Ni fingre, et kraniebrudd og en norsk idol-deltager

POREC (NRK): Flere av spillerne i håndball-EM har historier som gjør dem litt utenom det vanlige.

Cupic, Sesum og Bjørnsen

MANGE HISTORIER: Noen mangler en finger, noen er høyere enn andre og en nordmann har deltatt i idol.

Foto: ROBERTO SCHMIDT/FRANCK FIFE/VIDAR RUUD / AFP/AFP/NTB Scanpix

Håndball-EM for herrer kastes i gang i Kroatia fredag. Norge åpner mot Frankrike, mens Hviterussland og Østerrike starter ballet i Norges gruppe noen timer tidligere.

Men det er ikke bare på grunn av sine håndballprestasjoner EM-spillerne gjør seg bemerket. Én av profilene i mesterskapet har blant annet bare ni fingre. Og flere av dem har kallenavn som gjør at de er vanskelig å glemme.

 • Hør Frankrike–Norge fra kl. 20.20 på P1 og NRK sport.

Gudjón Valur Sigurdsson, Island

Gudjon Valur Sigurdsson

RESTAURANTEIER: På Island kan du spise pizza fra Sigurdssons egen restaurant.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Islendingen driver sin egen pizzarestaurant på Island som heter Flatbakan. Restauranten er ifølge Valur selv, meget populær.

Zarko Sesum, Serbia

HANDBALL-EURO/ Sesum of Serbia celebrates a goal against Sweden during their Men's European Handball Championship main round match in Belgrade

UHELDIG: Serbias Zarko Sesum har vært gjennom litt av hvert hittil i håndballkarrieren.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

Sesum har vært gjennom mye vondt i sitt liv. I 2009 spilte serberen for storklubben Vezsprem. På en nattklubb skal han sammen med lagkamerater ha blitt angrepet av to sigøynere med kniv. Lagkompisen Marian Cozma døde av skadene, mens Sesum pådro seg et kraniebrudd. Episoden skapte opprør mot sigøynere i Ungarn. I 2012 var Sesum igjen i begivenhetenes sentrum. I semifinalen mellom i Serbia og Kroatia i EM ble Sesum truffet av en mynt kastet fra tribunen. Sesum fryktet å miste synet på det ene øyet, men det gikk heldigvis bra for EM-spilleren.

Luc Abalo, Frankrike

TOPSHOT-HANDBALL-WORLD-2017-FRA-SLO

STAR-WARS: Luc Abalo sammenlignes med en ikke ukjent figur fra Star-Wars-universet.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Dette er mannen med de mange kallenavnene! Abalo er en verdensstjerne i herrehåndball, mye på grunn av hans enorme spenst og evne til å vri skuddarmen i de fleste posisjoner. Derfor kalles han blant annet Luke Skywalker. Og ikke minst «l`homme elastic», som fritt oversatt fra fransk betyr «Gummimannen».

Patrick Wiencek, Tyskland

HANDBALL-WORLD-2017-GER-CRO

«BAMM-BAMM»: Nok et herlig kallenavn på en herlig spiller.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Nok et herlig kallenavn. Wiencek kalles «Bamm-Bamm» blant tyskerne. Han har rett og slett fått kallenavnet etter Flintstone-karakteren «Bamm-Bamm». Ser du bilde av ham er det lett å forstå hvorfor.

Østerrikes landslag

HANDBALL-EURO-2014-MEN-AUT-HUN

RAUL SANTOS: En av mange på det østerrikske landslaget med utenlandsk bakgrunn.

Foto: CLAUS FISKER / Afp

Dette er faktisk et lag bestående av mange nasjonaliteter! Blant profilene finner vi Raul Santos som er født i Den dominikanske republikk. Nikola Bilyk som er født i Tunisia men vokste opp i Kiev før han flyttet til Østerrike. Janko Bozovic er egentlig montenegrinsk, Nikola Marinovic er født i Serbia og for å toppe det hele har de hentet inn utenlandsk arbeidskraft på benken også. Patrekur Johannesson er islandsk.

Ivan Cupic, Kroatia

Rio Olympics Handball Men

NI FINGRE: Cupic spiller håndball med smått utrolige ni fingre. Ser du den som mangler?

Foto: Ben Curtis / Ap

En av Kroatias beste spillere spiller håndball med ni fingre etter en hendelse på trening. På venstre hånd mangler Cupic ringfingeren. På trening i hallen som ligger under Norges spillerhotell satt han gifteringen fast i en stålwire som hang ned fra taket i det han skulle kaste ballen. Fingeren ble regelrett kuttet av og sykehuset klarte ikke å redde fingeren. Mange trodde han måtte legge opp sommeren 2008, men Cupic har motbevist alle. Ti år senere er han klar for nok et nytt mesterskap. Denne gangen på hjemmebane.

Kent Robin Tønnessen, Norge

Håndball. Danmark- Norge Golden Leage.

SVERIGE?: Nei, Tønnessen valgte selvsagt Norge!

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Visste du at Norges høyreback er født i Sverige? Nærmere bestemt tettstedet Partille. Han kunne dermed representert Sverige om han ville. Noe han ikke har gjort, heldigvis for Norge.

Arnor Thor Gunnarsson, Island

Brødrene Gunnarsson

SER DU LIKHETEN?: De er nemlig brødre.

Foto: KARIM JAAFAR/PATRICK HERTZOG / AFP PHOTO

På islands fotballandslag spiller Aron Einar. På håndballandslaget spiller broren Arnor Thor. Begge er sentrale. Aron Einar er kaptein på fotballandslaget og hans lange innkast sto bak to av Islands mål i forrige mesterskap. Til daglig spiller han for Cardiff i Wales, mens Thor spiller i den tyske bundesligaen.

Karabatic-brødrene, Frankrike

HANDBALL-GOLDEN-LEAGUE-FRA-NOR

FRANSK STJERNESPILLER: Nikola Karabatic og broren Luka Karabatic prøvde seg som gjetere i et fransk tv-program. Nikola er for øvrig lagkompis med Sander Sagosen i PSG.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Nikola og Luka Karabatic var med på et TV program i Frankrike i 2017 som het «Tre dager i en gjeters hverdag». Brødrene tilbrakte tre dager i Cévennes fjellene som gjetere og skal ha vært meget populært blant seerne.

Luka Cindric, Kroatia

HANDBALL-EURO/ Cindric of Croatia attempts to score against Norway during their Men's European Handball Championship third place match in Krakow

VALGTE HÅNDBALL: Men kunne blitt fotballspiller, Luka Cindric.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Han var en talentfull fotballspiller som ung og ble tilbudt proffkontrakt av Dinamo Zagreb, men valgte å satse på håndballen.

Marko Kopljar, Kroatia

HANDBALL-OLY-2016-RIO-CRO-QAT

STOR MANN: Qatars Bassel Alrayes blir litt liten i forhold til Marko Kopljar.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Kopljar er den høyeste spilleren i mesterskapet. Med sine 210 centimeter ruver han over alle. Til sammenligning er Norges høyeste spiller Magnus Abelvik Rød. Han er 203 centimeter. Norges laveste er Magnus Jøndal med 181 centimeter.

Aron Palmarsson, Island

HANDBALL-EURO-2012-CRO-ISL -

SPORTSFAMILIE: Nok en mann fra Island med en ikke ukjent familie fra andre idretter.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Den islandske stjernen kommer fra en familie med idrettsstjerner. Faren Palmar var en kjent islandsk basketballspiller og onkelen er selveste Eidur Gudjohnsen. Fotballspilleren med fortid i blant annet Barcelona.

Janko Bozovic, Østerrike

HANDBALL-EURO-2014-MEN-AUT-DEN

NORGESVENN: Bozovic har faktisk spilt i Norge.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Den østerrikske spilleren med over 200 mål på landslaget, har en fortid i den norske klubben Nittedal/Hakadal. Bozovic spilte i NIT/Hak i en sesong tilbake i 2006 – tro det eller ei.

Kristian Bjørnsen, Norge

Håndball VM herrer Polen-Norge.

VÆRT MED PÅ IDOL: Norges kantspiller Kristian Bjørnsen har tidligere deltatt i Idol.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norsk håndballs Idol-deltager. Bjørnsen vil ikke røpe mye rundt sin egen deltagelse annet enn at han sang en norsk sang og ble bedt om å synge en engelsk sang, og da sa det stopp. Han er likevel håndballguttas svar på Kurt Nilsen.

Henrik Toft Hansen, Danmark

OLYMPICS-RIO-M-HANDBALL

HÅNDBALLPAR: Danske Henrik og svenske Ulrika Toft Hansen er gift.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Strekspillere tiltrekker hverandre tydeligvis. For Henrik er gift med strekspilleren på det svenske kvinnelandslaget, Ulrika Toft Hansen. Hun spilte VM i Tyskland, og nå skal ektemannen spille EM i Kroatia.

Siste nytt

 • Ny hanskeavtale for skiskytterne

  Avtalen mellom Norges Skiskytterforbund og klesleverandør Odlo endres. Nå kan utøverne velge blant to hanske-merker for de neste tre sesongene. Som NRK meldte forrige uke, har det vært misnøye blant flere av løperne med de hanskene som var tilgjengelige under den forrige avtalen.

  – Utgangspunktet for justeringen i avtalen dreier seg om at hanskene deres (Odlo sine) ikke har passet alle våre utøvere. Nå kan de velge blant to merker, enten Odlo-hansker eller fra Kinetixx, sier Anne Varden, generalsekretær i Norges Skiskytterforbund.

  – Forskjellene er store fra utøver til utøver, og det er personlige preferanser. Per i dag tilbyr ikke Odlo skreddersøm på hansker, og dermed har vi godtatt at Kinetixx kan være et alternativ for dem som ønsker denne muligheten, sier administrerende direktør i Odlo, Knut Are Høgberg.

  Johannes Thingnes Bø på Sjusjøen
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
 • Skremmeskudd fra Bolsjunov

  Alexandr Bolsjunov innledet sesongen med seier i den klassiske sprinten under den finske langrennsåpningen i Olos fredag. Han vant en helrussisk finale foran Alexandr Terentev og Sergej Ardasjev. Bolsjunov besfetet dermed sin posisjon som Johannes Høsflot Klæbos tøffeste konkurrent i verdenscupen denne sesongen. Natalja Neprjajeva, også hun fra Russland, vant kvinnenes sprint foran hjemmehåpene Anne Kyllönen og Tiia Olkkonen.

  Alexandr Bolsjunov
Alexander Bolshunov
  Foto: MARTIN OUELLET-DIOTTE
 • Ingen La Liga-kamp i USA

  Ein spansk rett har nekta La Liga å avvikle ein ligakamp i USA. Ligaen ville legge kampen mellom Villarreal og Atletico Madrid til Miami 6. desember, men fotballforbundet nekta, og saka enda i retten.

  Men La Liga har anka, og anken skal behandlast i februar. Ligaen satsar derfor på å flytte ein kamp til USA seinare i sesongen.

  Også i fjor blokkerte forbundet ligaspel i USA. Då var det Girona - Barcelona som var planlagd i Miami.

  La Liga har ein 15-årig avtale med eit sponsorselskap om å promotere «soccer» med kampar i USA.

  – Det er ein del av ein langsiktig plan for å vekse internasjonalt, heiter det i La Ligas komentar til rettsavgjerda i dag.

  Alvaro Morata, Atletico Madrid
  Foto: Sergio Perez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal