Hopp til innhold

NIF ville ikke betale saksomkostninger – ble ikke hørt

Norges Idrettsforbund og Therese Johaug må betale saksomkostningene i CAS-saken, slår voldgiftsretten fast. Norges Skiforbund tar Johaugs regning.

Johaug

MISTER OL-SESONGEN: Therese Johaug er blitt utestengt i 18 måneder og går glipp av hele kommende sesong.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I dommen kommer det frem at Det internasjonale skiforbundet (FIS) ber om at motparten skal betale saksomkostningene i ankesaken.

CAS' avgjørelse om saksomkostninger var imidlertid skjult i dommen CAS offentliggjorde tirsdag, men i en annen versjon, publisert på skiforbundets nettsider, er saksomkostningene omtalt.

Her kommer det frem at regningen skal deles likt mellom Johaug og Norges Idrettsforbund, men CAS har foreløpig ikke kommet frem til en totalsum.

Samtidig heter det i dommen at NIF, som ikke tar stilling til selve anken, motsetter seg anmodningen om bidrag til FIS-kostnader og utgifter knyttet til ankesaken.

Johaug anmoder på sin side at NIF og FIS skal dekke saksomkostninger og juridiske utgifter.

Betaler FIS 25.000 kroner

Skiforbundet har allerede varslet at de vil dekke Johaugs utgifter i dopingsaken, og dermed vil saksomkostningene i praksis bli delt mellom skiforbundet og NIF.

Hjort

JOHAUGS ADVOKAT: Christian Hjort.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Hennes andel blir dekket av oss. CAS skal finne ut hva saksomkostningene blir, og da vil vi gå ut med den totale kostnaden av saken, sier administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig i Norges Skiforbund.

Saksomkostningene vil komme på toppen av Johaugs advokatutgifter.

– Vi har hatt mer enn nok med dommen. Vi kommer tilbake til dette når CAS fastslår hva saksomkostningene blir, sier Bjervig.

CAS slår fast at Johaug og NIF i fellesskap må betale 3000 sveitserfranc, eller cirka 25.000 kroner, til FIS som «bidrag til utgiftene i forbindelse med denne voldgiftssaken».

Dette gjelder altså ikke kostnadene for anken og dommerne.

– I en voldgiftsrett må partene selv betale for dommerne. Kostnaden på 25.000 kroner er mer en symbolsk sum enn en reell sum, sier Mikkel Toft Gimse i Advokatfirmaet Hjort, som har bistått Johaug i dopingsaken.

– Varierende

Advokat Christian Hjort mener bestemmelsene om saksomkostninger ikke er overraskende «hvis man strengt ser på resultatet CAS kom frem til».

Det er vanlig praksis at den tapende part dekker saksomkostninger.

– Jeg synes avgjørelsen og utfallet er feil, så det er det som er avgjørende for meg. Men når man først kommer til det (dommen), er ikke omkostningene så overraskende, sier Hjort til NRK.

Tidligere CAS-dommer Bård Racin Meltvedt sier at saksomkostninger i CAS-saker generelt er vesentlig mindre enn det koster å føre saker for norske domstoler.

– Men det er veldig varierende, sier Meldtvedt.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Henriette Hillestad Thune, som er juridisk sjef i NIF, uten hell.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal