NFL-spillere vil donere bort hjernen

Tidligere Super Bowl-mester Sidney Rice er en av mange NFL-spillerne som vil donere hjernen sin til medisinsk forskning.

Weatherford

VIL DONERE: Steve Weatherford (t.h.) ønsker å gi sitt bidrag til medisinsk forskning ved å donere bort hjernen sin.

Foto: ELSA / Afp

Sidney Rice

LA OPP TIDLIG: Sidney Rice la opp allerede som 27-åring. Her er han i aksjon for Minnesota Vikings.

Foto: Tom Olmscheid / AP

NFL-sporten har opplevd flere tragiske dødsfall og mange av dem knyttes til senskader etter fotballspillingen.

Dette har ført til at mange NFL-spillere de seneste årene har ytret ønske om å donere bort hjernen post mortem for å bidra til hjerneforskning.

– Kan forebygge

Sidney Rice, som la opp i 2013 i en alder av 27 år, og Steve Weatherford er de foreløpig to siste spillerne som ønsker å bidra til forskningen.

– Jeg har hatt min del av gleden i NFL. Dessverre, var jeg ikke utdannet nok til å vite hva hjernerystelser kan føre til. Hjernestudiene til legene kan være til stor hjelp, og kanskje forebygge, sa Rice da han ytret donasjonsønsket natt til onsdag norsk tid.

Rice antar at han har hatt mellom 15 og 20 hjernerystelser i fotballen etter at han startet å spille som åtteåring.

Depresjon og demens

Mange tilfeller av degenerative hjernesykdommer hos tidligere spillere, har ført til stort engasjement for å forske videre på kronisk traumatisk encephalpati (CTE) som kan oppstå ved gjentatte slag mot hodet. Flere dødsfall blant tidligere NFL-spillere har blitt knyttet til CTE

En degenerativ hjerneskade kan føre til depresjon, demens og andre symptomer lignende Alzheimer.

Tidligere spillere har lagt press på NFL-ligaen og vunnet fram med en avtale som sikrer pengestøtte til fremtidige helsekostander. Kostnadene kan komme opp i én milliard dollar.

NFL-CONCUSSIONS/ Former Seattle Seahawks receiver Rice is helped by New York Giants punter Weatherford to sign over his brain post-mortem for medical research, at a news conference in New York

SKREV UNDER: Sidney Rice (t.v.) og Steve Weatherford skriver her under under donasjonsavtalen.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Her er noen av de tragiske dødsfallene som knyttes til skader av spill i NFL. Informasjonen er hentet fra CBC News.

Mike Webster: Hjalp Steelers å vinne Super Bowl på 70-tallet. Sleit med depresjoner og demens. Døde i 2002 som 50-åring.

Hjernen hans var i en tilstand som skulle tilsvart 25.000 bilulykker, i løpet av hans 25 år lange fotballiv.

Dave Duerson: Sendte en sms til ekskona der han be henne passe på at hjernen hans ble gitt til NFLs hjernebank. Duerson tok livet sitt og gjentok beskjeden i selvmordsbrevet.

Center for the Study of Traumatic Encephalopathy (CSTE) bekreftet i mai 2011 at Duersons hjerne hadde «udiskutable bevis» på CTE.

Terry Long: Spilte for Steelers fra 1984 til 1991. Han tok livet sitt som 45-åring ved å drikke frostvæske.

Hjernen hans ble undersøkt og Dr. Omalu mente CTE var en direkte årsak til dødsfallet.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal