og det er på grunn av denne computeren.

Det slår Leontxo García fast, den spanske sjakkeksperten som har fulgt Carlsen i en årrekke. Han var en av dem som var kritiske til Carlsen under VM i fjor, da han hadde noen svake partier under VM-kampen mot Caruana.

– En revolusjon

Etter VM-kampen i november begynte flere og flere spillere i verdenstoppen å ta i bruk Alpha Zero. Den har sett sjakken fra en helt spesiell vinkel.

– Den har produsert en slags revolusjon i sjakken, sier García.

Leontxo Garcia

EKSPERT: Leontxo García jobber for spanske El País.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Denne revolusjonen går ut på at spillere gir fra seg en brikke tidlig i spillet for å få egne brikker i bedre posisjon på brettet. På sjakkspråket kaller de det «å ofre materiell for å få en dynamisk stilling».

– Magnus har lært masse fra maskinen. Partiene nå er mye mer interessante enn for noen år siden, og det er fantastisk for sjakken, sier García.

«Alpha Zero-bonden»

Flere ganger i VM spilte Magnus Carlsen h-bonden fram tidlig. Dette er et av trekkene som har kommet etter computerens nye analyser. I NRKs studio ble den ofte omtalt som «Alpha Zero-trekket». Selv erkjenner han at han har brukt datamaskinen mye, særlig tidlig i år.

– Jeg tror den har vært viktig for veldig mange. Det er interessant å se partiene og se hva man kan lære av det. For meg er det ikke slik at jeg prøver å spille som den. Jeg spiller i stor grad som før, kanskje med noen nye åpningsideer og sånt, sier Carlsen.

Pappa Henrik Carlsen mener at Peter Heine Nielsen skal ha mye av æren for Carlsens fremgang, og kommer samtidig med en oppsiktsvekkende opplysning om sønnens forhold til den nye «supercomputeren».

– Det er første gang han har opplevd å bli inspirert av programmer. Han lærer av det, sier Henrik Carlsen til NRK.

For der tidligere datamaskiner er laget av mennesker, er Alpha Zero selvlært. Den har lært seg å spille sjakk etter å ha spilt titusenvis av partier mot seg selv. Datamaskinen lærer etter hvert parti, og ble på kort tid sterkere enn Stockfish, som lenge var den desidert sterkeste datamaskinen.

Hva som skjer når Magnus Carlsen, som allerede er verdens beste sjakkspiller, tar til seg kunstig intelligens, fikk vi se i 2019. 107 langsjakkpartier uten tap. Og som Carlsen selv sier:

– Mitt beste sjakkår noensinne.

Magnus Carlsen vm moskva hukaru nakamura

TO POKALER: Magnus Carlsens smil og medaljefangst i Moskva oppsummerer 2019 godt.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Hvorfor?

Ekspert Leontxo García forteller hvorfor han har blitt så mye bedre.

– Han er mye mer selvsikker på grunn av datamaskinen. Dens måte å spille sjakk overbeviser Carlsen om hvordan han kan spille. I fjor var han ikke modig nok for det, det ville vært en enorm risiko. Når forstår han at det er bra, så han tar mye større risiko enn før, forklarer han.

Også Maxime Vachier-Lagrave, sekundant for Carlsen i 2016, påpeker det. Han sier at han har hatt ideer om trekk og åpninger, men har ikke fått bevist hvorfor de er gode før datamaskinens partier ble offentliggjort.

– Det har endret mye, særlig i åpningen og i midtspillet. Vi blir sterkere spillere på grunn av det, sier Vachier-Lagrave, som selv begynte å bruke programmet rundt starten av 2019.

García mener Carlsen er spilleren som i størst grad har klart å adoptere Alpha Zeros ideer.

– Han var den beste uten, og nå er han en enda mer suveren ener, sier han.

Maxime Vachier-Lagrave

ALPHA ZERO-BRUKER: Carlsens tidligere sekundant, Maxime Vachier-Lagrave fra Frankrike.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Russiske stjerner reiser fra VM

  Russiske Sergej Ustjugov har forlatt Oberstdorf på grunn av lårskaden han pådro seg i forrige uke, og går ikke mer i VM.

  Det bekrefter landslagstrener Markus Cramer overfor NRK.

  Tirsdag reiser også Denis Spitsov hjem etter å ha brukket hånda på trening mandag. Både Spitsov og Ustjugov var potensielt sentrale på det russiske laget i stafetten fredag.

  – Det er veldig dramatisk for oss, men hva kan vi gjøre? Nå er Norge selvsagt store favoritter i stafetten, sier Cramer til NRK mandag kveld.

  Sprint verdenscup finaler
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Fotballen kommer med dato

  Det er bred enighet blant toppklubbene i Fotball-Norge om at treningskampene må komme i gang senest 15. mars dersom eliteserien skal kunne starte 5. april, skriver VG.

  Det er Odds daglige leder Einar Håndlykken som overfor VG bekrefter det som seiler opp som en skjebnedato med tanke på eliteseriestarten.

  – De fleste er enige om å komme i gang da. Det blir få datoer utover høsten, og å spille masse under EM er ikke gunstig. Kommer vi ikke i gang da, blir det ikke lett, sier Håndlykken til avisen.

  Eliteserien i fotball er planlagt å starte 5. april. Norges Fotballforbund har allerede besluttet å utsette oppstarten av toppserien og 1. divisjon for kvinner.

  Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Russisk VM-gullhåp brakk hånda

  Denis Spitsov var et av Russlands fremste håp på 15-kilometeren i fri teknikk i ski-VM onsdag. Nå har han fått påvist et brudd i hånda.

  Dermed er VM over for den 24-årige motbakkespesialisten.

  Bruddet i Spitsovs arm skal ha blitt bekreftet i en melding fra det russiske skiforbundets pressetjeneste mandag, melder blant andre russiske Sport og Dagbladet.

  Spitsovs skade betyr at Russland også stiller svekket på herrestafetten i ski-VM senere denne uken.

  24-åringen ble nummer tre i Tour de Ski denne sesongen. Han hadde blant annet beste tid på den siste etappen opp alpinbakken i Val di Fiemme. (NTB)

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Carlos Barria / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal