NFF vil endre omstridt UEFA-regel etter tilskuerrot

OSLO/BUCURESTI (NRK): EM-kvalifiseringskampen mellom Romania og Norge går ikke for tomme tribuner som først antatt. Nå ønsker Norges Fotballforbund forandring i UEFAs regelverk.

Terje Svendsen før Romania-Norge

ØNSKER ENDRING: NFF vil ta tak i regelverket etter at Romania har fått tillatelse til å slippe inn barn på tribunen.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

– Den regelen synes jeg absolutt UEFA må se på, fordi det er litt spesielt at en blir dømt til å spille for tomme tribuner, og så kan en fylle tribunen med 30.000 barn og 3000 voksne, sier president i NFF, Terje Svendsen, til NRK.

Kampen mellom Norge og Romania i Bucuresti i kveld skulle i utgangspunktet spilles bak lukkede dører. Det var en del av UEFAs straff mot Det rumenske fotballforbundet etter tribunebråk ved tidligere anledninger.

Begrepet «lukkede dører» er imidlertid åpenbart relativt når en ser nærmere på UEFAs regelverk. For i et av punktene står det at barn med følge har tillatelse til å komme på kampen:

«Barn opp til 14 år, med følge av voksen, fra skoler og/eller fotballskoler invitert med gratisbillett»

Det er denne delen av regelverket NFF nå ønsker å ta tak i, for nå frykter det norske støtteapparatet at det kan oppstå tribunebråk i kveldens kamp.

– Vi skal be UEFA se på regelen. Hvis man skal spille for tomme tribuner og blir dømt for det, så må det være noe innhold, forteller Svendsen.

I dialog med UEFA

Beskjeden om at tribunene ikke vil bli tomme likevel kom mandag. Svendsen forteller at dette har vært et forstyrrende element i oppkjøringen.

– Vi har jo hatt to tanker i hodet samtidig: Ikke lage noe oppstyr rundt dette i spillergruppen. Fokus på å gjøre en best mulig kamp. Og så har vi internt i støtteapparatet forberedt oss på det som måtte komme, sier Svendsen.

Det bildet som ble skapt, at det kampen skulle spilles for tomme tribuner blir jo noe helt annet enn det som var forutsatt.

EM-kvalifisering fotball for menn, Norge-Spania

FULLT FOKUS: Terje Svendsen forteller at de ønsker at spillergruppen skal ha fullt fokus på kampen. Her ved Martin Ødegaard og Joshua King mot Spania.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Selv om han understreker at spillergruppen har hatt fullt fokus på å gjøre en optimal kamp, så har støtteapparatet kontaktet UEFA.

– Vi har allerede tatt en dialog med UEFA og vi kommer garantert til å ta opp dette her i etterkant av kampen. Om regelverket og den manglende informasjonen som vi har fått fra UEFA, understreker Svendsen.

Norges Fotballforbund har mottatt en beklagelse fra UEFA, men er ikke tilfreds med hvordan situasjonen utviklet seg.

– De beklager den manglende informasjonen, noe jeg synes er helt på sin plass. Det er fullstendig mangel på informasjon.

Opplevde lignende i Serbia

Det samme skjedde da Molde skulle spille playoff til Europaligaen tidligere i august. Borteoppgjøret mot det serbiske laget Partizan skulle spilles for tomme tribuner. Likevel fikk den serbiske klubben tillatelse til å slippe inn 3000 barn.

Administrerende direktør i Molde, Øystein Neerland, opplevde det ikke som problematisk der og da.

Øystein Neerland

FORSTÅR NFF: Administrerende direktør i Molde, Øystein Neerland, skjønner at NFF reagerer på at så mange for slippe inn på tribunen.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

– Det er ikke noe vi har tenkt på for å si det rett ut. Vi opplevde ikke det der og da som et stort problem. Stadion var jo nesten tom, noe den tydeligvis ikke er i kveld.

Han har full forståelse for at NFF reagerer på situasjonen rundt kveldens kvalifiseringskamp.

– Når det er slik at stadion skal være tom, så skal den jo ikke være full når det rumenske landslaget har fått en sånn straff. Så det blir jo litt spesielt. Vi i Molde synes også det er rart.

Siste nytt

 • Dürr fikk betinget fengselsstraff

  Den tidligere østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr ble dømt til 15 måneders betinget fengsel da dopingsaken mot ham var oppe i retten mandag.

  Dürr har selv innrømmet bloddoping, men bidro også til å sette politiet på sporet av dopingsaken som nådde offentlighetens lys under fjorårets ski-VM i Seefeld. Der ble fem løpere tatt, mistenkt for bloddoping.

  Dürr ble selv avslørt i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.

  Johannes Dürr dopingdokumentar
  Foto: ARD
 • Arsenal videre i FA-cupen

  Scoringer av Bukayo Saka (18) og Eddie Nketiah (20) sikret Arsenal 2-1-seier mot Bournemouth og plass i 5. runde av FA-cupen. I neste runde venter Portsmouth.

  Kvelden for Bournemouth ble dermed en ny nedtur. Klubben til Joshua King har også tapt fem av sine sju siste ligakamper.

  Mandag ble det i tillegg exit i FA-cupen.

  Arsenal
  Foto: John Walton / AP
 • Priser til Frida Karlsson

  Langrennsyndlingen Frida Karlsson mottok to priser på den svenske idrettsgallaen i Stockholm mandag.

  – Vi sees i sporet framover, sa 20-åringen fra scenen.

  Karlsson var nominert til prisen for årets gjennombrudd og i kategorien årets lag sammen med kollegene på det svenske VM-stafettlaget som tok gull i Seefeld sist vinter.

  20-åringen måtte på scenen for å hente begge prisene. Lagprisen mottok hun sammen med sprintstjernen Stina Nilsson.

  – Denne prisen vil jeg dele med alle dere som hjelper meg og har hjulpet meg på denne reisen. Vi sees i sporet framover, sa Karlsson i takketalen i Globen. (NTB)

  Frida Karlsson
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal