Hopp til innhold

Nøkkelen bak Carlsens eventyrlige år: Et dataprogram som «revolusjonerer» sjakken

MOSKVA (NRK): For et drøyt år siden spådde mange at Magnus Carlsen kom til å miste tittelen som verdensener. Nå har han levert sitt beste år på brettet, og gir noe av æren til supercomputeren Alpha Zero.

MAgnus Carlsen

VERDENSENER: Magnus Carlsen under VM i lynsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det ble snakket mye om datamaskinen under VM-kampen mot Fabiano Caruana i november i fjor, men først nå har sjakkentusiaster over hele verden fått se hvilken betydning det har.

– Magnus Carlsen er på sitt beste noensinne, og det er på grunn av denne computeren.

Det slår Leontxo García fast, den spanske sjakkeksperten som har fulgt Carlsen i en årrekke. Han var en av dem som var kritiske til Carlsen under VM i fjor, da han hadde noen svake partier under VM-kampen mot Caruana.

– En revolusjon

Etter VM-kampen i november begynte flere og flere spillere i verdenstoppen å ta i bruk Alpha Zero. Den har sett sjakken fra en helt spesiell vinkel.

– Den har produsert en slags revolusjon i sjakken, sier García.

Leontxo Garcia

EKSPERT: Leontxo García jobber for spanske El País.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Denne revolusjonen går ut på at spillere gir fra seg en brikke tidlig i spillet for å få egne brikker i bedre posisjon på brettet. På sjakkspråket kaller de det «å ofre materiell for å få en dynamisk stilling».

– Magnus har lært masse fra maskinen. Partiene nå er mye mer interessante enn for noen år siden, og det er fantastisk for sjakken, sier García.

«Alpha Zero-bonden»

Flere ganger i VM spilte Magnus Carlsen h-bonden fram tidlig. Dette er et av trekkene som har kommet etter computerens nye analyser. I NRKs studio ble den ofte omtalt som «Alpha Zero-trekket». Selv erkjenner han at han har brukt datamaskinen mye, særlig tidlig i år.

– Jeg tror den har vært viktig for veldig mange. Det er interessant å se partiene og se hva man kan lære av det. For meg er det ikke slik at jeg prøver å spille som den. Jeg spiller i stor grad som før, kanskje med noen nye åpningsideer og sånt, sier Carlsen.

Pappa Henrik Carlsen mener at Peter Heine Nielsen skal ha mye av æren for Carlsens fremgang, og kommer samtidig med en oppsiktsvekkende opplysning om sønnens forhold til den nye «supercomputeren».

– Det er første gang han har opplevd å bli inspirert av programmer. Han lærer av det, sier Henrik Carlsen til NRK.

For der tidligere datamaskiner er laget av mennesker, er Alpha Zero selvlært. Den har lært seg å spille sjakk etter å ha spilt titusenvis av partier mot seg selv. Datamaskinen lærer etter hvert parti, og ble på kort tid sterkere enn Stockfish, som lenge var den desidert sterkeste datamaskinen.

Hva som skjer når Magnus Carlsen, som allerede er verdens beste sjakkspiller, tar til seg kunstig intelligens, fikk vi se i 2019. 107 langsjakkpartier uten tap. Og som Carlsen selv sier:

– Mitt beste sjakkår noensinne.

Magnus Carlsen vm moskva hukaru nakamura

TO POKALER: Magnus Carlsens smil og medaljefangst i Moskva oppsummerer 2019 godt.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Hvorfor?

Ekspert Leontxo García forteller hvorfor han har blitt så mye bedre.

– Han er mye mer selvsikker på grunn av datamaskinen. Dens måte å spille sjakk overbeviser Carlsen om hvordan han kan spille. I fjor var han ikke modig nok for det, det ville vært en enorm risiko. Når forstår han at det er bra, så han tar mye større risiko enn før, forklarer han.

Også Maxime Vachier-Lagrave, sekundant for Carlsen i 2016, påpeker det. Han sier at han har hatt ideer om trekk og åpninger, men har ikke fått bevist hvorfor de er gode før datamaskinens partier ble offentliggjort.

– Det har endret mye, særlig i åpningen og i midtspillet. Vi blir sterkere spillere på grunn av det, sier Vachier-Lagrave, som selv begynte å bruke programmet rundt starten av 2019.

García mener Carlsen er spilleren som i størst grad har klart å adoptere Alpha Zeros ideer.

– Han var den beste uten, og nå er han en enda mer suveren ener, sier han.

Maxime Vachier-Lagrave

ALPHA ZERO-BRUKER: Carlsens tidligere sekundant, Maxime Vachier-Lagrave fra Frankrike.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal