Hopp til innhold
Analyse

Noen få minutter unna perfeksjon

Ole Gunnar Solskjærs slagplan mot Liverpool førte til en prestasjon som kan gi Manchester United et stort løft fremover.

Solskjær

Ole Gunnar Solskjær ble den første manageren i Premier League som tok poeng fra Liverpool denne sesongen.

Foto: Oli Scarff / AFP

Man kunne fint si at Ole Gunnar Solskjær trengte tre poeng mer enn noe annet i storkampen mot Liverpool i kveld.

Men prestasjonen laget hans leverte mot serielederne, kan fort vise seg å være verdt enda mer.

De siste dagene har engelsk presse spurt seg hva Solskjærs plan egentlig er. United har slitt tungt, og før helgen lå de på 12. plass, to poeng unna nedrykk, med én seier på syv ligakamper.

I dag ga United svar på tiltale. Selv om det kun ble ett poeng mot Liverpool, var dette en prestasjon som demonstrerte tælen, intensiteten og angrepsspillet Solskjær ønsker.

Det var også en prestasjon som stilte Solskjærs taktiske egenskaper i et godt lys.

Overraskende formasjon

For i 85 minutter så Solskjær ut til å ha spilt kortene sine på perfekt vis.

Og det mot en motstander som med seier på Old Trafford hadde ledet tabellen med åtte poeng og stått med 18 strake ligaseire.

Solskjær overrasket ved å bruke tre midtstoppere, to vingbacker, tre sentrale midtbanespillere og to spisser; 3-4-1-2. Siden Liverpool spilte 4-3-3, betydde det at United matchet gjestene mann for mann over hele banen.

Britain Soccer Premier League

Selv om Klopp gjorde endringer, klarte Solskjærs United å holde unna.

Foto: Jon Super / AP

Solskjær ba nemlig sine vingbacker om å presse Liverpools backer, slik at de tre stopperne spilte direkte opp mot Liverpools tre angripere.

Enkelte vil kalle det dumdristig mot et så godt lag som Liverpool, selv om de røde manglet stjernespissen Mohamed Salah, som var skadet.

Men så kan man også si at Solskjær ikke hadde stort å tape.

To kjappe spisser

Såpass svake har United tross alt vært i det siste, at litt guts fremover bare skulle mangle. En av de mest negative kampene denne sesongen har ikke vært et tap, men en målløs poengdeling mot AZ Alkmaar hvor United ikke hadde et eneste skudd på mål.

Solskjær har snakket om at United alltid skal angripe motstanderen og ta risikoer.

Her benyttet han sjansen til å vise at han mener det han sier.

Strategien virket også. United presset Liverpool høyt fra starten av, vant ballen i gunstige posisjoner og strakk gjestenes forsvarslinje ved å få de to spissene, Marcus Rashford og Daniel James, til å ta løp inn bak Liverpools sidebacker.

Av og til kom Uniteds offensive midtbanespiller Andreas Pereira inn i de sentrale rommene som de to spissene skapte – noe som førte til farligheter.

Andre ganger skapte de to spissene trøbbel på egen hånd. Uniteds mål var et prakteksempel: De vant ballen på egen halvdel og spilte kjapt opp langs kanten til James, som la et lavt innlegg som Rashford ekspederte i mål. Det var kjapt, presist og effektivt.

Det var akkurat slik Solskjær vil at United skal spille.

Kontringslaget

Kanskje var det heller ikke tilfeldig at det målet kom mot Liverpool.

Solskjær har fått fortjent kritikk for å ikke ha en god nok slagplan mot mindre lag som legger seg bakpå og stenger rom. United er best som kontringslag, når spissene får bakrom. De to beste prestasjonene denne sesongen har kommet mot Chelsea (4–0) og Liverpool (1–1), to mannskap som står høyt.

Det negative er at slike storlag som oftest kommet sterkt tilbake. I pausen la Liverpools trener Jürgen Klopp om til 4-4-2 og så sitt lag sitt feste grepet. Selv da Solskjær vridde om til 5-3-2 og senere 5-4-1, dominerte Liverpool.

Men United kunne fort fått 2–0 hadde de tatt vare på en av sine mange kontringsmuligheter. I stedet satte innbytteren Adam Lallana inn utligningen fem minutter før slutt.

På det tidspunktet kunne Solskjær knapt ha gjort noe mer, med hensyn til de spillerne han rår over.

Han var kun et par minutter unna perfeksjon.

Må slå de små

Slik sett var det en kalddusj. Men om denne poengdelingen ikke vil hjelpe United stort på tabellen, vil selve prestasjonen minne kritikerne – og ikke minst Uniteds spillere selv – om hva laget er kapable til.

Utfordringen for Solskjær nå, både som taktiker og motivator, er å få slike prestasjoner ut av spillerne mot mindre lag.

Solskjær vet at United ikke har vunnet borte siden februar. De to neste kampene i ligaen byr på Norwich og Bournemouth borte, to lag som spiller offensiv football og gir motstandere plass til å angripe.

Disse kampene bør passe United godt. Kanskje kan de bidra til å snu sesongen for Solskjær.

Enn så lenge kan nordmannen uansett si seg fornøyd med at United har stoppet en trend som har sett mørk ut i det siste. De har hatt flere poengdelinger denne sesongen hvor Solskjær har fått kritikk for at de ikke spilte bra.

Dét fortjener han på ingen måte i dag.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal