Friidrettssjefen om Ingebrigtsens EM-kritikk: – Helt unødvendig

GATESHEAD (NRK.no): Henrik Ingebrigtsen kaller løpene i lag-EM for «noe tull», og meldte skadeforfall etter først å ha sagt at han helst ville slippe å delta. Sportssjef Ronny Nilsen er ikke fornøyd med uttalelsene.

Ronny Nilsen

Sportssjef i friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, mener lag-EM er en ypperlig anledning for de norske utøverne til å teste seg mot flere av de beste fra andre nasjoner.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

DIREKTE fra klokken 14.30: Se lag-EM i friidrett på NRK.no her!

henrik

Henrik Ingebrigtsen ble tråkket på med piggsko og må stå over lag-EM.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er første gang jeg opplever at vi får den typen uttalelser, og det er en helt unøvendig av ham å komme med sånt. Henrik vet hvor mye lag-EM betyr for oss, sier Ronny Nilsen, sportssjef i friidrettsforbundet.

Mellomdistanseløper Henrik Ingebrigtsen har i flere intervjuer gitt uttrykk for at lag-EM i Gateshead er noe han helst kunne tenke seg å slippe. Han ville nødig avbryte høydeoppholdet han har vært på.

– Må jeg, så må jeg. Men jeg har ikke lyst. Nå er det trening, trening og atter trening, sa Ingebrigtsen tidligere denne måneden.

– Ypperlig mulighet

23-åringen meldte til slutt forfall etter å ha blitt tråkket på med piggsko under Bislett Games, noe som ga ham et kutt i foten. Også lillebroren Filip har meldt forfall på grunn av en overbelastning i låret.

I et intervju med TV 2 Sporten tidligere i uken kalte Henrik Ingebrigtsen løpene i lag-EM for «noe tull».

– Selvfølgelig er det bra for lagmoralen og lagfølelsen. Men spesielt løpere har litt problemer med det (lag-EM). Det blir bare lureløp. Du kommer først i mål, veldig bra, men de deler ikke ut medaljer. Jeg mener det bare er noe tull, sa han til TV 2.

Nilsen mener likevel lag-EM er en god konkurranse, også for de aller beste.

– Om du ser på resultatlistene, så ser du at det er toppidrettsutøvere i alle øvelsene. Derfor burde lag-EM være en ypperlig mulighet for alle til å prøve seg mot gode konkurrenter og få internasjonal matching, sier Nilsen til NRK.

Frykter nedrykk

Det er blitt spekulert i at Ingebrigtsens skade bare var et påskudd til å melde forfall, men det avfeies av løperen selv.

– Jeg forstår at folk spekulerer, og jeg forstår at forbundet som vil ha oss med. Laget blir jo svekket. Men samtidig er friidrett en individuell idrett, og jeg må først og fremst tenke på meg selv, sier Ingebrigtsen til TV 2.

Nilsen vil heller ikke spekulere i noe sånt, og sier på generelt grunnlag at han aldri før har opplevd at han må tvinge utøvere til å delta i lag-EM.

– Nei, jeg har ikke opplevd at jeg må tvinge noen. Det med Henrik er første gang vi opplever at noen uttrykker at de ikke har lyst. Så kommer det et forfall, men det er sånt som kan skje, sier sportssjefen.

Friidrettsforbundet har en målsetning om at Norge skal beholde plassen som gjør at de får fortsette å konkurrere med de beste nasjonene i lag-EM. Da er de avhengig av å ta så mange poeng som mulig i Gateshead. Nilsen skulle derfor gjerne hatt med brødrene.

Ndure: – Gøy å være med

ndure

Jaysuma Ndure løper lørdagens 100 meter i lag-EM.

Foto: Per-Kristian Eriksen / NTB scanpix

Foruten Ingebrigtsen-brødrene stiller Norge med tilnærmet sin beste tropp. Jaysuma Ndure skal løpe 100 meter lørdag, og sier det gjør ham ingenting å nok en gang ta turen til lag-EM.

– Neida, jeg synes det er gøy, jeg. Mange av vi som er her har representert landet vårt i lag-EM i mange år uten å klage. Hvis Henrik har en annen mening får vi bare leve med det, vi reiser uansett, sier en smilende Ndure til NRK.

– Det her handler jo egentlig ikke mest om verken meg eller forbundet, men om de unge og lovende som får lov å være med her. De gleder seg veldig til dette, og derfor er vi med her, legger Ndure til.

Spydkaster Andreas Thorkildsen medgir at han føler plikt til å stille opp i lag-EM, uten at han synes det gjør noe. Han skal konkurrere først på søndag.

– Det er en plikt, men det skal også være en lyst. Det er det tydeligvis ikke for Henrik, men det er opp til ham. For min del passet det greit å ha en konkurranse i dette tidsrommet, så det er bra for meg i alle fall, konkluderer han.

Siste nytt

 • Hovland spilte seg ut av tetkampen

  Viktor Hovland hang lenge med i seierskampen i den første av tre kvalifiseringsturneringer til PGA-touren. men bogey på 14. og 15. hull søndag sendte ham nedover på lista. I skrivende stund ligger Hovland på 11.-plass, men ikke alle er ferdigspilt.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt Sullivan / AFP
 • Viking ydmyket Godset

  Viking slo Strømsgodset 4–0 søndag og tok et langt steg unna nedrykkstrøbbel. I Godset må ting skje hvis laget skal beholde plassen i Eliteserien. Drammenserne ligger sist med 13 poeng etter 18 kamper.

  Eliteserien fotball 2019: Viking - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Haugesund med comeback

  Herolind Shala ga Vålerenga en drømmestart etter kun to minutter, men mål fra Niklas Sandberg og Kristoffer Velde førte til at Haugesund snudde fra 0-1 til 2-1. Det gjorde at Haugesund klatret to plasser til syvendeplass, plassen bak Vålerenga.

  Eliteserien fotball 2019: Vålerenga - Haugesund (1-2).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal