Hopp til innhold

NFF tok kontakt med Fifa umiddelbart etter NRK-sak

Lise Klaveness tok selv affære da hun fikk vite at Fifa ikke ønsker å stille til intervju om Qatar-problematikken. Landslagssjef Ståle Solbakken tror det internasjonale fotballforbundet kjenner presset.

Football, UEFA Euro Qualifier, Romania - Norway

BA OM ÅPENHET: Lise Klaveness, elitedirektør i Norges Fotballforbund, tok selv kontakt med Fifa da hun leste hva som sto på nrk.no.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

NRK skrev nylig en sak om at det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ikke vil svare på konkrete spørsmål om Qatar-problematikken eller stille til intervju, til tross for gjentatte henvendelser siden april.

10. juni, dagen etter at NRK-saken ble publisert, tok Norges Fotballforbund (NFF) og elitedirektør Lise Klaveness grep.

– Veldig skuffende

NRK vet at Klaveness selv sendte en e-post til flere Fifa-topper for å understreke viktigheten av at Fifa gjør seg tilgjengelig for intervjuer med pressen.

– Hvorfor tok du kontakt med Fifa, Klaveness?

– Det er viktig at de stiller til intervju for å svare på kritiske spørsmål om Qatar-VM. Særlig om hvordan det jobbes, helt konkret, med og mot myndighetene i Qatar, for eksempel for å presse frem implementering av viktige lovreformer, svarer Klaveness.

Hun har tidligere jobbet som ekspertkommentator for NRK.

NFF-lederen mener Norges spesielle Qatar-engasjement burde gjort at Fifa prioriterte å stille til intervju med norsk medier.

– De får antagelig utallige intervjuforespørsler fra mange deler av verden, men de kjenner godt til situasjonen og engasjementet i Norge. Det er derfor veldig skuffende hvis de ikke tar disse intervjuforespørslene på alvor, sier Klaveness.

Football, Norway, reportage

Lise Klaveness sendte e-post til Fifa.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

– Toppen av arroganse

Landslagssjef Ståle Solbakken reagerer med oppgitthet på Fifas motvilje til å la seg intervjue.

– Det er toppen av arroganse, og der har vi i fotballen vårt største ansvar. Vi må fortsette å presse Fifa, og det er klart at de ikke bare kan unnlate å svare på dette i det lange løp. Både dere og vi har et ansvar for å fortsette å trykke på, sier Solbakken til NRK.

Ståle Solbakken, Norge - Hellas

Ståle Solbakken mener pressens rolle blir utslagsgivende for å legge press på Fifa, men mener idretten også må gjøre sitt.

Foto: Jorge Guerrero / AFP

Fifa er blitt forelagt uttalelsene fra Solbakken, men har foreløpig ikke besvart kritikken.

Solbakken mener imidlertid det er flere ting som tyder på at Fifa nå føler presset.

– De har blant annet vært til stede med noen av toppene sine i møter i regi av NFF. Det tar jeg i hvert fall som et positivt tegn, de må forholde seg til dette enten de vil eller ikke, sier landslagssjefen.

Siden 10. juni har NRK rettet to nye intervjuforespørsler til Fifa og sendt dem en rekke konkrete spørsmål.

Da fikk vi i stedet standardiserte svar med henvisning til brevet Fifa sendte til de nordiske forbundene om temaet tidligere i år.

I samme e-post ba de NRK sende eventuelle tilleggsspørsmål skriftlig.

Svarte NRK etter NFF-press

Nå kan det virke som at NFFs initiativ har båret frukter.

Etter at NFF la press på Fifa, fikk NRK fredag tilsendt skriftlige svar på en rekke spørsmål vi har stilt det internasjonale forbundet.

Det var første gang på over åtte uker at Fifa svarte oss på konkrete spørsmål. Hva Fifa svarer kan du lese i en større sak på NRK lørdag.

I rapporten fra Qatar-utvalget, som NFF lener seg på for å underbygge ønsket om å si nei til VM-boikott, la utvalget til grunn at VM-nasjonen og Fifa måtte sikre pressefrihet i forkant, under og etter VM.

NFF-president Terje Svendsen sier til NRK at hans holdning er at Fifa bør være tilgjengelig for media.

– Dette gjelder Fifa, men vi har også fokusert på at pressen må få gode arbeidsvilkår før og under VM i Qatar, og det har også rapporten fra Qatar-utvalget fokus på, sier Svendsen til NRK.

NRK har over lang tid forsøkt å få innreise til Qatar for å bedrive journalistikk der. Men qatarske myndigheter oppgir den pågående pandemien som begrunnelse for at de foreløpig ikke slipper NRK inn i landet.

Terje Svendsen

NFF-president Terje Svendsen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ståle Solbakken har lenge vært en forkjemper for at flere må kaste seg på for å legge press på Fifa og qatarske myndigheter.

– Vært passive til nå

Derfor er det også viktig at de offisielle organene bidrar med åpenhet tilbake, understreker landslagssjefen.

– Media har jo en kjemperolle når det gjelder å holde fokuset oppe og legge press på ting, og i min verden henger fotball, idrett og politikk sammen. Det er også myndighetenes ansvar å sette fokus på dette sammen med næringslivet og se hva de kan gjøre. Min mening er at de har vært ganske passive til nå, mener han.

NRK har tidligere satt søkelys på at nettopp norsk næringsliv har interesser i Qatar. Mens fotballen diskuterer boikott, tjener Norge milliarder i VM-landet.

For en drøy måned siden tok den assisterende utenriksministeren i Qatar opp kritikken mot landet i et møte med det norske regjeringsapparatet.

– Da får ikke Fifa fred

Ståle Solbakkens håp nå er at flere aktører kaster seg på og setter fokus på menneskerettighetssituasjonen i Qatar, slik at Fifa setter handling til ord og påvirker qatarske myndigheter.

– På den måten får ikke Fifa fred, og pressens rolle her vil kanskje være den aller viktigste. Pressen må sette fokus på det som skjer der, og vi må sørge for at pressen får fri tilgang til å undersøke om de lover og regler som er vedtatt blir iverksatt med den tyngden det skal, mener Solbakken.

d

Norges landslag for herrer har gjennomført en rekke markeringer for menneskerettigheter det siste året.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Flere har reagert

Gjestearbeiderne utgjør over 90 prosent av arbeidsstyrken i Qatar og har stått bak byggingen av de anleggene som skal huse tidenes mest kontroversielle verdensmesterskap.

Fotball-VM spilles arrangeres i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022 og er svært omdiskutert. Ifølge NTB har både Human Rights Watch, Amnesty International og FN gjentatte ganger varslet om kritikkverdige forhold for gjestearbeidere i Qatar.

Deriblant krevende og langvarig arbeid i farlig høye temperaturer, lav eller manglende lønn og dårlige boforhold.

Flere kritiske stemmer har lenge ropt om at mesterskapet burde flyttes til et annet land, men alt tyder nå på at det blir turnering som planlagt neste vinter.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal