Hopp til innhold

Nilssons knær blå etter skytetrening – løsner 800 skudd i uken: – Det er langt over normalen

NRK-ekspert Ola Lunde spådde at det kom til å ta lang tid før Stina Nilsson klarte å levere toppresultater som skiskytter. Men etter å ha sett et nylig publisert bilde av knærne til den svenske yndlingen i sosiale medier, vurderer han å endre mening.

Nilsson

SKYTETRENING SOM SETTER SPOR: Slik ser knærne til Stina Nilsson ut etter at hun har gått fra null treningstimer på standplass til atskillig flere. Bildet publiseres med tillatelse fra Nilsson.

Foto: Instagram/NTB Scanpix

For selv om sesongen er over for lenge siden og det er et hav av tid til den neste begynner, ligger Stina Nilsson åpenbart ikke på latsiden bare dager etter at det søndag ble klart at hun bytter fra langrenn til skiskyting.

Fullt av store blåmerker

SVT møtte nemlig Nilsson under en treningsøkt i Östersund i Sverige onsdag. Der har hun gjennom denne uken trent på hvordan man raskest mulig legger seg ned på skytematten og hvordan man like raskt reiser seg opp igjen på standplass.

Det har satt sitt preg på kroppen til Nilsson.

Etter intervjuet med SVT la 26-åringen ut et bilde som ikke er til å misforstå. Treningen har gått kraftig utover knærne hennes. Onsdag var de fulle av store blåmerker.

«Ser alle skiskytteres knær slik ut?» spør Nilsson sine over 130.000 følgere på Instagram onsdag.

Hun fikk svar umiddelbart. Den svenske skiskytterstjernen Hanna Öberg advarer og ber Nilsson bare glede seg til den mye hardere asfaltflaten om sommeren. Tyskeren Denise Herrmann – som selv byttet fra langrenn til skiskyting for noen år siden – svarer «ja» på svenskens spørsmål med store bokstaver.

Ifølge landslagssjef for de svenske skiskytterne, Anders Bystrøm, bruker Nilsson mye tid på standplass.

– Cirka 800 skudd i uken, sier han til NRK.

FUL3LwHPyNs

NRK-EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud

– Her satses det!

NRK-ekspert Ola Lunde var tidligere denne uken ikke spesielt imponert over Nilssons skyteferdigheter etter å ha sett en video av svensken på standplass. Han mente hun gjorde en rekke feil og spådde at det kan ta lang tid før hun tar sin første seier i verdenscupen.

Men etter å ha sett bildet onsdag er tonen annerledes.

– Her satses det! Tror ikke jeg har sett så mange skiskyttere med slike knær. Tror jeg må gi en ny uttalelse angående hennes muligheter neste vinter, sier han.

Lunde er svært overrasket over hvor mye tid Nilsson investerer på skytebanen allerede nå og at 800 skudd i uken viser at hun terper svært mye.

– Det er langt over normalen i denne delen av sesongen. Det er vel kanskje firegangen av det skiskytterne ville skutt dersom det hadde blitt arrangert NM denne uka. Men det er viktig at hun får skikkelig oppfølging av en god skytetrener, ellers kan hun fort få feil vaner som blir vanskelig å endre på.

Den store dronningen fra årets skiskytter-VM i Anterselva, Marte Olsbu Røiseland, svarer slik når hun får se de mørkeblå knærne:

– Såpass ja! Det står ikke på innsatsen ser det ut som, men ville anbefalt henne å bruke en skytematte...

g3JTnZclIXI

GULL-GROSSIST: Marte Olsbu Røiseland viser frem alle medaljene sine under årets skiskytter-VM i Italia.

Foto: TIZIANA FABI / AFP

Prøveskyting ga godfølelsen

Det store spenningsmomentet rundt Nilssons skiskytterkarriere handler ikke om langrennsferdigheter eller kapasitet i sporet, men om hvordan hun skal takle å begynne å skyte ned fem blinker med høy puls på standplass.

Hun forteller at hun fikk våpenlisensen for noen uker siden. Det var i god tid før hun tok noen avgjørelse på at hun faktisk allerede nå skulle bytte idrett. Hun måtte faktisk ut og prøve å skyte for seg selv før hun tok en beslutning.

– Med en gang jeg fikk den børsa på ryggen, så kjente jeg at dette var kult. Da vokste det (avgjørelsen om å bytte idrett) frem, forteller hun.

Verdenscupen er målet

At det er så mye hun ikke kan om skiskyting og hvordan det fungerer, var noe av det som gjorde det mest interessant.

– Jeg elsker detaljer. Jeg liker når jeg blir interessert på et nærmest «manisk» nivå. Det er kult. For skiskyttere er det så mange små ting, som man ikke vet om eller legger merke til som TV-seer.

På spørsmål om verdenscupen allerede neste sesong er innen rekkevidde, sier hun følgende:

– Jo, det (verdenscupen) er absolutt sluttmålet. Forhåpentligvis kommer jeg til å ha en bra utviklingskurve, men jeg vet at det kan ta tid. Og tid har jeg mye av, kjenner jeg, sier Nilsson og gliser.

Siste nytt

  • Berg sikret skytterne nok en OL-plass

    16-åringen Synnøve Berg imponerte med 3.-plass i finalen i OL-kvalifiseringen i 10 meter luftrifle og sikret dermed Norge kvoteplass i Paris-lekene i sommer.

    Berg var blant fire finalister i kvalifiseringen i Rio de Janeiro som kunne sikre en av to kvoteplasser, ettersom de øvrige fire finalistene – blant dem Jeanette Hegg Duestad – allerede hadde kvoteplass i boks.

    Det ble en spennende finale der Berg slo Duestad og gikk videre til runden som ville sikre henne minst 3.-plass. Hun sto da igjen mot den franske duoen Oceanne Müller og Manon Herbulot.

    Berg ble slått ut før siste runde, men 3.-plassen holdt ettersom Müller også hadde sikret kvoteplass tidligere. Müller vant foran Herbulot med 250,4 mot 249,4 poeng. Duestad ble nummer fire. (NTB)

    vIZOGv1o5NQ
    Foto: NTB
  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X

Sendeplan

Kl. Program Kanal