NRK Meny
Normal

– Dette er særdeles lite heldig

I dag reiste IL Hødd til Kasakhstan for å spille den siste av to kvalifiseringskamper til Europaligaen mot FK Aktobe. Det gjorde de uten to av sine mest sentrale spillere, som ikke fikk innvilget visum til landet. Det liker generalsekretæren i NFF svært dårlig.

Siem

Kjetil Siem er forsiktig med spekulasjonene, men vil til bunns i visum-situasjonen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Generalsekretær i fotballforbundet, Kjetil Siem, reagerer med vantro på situasjonen som har ført til at de to Hødd-spillerne Sivert Heltne Nilsen og Akeem Latifu må bli hjemme, mens resten av laget skal kjempe om avansement i Europaligaen.

Sivert Heltne Nilsen

Nektet visum 1: Sivert Heltne Nilsen har vært god for Hødd denne sesongen. Nå må han se skjebnen til Hødd i Europa bli avgjort på TV-skjermen.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Det er klart at dette er særdeles lite heldig, sier Siem. Nå driver fotballfamilien med fotball, og ikke storpolitikk på den måten, og her føler jeg at Hødd har kommet inn i en klemme som er veldig uheldig.

Rapporteres til UEFA

Han bekrefter at hendelsene blir rapportert til det europeiske fotballforbundet UEFA.

– Kasakhstan i seg selv er en stor utfordring, synes jeg, fordi det er veldige avstander og det blir fort veldig dyrt. Hvis du i tillegg må bruke masse energi på dette, og ikke får det til, det liker jeg svært dårlig.

Akeem Latifu

Nektet visum 2: Akeem Latifu får heller ikke bidra til å slå Aktobe på banen.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Men, med tanke på sin posisjon som generalsekretær i NFF, vil Siem være forsiktig med å spekulere i hvorvidt båndene mellom fotball og myndigheter i Kasakhstan er så tette at det ligger en agenda bak avgjørelsen.

– Jeg må tenke på hvor langt det skal spekuleres, jeg må tross alt ikke glemme at jeg er generalsekretær, og må være forsiktig med hva jeg sier.

Papirene i orden

Han forteller at begge klubbene involvert, og det Kasakhstanske fotballforbundet har alle papirene i orden, og de ble levert til riktig tid til Kasakhstanske myndigheter.

– Så spørs det hvorvidt det har skjedd ting på kammerset eller ikke, som gjør at akkurat dette har skjedd. Det blir jo spekulasjoner, men samtidig er dette svært lite hyggelig, sier Siem.

Også supportere nektet visum

Det er ikke bare de to fotballspillerne som ikke har fått visum. Også to supportere ble nektet adgang til landet. En av dem er mangeårig speaker på Høddvoll, Bjarne Wærdahl.

– Jeg ble forferdelig skuffa. Dette er en historisk hendelse for klubben, og jeg hadde sett fram til dette med stor glede. Skuffelsen var desto større da jeg fikk meldingen for noen dager siden.

Wærdahl har fulgt IL Hødd i tykt og tynt i en årrekke. Han har fått over 50 telefoner og en storm med reaksjoner på sosiale medier som følger av saka.

Bjarne Wærdahl

Nektet visum 3: Hødd-supporter og mangeårig speaker på Høddvoll, Bjarne Wærdahl, er svært skuffet over visum-nekten.

Foto: Jannike Susann Farstad

– Det er ikke slik fotball skal spilles. Det er nok gode fotballag i Europa som klarer å holde seg innenfor reglene, slik at det skulle ikke være nødvendig å ta med lag fra sånne land som Kasakhstan.

Stor skuffelse

Den erfarne speakeren uttalte rett i etterkant av at saken ble kjent at han ville revurdere sin oppfatning av fotballen, hvis det ikke kom reaksjoner fra sentralt hold på situasjonen.

– Skuffelsen er stor. Det blir så meningsløst å spille fotball og tro at man er likeverdige og at man har tatt ut sitt beste lag når det er andre som står for uttaket.

Han tviler likevel ikke på at Hødd kan gå videre i turneringen etter oppgjøret i Kasakhstan.

– Hødd er et lag for de store anledningene, og dette er en kjempestor anledning, og jeg tror dette går vår veg.

– Men du skulle veldig gjerne vært der?

– Selvfølgelig. Jeg hadde forberedt meg på alle mulig måter og det er få som har googlet Kasakhstan og Aktobe så mye som jeg har gjort de siste ukene. Men jeg får bare nyte sola i Valldalen og gå meg en fjelltur i stedet.

Siem lover på sin side at alt som kan rapporteres, vil rapporters for å komme til bunns i saken.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal