Hopp til innhold

NFF vil endre omstridt UEFA-regel etter tilskuerrot

OSLO/BUCURESTI (NRK): EM-kvalifiseringskampen mellom Romania og Norge går ikke for tomme tribuner som først antatt. Nå ønsker Norges Fotballforbund forandring i UEFAs regelverk.

Terje Svendsen før Romania-Norge

ØNSKER ENDRING: NFF vil ta tak i regelverket etter at Romania har fått tillatelse til å slippe inn barn på tribunen.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

– Den regelen synes jeg absolutt UEFA må se på, fordi det er litt spesielt at en blir dømt til å spille for tomme tribuner, og så kan en fylle tribunen med 30.000 barn og 3000 voksne, sier president i NFF, Terje Svendsen, til NRK.

Kampen mellom Norge og Romania i Bucuresti i kveld skulle i utgangspunktet spilles bak lukkede dører. Det var en del av UEFAs straff mot Det rumenske fotballforbundet etter tribunebråk ved tidligere anledninger.

Begrepet «lukkede dører» er imidlertid åpenbart relativt når en ser nærmere på UEFAs regelverk. For i et av punktene står det at barn med følge har tillatelse til å komme på kampen:

«Barn opp til 14 år, med følge av voksen, fra skoler og/eller fotballskoler invitert med gratisbillett»

Det er denne delen av regelverket NFF nå ønsker å ta tak i, for nå frykter det norske støtteapparatet at det kan oppstå tribunebråk i kveldens kamp.

– Vi skal be UEFA se på regelen. Hvis man skal spille for tomme tribuner og blir dømt for det, så må det være noe innhold, forteller Svendsen.

I dialog med UEFA

Beskjeden om at tribunene ikke vil bli tomme likevel kom mandag. Svendsen forteller at dette har vært et forstyrrende element i oppkjøringen.

– Vi har jo hatt to tanker i hodet samtidig: Ikke lage noe oppstyr rundt dette i spillergruppen. Fokus på å gjøre en best mulig kamp. Og så har vi internt i støtteapparatet forberedt oss på det som måtte komme, sier Svendsen.

Det bildet som ble skapt, at det kampen skulle spilles for tomme tribuner blir jo noe helt annet enn det som var forutsatt.

EM-kvalifisering fotball for menn, Norge-Spania

FULLT FOKUS: Terje Svendsen forteller at de ønsker at spillergruppen skal ha fullt fokus på kampen. Her ved Martin Ødegaard og Joshua King mot Spania.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Selv om han understreker at spillergruppen har hatt fullt fokus på å gjøre en optimal kamp, så har støtteapparatet kontaktet UEFA.

– Vi har allerede tatt en dialog med UEFA og vi kommer garantert til å ta opp dette her i etterkant av kampen. Om regelverket og den manglende informasjonen som vi har fått fra UEFA, understreker Svendsen.

Norges Fotballforbund har mottatt en beklagelse fra UEFA, men er ikke tilfreds med hvordan situasjonen utviklet seg.

– De beklager den manglende informasjonen, noe jeg synes er helt på sin plass. Det er fullstendig mangel på informasjon.

Opplevde lignende i Serbia

Det samme skjedde da Molde skulle spille playoff til Europaligaen tidligere i august. Borteoppgjøret mot det serbiske laget Partizan skulle spilles for tomme tribuner. Likevel fikk den serbiske klubben tillatelse til å slippe inn 3000 barn.

Administrerende direktør i Molde, Øystein Neerland, opplevde det ikke som problematisk der og da.

Øystein Neerland

FORSTÅR NFF: Administrerende direktør i Molde, Øystein Neerland, skjønner at NFF reagerer på at så mange for slippe inn på tribunen.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

– Det er ikke noe vi har tenkt på for å si det rett ut. Vi opplevde ikke det der og da som et stort problem. Stadion var jo nesten tom, noe den tydeligvis ikke er i kveld.

Han har full forståelse for at NFF reagerer på situasjonen rundt kveldens kvalifiseringskamp.

– Når det er slik at stadion skal være tom, så skal den jo ikke være full når det rumenske landslaget har fått en sånn straff. Så det blir jo litt spesielt. Vi i Molde synes også det er rart.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal