NIF ber om OL-utsettelse. Norsk gullhåp: – Vi må se det store bildet

Norges idrettsforbund har i dag sendt et brev til IOC om at de skal utsette OL i Tokyo til korona-pandemien har roet seg.

wwhHsq9ulFg

UTSETTE: Berit Kjøll mener nå at IOC må utsette hele OL.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi i Idrettsstyret har diskutert hvordan vi skal sikre det som vi vet IOC og oss selv er opptatt av, nemlig sikkerhet og helse, og at det skal trumfe all beslutninger, sier Berit Kjøll til NRK

I en pressemelding fra Idrettsfobundet skriver de at det på bakgrunn av den høyst uavklarte situasjonen i Norge, og i store deler av verden for øvrig, er det verken forsvarlig eller ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo til 2020 før verdenssamfunnet har lagt denne pandemien bak seg.

Dermed har norsk idrett snudd. Senest i går sa Norges idrettsforbund (NIF) at de hadde tiltro til at Den internasjonale idrettskomitéen (IOC) gjorde den rette beslutningen knyttet til OL.

– OL er en idrettskonkurranse og et stort spetakkel for verdenssamfunnet. Det er veldig populært. Så da ønsker man å gjennomføre det som planlagt fordi hvis det ikke er noen spesielt gode grunner til at det ikke skal skje, så er det fint at det skjer, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø på Dagsnytt 18 torsdag kveld.

Berit Kjøll mener det blir feil å si at NIF har endret mening.

– Vi har ikke endret mening, dette er en prosess som har gått hele uken. Vi har hatt på agendaen at vi skal ta et initiativ til IOC, noe vi gjorde i dag. Og vi har vært veldig tydelig i brevet vårt til Thomas Bach (president i IOC), sier Kjøll.

Gullhåp vil utsette

NRK har fredag ringt en rekke norske idrettsutøvere for å høre hva de mener om en eventuell OL-utsettelse. Det er delte meninger.

Sandvolleyballspiller Anders Mol er den som har vært tydeligst.

– Sånn jeg ser for meg at det kommer til å bli, denne epidemien kommer jo til å vare. Jeg ser for meg at det er feil å samle idrettsverdenen på en plass, så tidlig etter utbruddet. Jeg ville ha utsatt det, sier sandvolleyballspiller Anders Mol.

Mol Sørum

GULLHÅP: Anders Mol (t.v.) og Christian Sørum er for tiden ranket som verdens beste sandvolleyballpar og vil være gullfavoritter i et eventuelt OL.

Foto: Christian Charisius/dpa / NTB scanpix

Han er et av Norges største gullhåp dersom det blir OL i Tokyo mot slutten av sommeren. Han understreker, som alle andre utøvere vi har snakket med, at dette er en vanskelig situasjon å forholde seg til.

– I et scenario som dette, er ikke idrett så viktig. Det er faktisk snakk om liv og død for enkelte, selv om det kanskje ikke handler om det for oss som er friske og raske. Vi må se det store bildet. Da er faktisk ikke OL så viktig, sier Mol, som for første gang er kvalifisert til lekene.

Mol sier han ikke vet om det i det hele tatt er mulig å utsette et OL. Han ønsker mer enn noe annet å spille turneringen som planlagt, men at det ikke kan gå på bekostning av folks helse.

– Sånn som verden er nå, er det ganske uansvarlig å samle hele toppidrettsverdenen til en by som Tokyo. Det er mange utøvere, men også mange trenere, frivillige også videre. Det er vanskelig å se for seg hvordan det skal gå på en fin måte, sier han.

– Helt uforsvarlig før verden er i vater

En annen lagspiller som kan kjempe om gull i OL, Sander Sagosen, frykter man skal ta en OL-avgjørelse basert på økonomi, heller enn helse.

– Det er helt uforsvarlig å gjennomføre et OL før verden er i vater. Nå handler alt om å få verden tilbake til normalen. Det går på helsen til oss alle, sier Sagosen.

Sander Sagosen

UFORSVARLIG: Sander Sagosen er enig med NIF om at det er uforsvarlig med et OL før verden er «​​​​​i vater.»​​​​​​

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er klart det er en signaleffekt også. Det er viktige og mektige folk som sitter på toppene. Det er enorme penger som blir tapt om man utsetter. De har ikke alltid helsen til utøverne øverst på listen, de som styrer dette. Det går utover oss spillerne, legger Sagosen til.

Sagosen får støtte av håndballkollega Stine Bredal Oftedal.

– Akkurat nå høres det helt usannsynlig ut at det blir OL. Det viktigste for oss er å ta alle forholdsregler, samtidig som vi trener så godt vi kan under de forholdene som er. Verdens helse og velferd burde definitivt gå først, så jeg håper på en avgjørelse som speiler det, sier landslagskapteinen, som er glad for NIFs presisering fredag.

Også Triatlet Kristian Blummenfelt er enig.

– Helse og sikkerhet er viktigere enn at man taper penger dersom det ikke blir et OL. Forhåpentligvis klarer de å ta den riktige avgjørelsen, sier Blummenfelt.

Tufte: – Jeg har tillit til IOC

Roer Olaf Tufte ser det hele fra en litt annen vinkel. Han understreker at man må få kontroll på koronaviruset først, men vil gjerne konkurrere i sommer.

– Man skal ta med i betraktningen hvor stor glede idrett skaper. Utøverne skriker om at de ikke er i toppform. Men hva om alt ligger til rette, og vi skaper glede for dem som sitter hjemme, hvorfor skal vi ikke det? spør Tufte retorisk.

Tufte og Borch

HELSA ER VIKTIGST: – Det viktigste er helse. Punktum. Hvis Japan kommer på toppen av viruset, og det ikke er noen helserisiko for utøvere og de som jobber, så vil jeg gjennomføre, sier Olaf Tufte, som her er sammen med makker Kjetil Borch under OL i Rio de Janeiro 2016.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– IOC er i utgangspunktet verdens største fredsorganisasjon. Det er det mange som har glemt. Idrett kan skape utrolig mye samhold og engasjement. Når vi konkurrerer er det samme hvor vi kommer fra eller hvem vi er, vi tar hverandre i hånda uansett. Det er en ting vi ikke skal undergrave. Men da må vi vente litt og se hvor dette tar veien. Jeg har tillit til at IOC tar de rette valgene, legger Tufte til.

I kjelleren hjemme på Lillestrøm, trener Henrik Christiansen styrke- og sykkeltrening. Han får ikke svømt fordi han er i karantene og fordi alle norske svømmehaller er stengt. Samtidig trener flere av hans konkurrenter som normalt andre steder i verden.

– Det er noen nå som har muligheten til å svømme. Jeg har ikke muligheten. Men det går an å få gjort mye trening selv om jeg er i hjemmekarantene. Jeg gjør det jeg kan for å trene så bra som mulig. Jeg prøver å drite i om det er urettferdig eller ikke. Det er ikke noe jeg får gjort noe med, sier Christiansen.

Heller ikke triatletene får svømt og forberedt seg som vanlig. Casper Stornes mener den aller største utfordringen vil være å få forflyttet folk til Tokyo.

– Hvis ting blir verre, så må det avlyses, men hvis det er på bedringens vei ser jeg ikke noe problem med at det blir arrangert. I verste fall så får det bli uten publikum, så får utøverne være der. Men det er vanskelig, for det er så mange folk i Tokyo uansett, sier Stornes.

Kvalifisering det største problemet?

I vår ringerunde til utøverne er det spesielt én bekymring som går igjen: Hvordan blir OL fair når så mange fortsatt ikke vet hvordan de skal få kvalifisert seg?

Det er situasjonen for bryter Stig-Andre Berge. Han har de siste årene konkurrert i 63-kilos klassen. Der er han nummer fire på verdensrankingen.

tfZXvnnK_8E

MÅ KVALIFISERE SEG: Stig André Berge frykter kvalifiseringsprosessen før OL kan bli urettferdig om pandemien varer lenge.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Men i OL finnes ikke denne vektklassen. Planen er, som alltid, å gå ned i vekt før lekene. Foreløpig vet han ikke når en eventuell OL-kvalifisering blir.

– Dette er en kjempevanskelig sak. Jeg vil nok si at hvis de finner ut nå at de må kjøre en kvalik i juni og juli, det er katastrofalt for oss. Da er det plutselig en måned til OL. Du klarer ikke toppe formen to ganger på en måned, sier Berge.

Han mener derfor det må komme en avgjørelse innen en måned.

– Vi fikk beskjed om at det ikke ble OL-kvalifisering 14 dager før. Da var vi på vei mot en toppform. Nå trener vi mot mai. Hvis det også blir flyttet, så er det ikke rettferdig lenger, sier Berge.

Siste nytt

 • Kalla dommaren ein «liten katt»

  Det blir Daniil Medvedev som skal møte Rafael Nadal i finalen i Australian Open søndag. Russaren slo greske Stefanos Tsitsipas 7–6 (7/5), 4-6, 6-4, 6–1.

  Medvedev sleit i dei to første setta, men styrte kampen mot slutten.

  Medvedev vikla seg også inn i ein krangel med dommaren og kalla han ein «liten katt». Russaren meinte Tsitsipas fekk for mykje råd og tilrop frå far sin på tribunen under kampen. Det er ikkje lov, og Tsitsipas fekk også åtvaring for det.

  Daniil Medvedev
  Foto: AARON FRANCIS / AFP
 • EM-gull til Bjøntegaard

  Erlend Bjøntegaard (31) skaut feilfritt og tok gullet på 10 kilometer sprint i skiskyttar-EM i Tyskland fredag.

  Nordmannen vant med 20 sekund ned til andremann, russiske Nikita Porsjnev.

  Bjøntegaard var ikkje den raskaste i sporet fredag, men tok inn det tapte på skytebanen. Ut frå første skyting var han 14 sekund bak leiaren, men ut frå siste skyting leidde han med 16 sekund til Porsjnev. Det forspranget gav han ikkje frå seg, og dermed blei det gull.

  Sverre Dahlen Aspenes, Håvard Gutubø Bogetveit og Johannes Dale vart alle blant dei ti beste. Dei pådrog seg to strafferundar kvar, og Aspenes vart nummer sju, medan Bogetveit og Dale tok plassane rett bak han.

  Sesongstart Skiskyting
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Tande og Forfang rekk truleg OL

  Skihopparane Daniel-André Tande og Johann André Forfang nærmar seg CT-verdiane som krevjast for å kunne delta i OL i Kina.

  Det fortel landslagstrenar Alexander Stöckl til NTB fredag formiddag. Tande og Forfang har vore koronasmitta og er i prosessen med å teste seg klar for OL.

  – Heldigvis er det ikkje nokon fleire positive. De tre som er heime (Tande, Forfang og Fredrik Willumstad), køyrer testregime med dagleg testing for å sjå når de bikkar over den berømte CT-verdien på 35.

  Kvalifiseringa til det første OL-rennet i Beijing går laurdag i neste veke. Tande og Forfang må levere den første negative koronatesten seinast fem dagar før avreise til Kina, og deretter må de ha ytterlegare tre godkjente prøver før de kan sette seg på OL-flyet.

  Tande og Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal