– Siden vi er en frivillig organisasjon som henvender oss mye til ungdom og barn, må vi ha partnere som har forståelse for at det er restriktive retningslinjer i forhold til bruk av alkohol som skal belastes NIF, sier kommunikasjonssjef Niels Røine til NRK.
Onsdag satte NRK og andre medier søkelys på NIFs pengebruk på alkohol. Forbruket var særlig stort under London-OL, men også NIF-toppene personlig la hyppig ut for alkoholregninger.
En flaske vin til hver
Praksisen har også vært utbredt i møter med NIFs sponsorer og samarbeidspartnere. NRK har funnet flere eksempler på middager med alkoholforbruk hvor NIF har tatt regningen:
- 11. desember 2012: Tre representanter fra NIF og Norsk Tipping spiser på restauranten Nagoni til 4535 kroner, hvor 2438 kroner brukes på fem glass vin, fem cocktailer og to irish coffee.
- 29. januar 2016: Fire representanter fra NIF, Norsk Tipping og P4 møtes på Alex Sushi. Regningen totalt kommer på 6809 kroner, hvor det bestilles fire flasker vin til 4620 kroner.
- 19. mai 2016: Én representant fra NIF og tre representanter fra Gjensidige møtes på Restaurant Fjord. Regningen på 5500 kroner inneholder 8 glass vin, 11 glass brandy og 2 øl til 2588 kroner.
- 14. desember 2016: Fire representanter fra NIF, Norsk Tipping og Norges Skiforbund spiser først på restauranten Villa Paradiso. Regningen her blir på 3615 kroner, hvor 2105 kroner brukes på tre flasker vin og to øl. NIF betaler også for prosecco, fire gin tonic, tre øl og et glass vin til 1630 kroner på Champagneria og Lorry.
- 23. mai 2016: To representanter fra NIF og fire fra sponsoren Jysk spiser for 7500 kroner på Festningen i Oslo. 4230 kroner går til fire glass vin, en flaske kjellervin og whiskey.
– Restriktive
NRK velger å ikke navngi enkeltpersoner i disse eksemplene siden det er praksisen og ikke enkelttilfellene som er relevante i denne saken.
I dag blir ikke kostnader til alkoholholdige drikkevarer dekt av NIF med mindre det foreligger en «særskilt grunn».
Møter med sponsorer og samarbeidspartnere kan være eksempler på hvor NIF-ansatte i dag kan få godkjennelse, men retningslinjene er langt mer restriktive enn ved eksemplene ovenfor.
Niels Røine trekker selv frem eksempel på ett eller to glass vin.
– Det normale er at vi ikke har alkohol. Hvis en anledning blir godkjent, er det kun snakk om en restriktiv alkoholrefusjon. Ikke slike regninger vi nå har eksempler på, sier Røine.
– I noen av sponsoravtalene ligger det i avtalen at enkelte middager og reiser er inkludert, men i motsetning til tidligere, vil det være innenfor de retningslinjene vi har fått på alkohol. Og de er restriktive, påpeker Røine.