NRK Meny
Normal

NFF skroter prestisjeprosjekt

Norges Fotballforbund innrømmer at millionprosjektet «Handshake for peace» ikke fungerte. Spillere og trenere vil ikke savne det.

Tor Ole SKullerud og Dag-Eilev Fagermo

SLUTT: Fra kommende sesong er det slutt på «Handshake for peace». Her er det Tor Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo som hilser på hverandre.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Det er blitt et vanlig skue etter kamp i eliteserien. Dommeren og de to lags kapteiner samles for å takke for kampen med håndtrykket «Handshake for peace».

Kommende sesong velger NFF å skrote prestisjeprosjektet med å takke hverandre for kampen, og heller legge det inn under Fair Play.

Grunnen var enkel.

– Vi kom til den konklusjonen at vi ikke fikk dette til å fungere med kamera og seil, forteller Nils Fisketjønn i NFF til NRK.

– Mange spillere blandet seg inn

Konseptet ble innført i 2012 av daværende generalsekretær i NFF, Kjetil Siem.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) likte ideen så godt at de omfavnet konseptet og innførte dette foran VM i Brasil 2014 i samarbeid med Nobels Fredssenter. NFF mottok også én million kroner i støtte fra FIFA for prosjektet.

I 2015 valgte Nobels Fredssenter ikke å forlenge avtalen med FIFA etter skandalene innad i fotballorganisasjonen.

Siem ønsker ikke å la seg intervjue om saken, men kommenterer at det er riktig å avslutte prosjektet.

Sepp Blatter og Bente Erichsen

«HANDSHAKE FOR PEACE»: FIFA likte konseptet så godt at daværende president Sepp Blatter innførte det. Her håndhilser han på fredssenterleder Bente Erichsen under FIFA-kongressen i 2015.

Foto: Stringer / Reuters

– Jeg synes det er riktig å avslutte prosjektet og fortsette vediarbeid på en annen måte, særlig siden Nobels Fredssenter trakk seg ut som hovedpartner, skriver Siem i en SMS til NRK.

Fisketjønn forklarer hvorfor konseptet ikke fungerte.

– TV-bildene ble ikke helt gode, kapteinen gikk litt frem og tilbake, og mange spillere blandet seg inn i dette, forteller Fisketjønn, som ikke har oversikt over hvor mye penger NFF har brukt på prosjektet.

Denne sesongen går spillerne tilbake den vanlig ordningen med å takke hverandre for kampen i midtsirkelen.

– Ikke viktig hva det heter

Tidligere har trenerprofiler som Tor Ole Skullerud, Dag-Eilev Fagermo og Lars Bohinen uttalt seg kritisk til «Handshake for peace» da også trenerne måtte utføre gesten. Det ble det en slutt på i 2015 etter kritikken.

– Alle som jeg har pratet og håndhilst med – Tor Ole Skullerud, Bob Bradley og Jan Halvor Halvorsen – synes dette er tull, sa Fagermo til VG den gangen om at trenerne måtte ta hverandre i hånden.

I fjorårets sesong hadde heller ikke Odd tid til å utføre konseptet på grunn av de måtte rekke et fly etter å ha spilt cupkamp i Tromsø.

Skullerud synes det er bra at man takker hverandre skikkelig for kampen og påpeker at det til tider kan gå hett for seg. Men for ham er ikke selve «Handshake for peace» viktig.

– For meg er det ikke viktig hva det heter. Det viktigste er at vi takker for kampen når den er over, sier Skullerud til NRK.

RBK-kaptein Mike Jensen tror spillerne vil klare å håndhilse og vise respekt for motstanderen, selv om det ikke blir en formell seremoni.

Siste nytt

 • Mbappé avgjorde for PSG

  Paris Saint-Germain lå under ved pause, men vendte til 3-1-seier borte mot Guingamp i fransk 1. divisjon lørdag. Superstjernene Neymar og Kylian Mbappé (2) scoret. PSG måtte greie seg uten flere andre av sine stjerner, deriblant Edinson Cavani.

  FBL-FRA-LIGUE1-GUINGAMP-PSG
  Foto: FRED TANNEAU / AFP
 • Weng tangerte Bjørgen

  Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant den avsluttende fellesstarten, men Heidi Weng vant Toppidrettsveka sammenlagt for fjerde gang på rad. Weng tangerte Marit Bjørgen som mestvinnende i Toppidrettsveka da hun lørdag vant for femte gang.

  Heidi Weng
  Foto: Carina Olset / NRK
 • De regjerende cupmestrene er ute

  Tittelforsvarer Eintracht Frankfurt stupte over første hinder i den tyske cupen da Ulm fra nivå fire vant 2–1. Seriemester Bayern München slo så vidt en annen lilleputt, 4.-divisjonslaget Drochtersen/Assel, 1–0 etter scoring av Robert Lewandowski.

  Germany Soccer Cup
  Foto: Carmen Jaspersen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: NM-veka og Toppidrettsveka
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka
NM-veka: Kveldsmagasin
NM-veka: NM-kveld
NM-veka: NM-kveld