Hopp til innhold

NFF stusset etter utflukt: – Jeg opplevde at møtet ble en PR-tur for Qatar

DOHA (NRK): Da NFF-president Terje Svendsen trodde han skulle til Qatars utenriksdepartement, endte bilturen i en leir med afghanske flyktninger.

Terje Svendsen

MØTTE PRESSEN ETTER MØTER: NFF-president Terje Svendsen blir intervjuet fredag kveld.

Foto: NRK

– Jeg opplevde at møtet med utenriksministeren ble en PR-tur for Qatar, sa Terje Svendsen til NRK mellom møter fredag formiddag.

Presidenten i Norges Fotballforbund (NFF) besøkte sist uke vertsnasjonen for neste års VM sammen med en delegasjon fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa). På programmet sto et møte med Qatars utenriksdepartementet. Det ble ikke helt som ventet.

– De viste oss en camp knyttet til hvordan de tar imot afghanske flyktninger kombinert med litt informasjon, sa Svendsen til NRK.

NFF opplyser at forvirringen skyldtes at hun som hadde ansvar for programmet ble syk før avreise. Dermed fikk hun ikke kommunisert hva besøket innbar.

Vist frem flere ganger

Qatars utenriksdepartement har vel å merke kontorer tilknyttet leiren. Den ble også vist frem da Fifa markerte at det er ett år igjen til lekene i slutten av november.

– De var opptatt av å vise at de er opptatt av menneskerettigheter, forteller Svendsen.

Ørkenstaten har gjentatte ganger blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene av blant andre Amnesty og Human Rights Watch.

Fifa-president Gianni Infantino besøkte en tilsvarende leir i september.

as

TATT TIDLIGERE: Fifa-president Gianni Infantino besøkte en flyktningleir da han besøkte Qatar i starten av september.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Qatar har vært vertsland for flere møter mellom Taliban og internasjonale toppledere. Nå er det også mellomstasjon for mange afghanere som flykter fra regimet.

NRK har sendt spørsmål om programmet til Uefa. De har ikke besvart henvendelsen. Den lokale arrangørkomiteen henviser til myndighetenes medieavdeling angående informasjon om mottaket. De her foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Møtte migrantarbeidere

Hovedmålet med Qatar-turen var å følge utviklingen rundt migrantarbeidernes forhold.

Torsdag og fredag satt Svendsen i møter med Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), qatarske myndigheter, VMs arrangørkomité og ulike interesseorganisasjoner.

Deler av Uefa-delegasjonen løsrev seg fra det offisielle programmet for å møte migrantarbeidere fra Asia og Afrika.

– Hadde ikke vi fått anledning til å møte dem, hadde vi ikke dratt ned. Dialog med de som har beina på jorden her er viktig, sier Svendsen til NRK.

Bekymret for kvinners rettigheter

Fotballpresidenten hevder at arbeiderne de snakket med hadde endret fokus fra han besøkte landet i 2019. Da handlet det om reformer for arbeiderne og implementeringen av dem.

– Det var ikke like sterkt fokus denne gangen, for det de sa var at reformene var underveis og delvis implementert, sier Svendsen.

NFF-toppen kaller det overraskende. Han forteller at de ønsket å rette søkelyset mot et annet tema.

– De kom med noen nye bekymringer som jeg syns er krevende. De fokuserte på såkalte «domestic workers», det vil si de som jobber i private hjem. I hovedsak kvinner med lav utdannelse.

May Romanos i Amnesty International forklarte nylig til NRK at dette er en gruppe arbeidere som ofte blir oversett. Det handler om kvinner med begrenset frihet og rettigheter, som ofte jobber lange dager og står i fare for å bli utsatt for fysisk vold og trakassering.

Se mer om kvinnelige fremmedarbeidere i Qatar her:

May Romanos

Mener presset virker

– Det vekker stor uro å høre om det som skjer rundt «domestic workers», altså au pairer og kvinner som arbeider innenfor hjemmene i Qatar. Det tyder på at sponsorsystemet ikke er avskaffet i samme grad. Jeg deler Terjes bekymring om at det må være et fremtidig satsningsområde, sier Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union til NRK.

Han mener den nordiske tilstedeværelsen og det presset som er rettet mot Qatar likevel har hatt en effekt.

– Det skjer noen tydelig forbedringer, som også blir nevnt av migrantarbeiderne. De har bedre lønn, bedre rettigheter og en stor del av Kafala-systemet er opphevet, sier Jensen til NRK.

Siste nytt

 • Ruud vil snakke ut med Rune

  Munnhoggeriet mellom Holger Rune og Casper Ruud blei igjen tema på pressemøtet framfor Wimbledon.

  Dansken raste mot Ruud etter å ha tapt mot nordmannen i kvartfinalen i Roland-Garros i mai. Rune uttalte då at Ruud hadde ropt «JAAA» opp i ansiktet på han då dei to var på veg inn i garderoben, ein påstand Ruud bestemt har avvist.

  – Det er feil, det han påstår. Det er verkeleg ikkje det som skjedde. Ei stor løgn, og det er skuffande å bli loge om, sa den norske tennisstjerna til Discovery.

  På spørsmål frå ein dansk journalist før storturneringa i England svarar Ruud at han ønskjer å rydde opp med det danske talentet.

  – Eg har ikkje sett Holger sidan kampen i Paris, så eg har ikkje hatt sjanse til å snakke med han. Han fortalde løgner til media, og eg var ganske tydeleg på at det ikkje skjedde. Eg respekterer Holger som ein ung, god og fryktlaus spelar, seier Ruud og held fram:

  – Som eg sa etter kampen, oppfører han seg litt vilt, og det har vi alle sett på TV. Eg vil ikkje seie så mykje meir, men eg håpar eg kan snakke med han her eller i Båstad, så vi kan kome oss vidare frå dette.

  Holger Rune og Casper Ruud
  Foto: Christophe Archimbault/Anne-Christine Poujoulat / AFP
 • Glimt tar seieren i slitekamp

  Bodø/Glimt måtte jobbe for poengene hjemme mot Aalesund og ble reddet av to fantastiske mål av Amahl Pellegrino og Brice Wembangomo.Etter første omgangen hadde kampen gått i sjansesløseri og stillingen var 0-0.

  I andre omgang løsnet det for Glimt. Brice Wembangomo setter kampens andre og siste mål da han driblet seg forbi tre-fire spillere og bredsidet ballen i mål.

  – Det er alltid kult å score, og på den måten her også. Jeg er veldig fornøyd, sier Wembangomo til Discovery.

  De regjerende seriemesterne har ikke fått den starten de ønsket på sesongen, med 19 poeng på sine 11 første kamper. Det holder kun til 5.-plass på tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Aalesund
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandefjord med etterlengtet hjemmepoeng – seieren glapp på tampen

  Tromsø slo tilbake etter å ha kommet under to ganger og berget 2-2 borte mot Sandefjord i Eliteserien. Det var Sandefjords første poeng på hjemmebane i år.

  2-2-resultatet kom i en kamp som var svært sjansefattig før pause, men som åpnet seg fullstendig opp etter sidebytte. William Kurtovic hadde gitt Sandefjord 1-0 kort før hvilen, men ledelsen skulle ikke holde lenge.

  – Det er en kamp som går opp og ned. Tromsø er bra med ballen, og det blir en tøff annenomgang. Det er ett poeng, og det tar vi med oss, sa Kurtovic til Discovery etter kampen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Tromsø (1-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste