Hopp til innhold

NIF betalte idrettskjendiser for nettverksbygging

Norges Idrettsforbund (NIF) betalte flere idrettskjendiser for å drive nettverksbygging på vegne av forbundet under ungdoms-OL i 2016.

Fjørtoft

STORE NETTVERK: Her er Jan Åge Fjørtoft (t.v.) og Bjørn Dæhlie på Stortinget da OL-ilden ankom Oslo i desember 2015, altså tre måneder før startskuddet på Lillehammer.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Flere av disse har gjort mange jobber gratis over lengre tid. Denne gangen, når det var et så konkret prosjekt, som blant annet Stortinget sto bak, valgte man å betale en begrenset lønn til disse. Det kan man jo diskutere frem og tilbake, men den vurderingen som generalsekretæren og administrasjonen gjorde den gangen, var at det var nyttig, sier kommunikasjonssjef Niels Røine til NRK.

Røine har de siste dagene måtte svare for pengebruken knyttet til ungdoms-OL på Lillehammer og Sotsji-OL i 2014.

– Ikke mange hadde et forhold til ungdoms-OL

I de flere tusen bilagene som er lagt frem på Ullevaal, kommer det også frem at idrettsforbundet har betalt tidligere langrennskonge Bjørn Dæhlie og tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft for blant annet å bygge nettverk og relasjoner i forbindelse med ungdomslekene.

  • Via firmaet Sisa Ivenst har Dæhlie fått utbetalt over 70.000 kroner for arbeidet på Lillehammer, ifølge VG.
  • Fjørtofts selskap Numbernine AS har faktuert 228.883 kroner til NIF. Fakturaen dekker arbeid gjort mellom 16. desember 2015 og 31. mars 2016, ifølge TV 2.
  • Tidligere OL-konge og NRK-ekspert Kjetil André Aamodt har faktuert 150.000 kroner til NIF.

Fjørtoft opplyser til NRK at han blant annet hadde oppgaven med å «høyne profilen til mesterskapet».

Røine

NIF-TOPP: Kommunikasjonssjef Niels Røine.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Han holdt også foredrag, var konferansier og sentral i fakkelstafetten.

– Min jobb var blant annet å skape en arena for internasjonale beslutningstagere. Spesielt internasjonalt er det ikke mange som har hatt et forhold til ungdoms-OL, sier Fjørtoft til NRK.

Den tidligere landslagsspilleren ble engasjert av NIF allerede i slutten av 2013, og jobbet også for gruppen som forsøkte å få OL til Norge.

Når det gjelder godtgjørelsene for oppdragene, ønsker ikke Fjørtoft å kommentere disse.

– Jobbet mye gratis

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Dæhlie, men Røine forklarer at den tidligere langrennskongen hadde mange forskjellige oppgaver under de tre dagene på Lillehammer.

– Han var til stede under åpningen, åpningen av OL-museet og under samlingen for unge ledere. Han var også til stede under tilstelninger hvor en del IOC-medlemmer var. Han var også til stede under arrangementet for flyktninger, sier Røine.

– Han har gjort veldig mange gratisjobber for NIF over flere år, så det var på en måte som et resultat av det, sier kommunikasjonssjefen.

Aamodt forteller at han jobbet rundt ett år i forbindelse med ungdoms-OL.

– Jeg holdt rundt 30 foredrag, ledet basisøkter, holdt appeller, møtte klubber og kretser, men det viktigste var kanskje fakkelturneen gjennom alle fylkene, sier Aamodt.

Han arrangerte også skileik med flyktninger i Morgedal.

– Jeg ble tilbudt 150.000 kroner for denne jobben. Det sa jeg bare ja til, men det er hyggelig å bidra uansett. Forbundet mente det var lettere å forsvare at man fikk litt betalt for å jobbe rundt ett år med dette og fly landet rundt, sier Aamodt.

Siste nytt

  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

  • VG: Skistad sier nei til landslaget

    Kristine Stavås Skistad skal ha gitt sin endelige beskjed om at hun ikke kommer til å gå for landslaget i VM-sesongen. Det skriver VG tirsdag.

    Avisen skriver at ski-ledelsen er informert om avgjørelsen, og at det ble diskutert på et møte forrige uke.

    Norges største langrennsprofil på kvinnesiden tok fem seire i sprint forrige sesong, og hele 11 pallplasser.

    Sist fredag ble det klart at Johannes Høsflot Klæbo returnerer til landslaget, mens Astrid Øyre Slind bekreftet til NRK tirsdag formiddag at hun vraker landslaget nok en sesong.

    Kommende sesong er VM i Trondheim i februar og mars det store høydepunktet, og langrennslandslagene for den sesongen blir offentliggjort 24. april.

    Kristine Stavås Skistad
    Foto: NTB
  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal