Hopp til innhold

NFF stusset etter utflukt: – Jeg opplevde at møtet ble en PR-tur for Qatar

DOHA (NRK): Da NFF-president Terje Svendsen trodde han skulle til Qatars utenriksdepartement, endte bilturen i en leir med afghanske flyktninger.

Terje Svendsen

MØTTE PRESSEN ETTER MØTER: NFF-president Terje Svendsen blir intervjuet fredag kveld.

Foto: NRK

– Jeg opplevde at møtet med utenriksministeren ble en PR-tur for Qatar, sa Terje Svendsen til NRK mellom møter fredag formiddag.

Presidenten i Norges Fotballforbund (NFF) besøkte sist uke vertsnasjonen for neste års VM sammen med en delegasjon fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa). På programmet sto et møte med Qatars utenriksdepartementet. Det ble ikke helt som ventet.

– De viste oss en camp knyttet til hvordan de tar imot afghanske flyktninger kombinert med litt informasjon, sa Svendsen til NRK.

NFF opplyser at forvirringen skyldtes at hun som hadde ansvar for programmet ble syk før avreise. Dermed fikk hun ikke kommunisert hva besøket innbar.

Vist frem flere ganger

Qatars utenriksdepartement har vel å merke kontorer tilknyttet leiren. Den ble også vist frem da Fifa markerte at det er ett år igjen til lekene i slutten av november.

– De var opptatt av å vise at de er opptatt av menneskerettigheter, forteller Svendsen.

Ørkenstaten har gjentatte ganger blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene av blant andre Amnesty og Human Rights Watch.

Fifa-president Gianni Infantino besøkte en tilsvarende leir i september.

as

TATT TIDLIGERE: Fifa-president Gianni Infantino besøkte en flyktningleir da han besøkte Qatar i starten av september.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Qatar har vært vertsland for flere møter mellom Taliban og internasjonale toppledere. Nå er det også mellomstasjon for mange afghanere som flykter fra regimet.

NRK har sendt spørsmål om programmet til Uefa. De har ikke besvart henvendelsen. Den lokale arrangørkomiteen henviser til myndighetenes medieavdeling angående informasjon om mottaket. De her foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Møtte migrantarbeidere

Hovedmålet med Qatar-turen var å følge utviklingen rundt migrantarbeidernes forhold.

Torsdag og fredag satt Svendsen i møter med Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), qatarske myndigheter, VMs arrangørkomité og ulike interesseorganisasjoner.

Deler av Uefa-delegasjonen løsrev seg fra det offisielle programmet for å møte migrantarbeidere fra Asia og Afrika.

– Hadde ikke vi fått anledning til å møte dem, hadde vi ikke dratt ned. Dialog med de som har beina på jorden her er viktig, sier Svendsen til NRK.

Bekymret for kvinners rettigheter

Fotballpresidenten hevder at arbeiderne de snakket med hadde endret fokus fra han besøkte landet i 2019. Da handlet det om reformer for arbeiderne og implementeringen av dem.

– Det var ikke like sterkt fokus denne gangen, for det de sa var at reformene var underveis og delvis implementert, sier Svendsen.

NFF-toppen kaller det overraskende. Han forteller at de ønsket å rette søkelyset mot et annet tema.

– De kom med noen nye bekymringer som jeg syns er krevende. De fokuserte på såkalte «domestic workers», det vil si de som jobber i private hjem. I hovedsak kvinner med lav utdannelse.

May Romanos i Amnesty International forklarte nylig til NRK at dette er en gruppe arbeidere som ofte blir oversett. Det handler om kvinner med begrenset frihet og rettigheter, som ofte jobber lange dager og står i fare for å bli utsatt for fysisk vold og trakassering.

Se mer om kvinnelige fremmedarbeidere i Qatar her:

May Romanos

Mener presset virker

– Det vekker stor uro å høre om det som skjer rundt «domestic workers», altså au pairer og kvinner som arbeider innenfor hjemmene i Qatar. Det tyder på at sponsorsystemet ikke er avskaffet i samme grad. Jeg deler Terjes bekymring om at det må være et fremtidig satsningsområde, sier Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union til NRK.

Han mener den nordiske tilstedeværelsen og det presset som er rettet mot Qatar likevel har hatt en effekt.

– Det skjer noen tydelig forbedringer, som også blir nevnt av migrantarbeiderne. De har bedre lønn, bedre rettigheter og en stor del av Kafala-systemet er opphevet, sier Jensen til NRK.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal