Hopp til innhold

NFF skroter prestisjeprosjekt

Norges Fotballforbund innrømmer at millionprosjektet «Handshake for peace» ikke fungerte. Spillere og trenere vil ikke savne det.

Tor Ole SKullerud og Dag-Eilev Fagermo

SLUTT: Fra kommende sesong er det slutt på «Handshake for peace». Her er det Tor Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo som hilser på hverandre.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Det er blitt et vanlig skue etter kamp i eliteserien. Dommeren og de to lags kapteiner samles for å takke for kampen med håndtrykket «Handshake for peace».

Kommende sesong velger NFF å skrote prestisjeprosjektet med å takke hverandre for kampen, og heller legge det inn under Fair Play.

Grunnen var enkel.

– Vi kom til den konklusjonen at vi ikke fikk dette til å fungere med kamera og seil, forteller Nils Fisketjønn i NFF til NRK.

– Mange spillere blandet seg inn

Konseptet ble innført i 2012 av daværende generalsekretær i NFF, Kjetil Siem.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) likte ideen så godt at de omfavnet konseptet og innførte dette foran VM i Brasil 2014 i samarbeid med Nobels Fredssenter. NFF mottok også én million kroner i støtte fra FIFA for prosjektet.

I 2015 valgte Nobels Fredssenter ikke å forlenge avtalen med FIFA etter skandalene innad i fotballorganisasjonen.

Siem ønsker ikke å la seg intervjue om saken, men kommenterer at det er riktig å avslutte prosjektet.

Sepp Blatter og Bente Erichsen

«HANDSHAKE FOR PEACE»: FIFA likte konseptet så godt at daværende president Sepp Blatter innførte det. Her håndhilser han på fredssenterleder Bente Erichsen under FIFA-kongressen i 2015.

Foto: Stringer / Reuters

– Jeg synes det er riktig å avslutte prosjektet og fortsette vediarbeid på en annen måte, særlig siden Nobels Fredssenter trakk seg ut som hovedpartner, skriver Siem i en SMS til NRK.

Fisketjønn forklarer hvorfor konseptet ikke fungerte.

– TV-bildene ble ikke helt gode, kapteinen gikk litt frem og tilbake, og mange spillere blandet seg inn i dette, forteller Fisketjønn, som ikke har oversikt over hvor mye penger NFF har brukt på prosjektet.

Denne sesongen går spillerne tilbake den vanlig ordningen med å takke hverandre for kampen i midtsirkelen.

– Ikke viktig hva det heter

Tidligere har trenerprofiler som Tor Ole Skullerud, Dag-Eilev Fagermo og Lars Bohinen uttalt seg kritisk til «Handshake for peace» da også trenerne måtte utføre gesten. Det ble det en slutt på i 2015 etter kritikken.

– Alle som jeg har pratet og håndhilst med – Tor Ole Skullerud, Bob Bradley og Jan Halvor Halvorsen – synes dette er tull, sa Fagermo til VG den gangen om at trenerne måtte ta hverandre i hånden.

I fjorårets sesong hadde heller ikke Odd tid til å utføre konseptet på grunn av de måtte rekke et fly etter å ha spilt cupkamp i Tromsø.

Skullerud synes det er bra at man takker hverandre skikkelig for kampen og påpeker at det til tider kan gå hett for seg. Men for ham er ikke selve «Handshake for peace» viktig.

– For meg er det ikke viktig hva det heter. Det viktigste er at vi takker for kampen når den er over, sier Skullerud til NRK.

RBK-kaptein Mike Jensen tror spillerne vil klare å håndhilse og vise respekt for motstanderen, selv om det ikke blir en formell seremoni.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal